10 oblits d’un any (més) del govern de CiU a Girona

365 dies. Un any més els quatre que ja portaven del mandat anterior. El govern de CiU a la ciutat, primer amb el suport tàcit d’ERC-MÉS i posteriorment amb el govern conjunt amb el PSC, fa just un any que va renovar la confiança parcial dels gironins i les gironines. Durant aquest temps, però, l’equip de govern ha estat més preocupat de poder sobreviure al Dragon Khan del canvi d’alcaldia i a posar tots els ous a la cistella de les grans produccions audiovisuals que de desenvolupar projectes centrals per a la ciutat. Propostes imprescindibles pel futur de Girona, arrelades i que serveixin per fer que gironins i gironines visquin en un entorn just, participatiu i ecològicament sostenible. Aquesta no és una afirmació a la babalà: amb el grup municipal de la CUP-Crida per Girona hem fet un exercici senzill: enumerar 10 projectes (la xifra podria ser superior) que són cabdals per a la ciutat i que el govern sociovergent manté a les beceroles.

l_alcaldessa_de_girona_marta_madrenas_conversa_abans_del_ple_amb_els_regidors_de_la_cup_588984Per començar, dos projectes d’equipaments culturals que han aixecat molta tinta però que des del Govern hi ha hagut inacció si més no a l’hora de treballar els projectes de forma oberta. Es tracta de l’Ateneu per l’edifici del Modern, que fa anys que està en ruïnes, i el projecte Santos Torroella, que acumula despeses de centenars de milers d’euros anuals sense que coneguem ni el projecte definitiu ni els terminis d’execució. En aquest segon cas cal recordar a més a més que l’inici del projecte ja va ser controvertit per com es va efectuar la compra del fons i que hauria d’anar acompanyat d’un Pla de Museus que ni se l’ha vist ni se l’espera. Més enllà d’aquests dos equipaments culturals, CiU ha continuat governant sense situar els barris a la primera línia de les polítiques públiques malgrat aquests són la prioritat absoluta de milers de gironins i gironines. Per exemple, ni el Pla Integral de Sant Narcís, pel qual vam arribar a fer un ple extraordinari, ni el Pla Integral de Girona Est, per posar un exemple de com hem anat a menys, s’han desenvolupat. El model centralitzat a la Plaça del Vi d’aquest ajuntament s’ha vist consolidat malauradament amb la incapacitat de l’executiu actual per desenvolupar polítiques participatives de cap tipus que, de passada, han portat a desgastar una proposta com eren els pressupostos participats.

Pel que fa a l’ecologisme i la lluita imprescindible contra el canvi climàtic, el Govern sociovergent ha preferit tenir un perfil baix. En aquest sentit, la proposta d’impulsar pla pilots de porta a porta per gestionar els residus sembla aturada i més enllà de declaracions solemnes no hi ha avenços ni canvis en cap sentit. Aquesta lentitud voluntària la trobem també en la incapacitat d’iniciar un procés de recuperació de la gestió del servei de l’aigua malgrat les auditories reiterades ens assenyalin dels inconvenients i les irregularitats lligades a l’empresa mixta AGISSA. En aquest cas, l’equip de govern ha agafat la Via Rajoy que consisteix en deixar passar el temps i esperar que tot vagi a pitjor. I, si no es mouen, així serà. Una línia similar la podem observar en les polítiques socials de l’Ajuntament que continuen estancades i sense tenir l’impuls necessari en un context com l’actual. Dos exemples que ho mostren són la incapacitat d’aprovar un nou Pla d’Habitatge per fer front a les urgències de la ciutat en aquest àmbit, com també la manca de voluntat per consolidar un mapa de la pobresa i les desigualtats de Girona que és un acord del Ple i que ens permetria afinar l’acció política municipal.

Finalment, cal recordar que l’equip de govern de CiU ha sigut l’encarregat de tornar a situar la bandera espanyola a l’edifici consistorial. Ho ha fet d’acord amb les reclamacions de la Delegació del Govern espanyol de la mateixa manera que ha acatat tot el que ha vingut de les altes instàncies de l’Estat. Al mateix temps, no ha sigut capaç d’impulsar un espai municipalista per començar a fer rutllar el procés constituent a nivell de ciutat. Es podria haver fet molt més en el camí cap a la independència però sembla que anem a remolc dels esdeveniments. Una llàstima.

Fa 15 dies la CUP-Crida per Girona vam presentar les nostres propostes per encarar l’alternativa a aquest Govern. Per constituir a curt termini l’eina de Govern popular que necessita la ciutat sense oblidar en cap moment els principis que constitueixen el projecte cupaire. I, des de la humilitat que sempre ens caracteritza, podem afirmar que seguirem treballant per fer aquesta alternativa una realitat i, especialment, per evitar que projectes cabdals per a la ciutat continuïn aturats i sense perspectives de ser una realitat.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari