Pla Especial de la Devesa. L’audiència.

Tot i que ha passat pràcticament inadvertit a la premsa, ahir es va celebrar l’audiència pública sobre el Pla Especial de la Devesa. No és casual que hagi tingut poc ressó ja que el mateix dia al matí es presentava en roda de premsa la proposta de pla especial. Una bona estratègia per minimitzar les crítiques que veïns i oposició vam fer-hi en el marc de l’audiència.

 I de crítiques n’hi va haver, algunes crec que molt encertades i comprensibles. Una de les més recurrents té a veure amb la voluntat del govern de separar el debat sobre els usos del del pla especial. Evitar aquest debat sembla una presa de pèl quan el procés participatiu s’ha fet en gran part a partir dels usos (recordeu preguntes com: què fas i què t’agradaria fer a la devesa? quantes vegades hi vas? o creus que les fires haurien de continuar a la Devesa?) És ben cert que els plans especials són una eina de planificació urbanística que no entra a determinar els usos concrets que s’hi faran, el material que s’utilitzarà o el nombre d’arbres que hi haurà per posar alguns exemples. També és cert, però, que quan dissenyes un espai com el parc de la Devesa ho has de fer pensant en aquests usos, de la mateixa manera que si et fas una casa a mida ho fas pensant en on dormiràs, on cuinaràs i fins i tot on posaràs el sofà o la taula d’estudi. Per tant, és inacceptable que es pretengui que donem el vist-i-plau a un Camp de Mart que uneix les dues esplanades que inclou actualment, eliminant el passeig de plàtans que dóna accés a la zona esportiva, sense abordar quins usos tindrà. És evident que el disseny d’aquest espai està pensat i condiciona el tipus d’activitats que s’hi faran i que quan es parla d’activitats intensives estem parlant de fires diverses, atraccions, mercat, concerts… Cert és que res no obliga a realitzar-hi aquestes activitats, com també és cert que un cop fet i sense cap altra alternativa sobre la taula, tot fa pensar que serà difícil evitar-ho. És molt comprensible, doncs, que ahir el veïnat es mostrés preocupat per aquest tema i preguntés s’hi s’havien valorat aspectes com el soroll, la brutícia o els problemes de seguretat i mobilitat que poden generar aquestes activitats i el moviment de gent que impliquen.

També en relació als usos i al procés participatiu, sap greu que s’utilitzin els elevats percentatges de respostes afirmatives a preguntes com “Vols que la fires continuïn a la Devesa?” o “Vols que el mercat continuï a la Devesa” per justificar la voluntat del govern de mantenir-hi aquestes activitats. Si volem generar un debat sobre aquests temes és evident que cal formular les preguntes de forma diferent a partir de la proposta d’alternatives que la gent pugui valorar i també és cert que aquests temes cal treballar-los de manera especial amb el veïnat més enllà de preguntar a tota la ciutadania.

Un altre tema recurrent va ser el de l’accés de vehicles al parc. Certament és incomprensible que tot i la reafirmació del regidor Narcís Sastre amb el compromís de limitar l’accés de vehicles a casos molt concrets, sigui impossible aconseguir que això es faci realitat. Aquest fet que portem temps denunciant des de l’oposició així com ho fan els veïns, és especialment preocupant ja que posa en dubte la capacitat d’aquesta regidoria per gestionar el parc de forma coordinada i fer prevaldre els compromisos adquirits. Es fa difícil entendre que si pilons de cotxes entren de forma il·legal al parc, no n’hi hagi cap que surti amb una multa (qui aixeca la barrera quan hi ha determinats actes a l’auditori o en el dia de més afluència de temps de flors?)

A més d’aquests temes que van suscitar gran interès, des de la CUP-Crida per Girona vam voler posar-ne d’altres sobre la taula. En primer lloc, vam manifestar els dubtes que ens genera la gestió de l’arbrat, tant en relació als plàtans que es pretenen eliminar com a la plantació de plàtans en nous espais on creiem que seria bo incorporar altres espècies que aportin biodiversitat natural. En aquest sentit vam sol·licitar l’organització d’una reunió per part de l’equip de govern amb el sr. Narcís Motjè, responsable d’un treball molt acurat sobre tots i cadascun dels plàtans de la Devesa.

En segon lloc, vam alertar de les modificacions previstes en l’espai que actualment s’utilitza com a aparcament informal a tocar el Pont de Fontajau i on es preveu fer un aparcament que doni servei a l’auditori i en general al parc de la Devesa. És una zona d’especial interès ecològic per la confluència del Güell amb el Ter i on cal anar molt en compte per no afectar negativament a la biodiversitat de l’espai.

Finalment també vam voler qüestionar la necessitat de realitzar una nova passera a tocar de la que ja hi ha actualment. Som conscients de les mancances (inclinació, poca visibilitat, estretor…) de la passera actual però creiem que és incomprensible que ens plantegem construir-ne una de nova aquí mentre neguem als veïns de Girona Est la possibilitat de tenir-ne una de digna sobre l’Onyar.

 També vam voler destacar els molts elements positius de la proposta on s’observa l’esforç per part dels i les tècniques responsables d’incloure les aportacions realitzades al llarg del procés (o processos) participatius. L’aposta per la connexió amb el riu posant en valor la importància de la riba del ter o de tenir especialment en compte el valor del parc pel que fa a la biodiversitat mantenint-lo com un espai naturalitzat són també elements destacables. I ho és també el fet que s’hagi abordat de forma valenta el tema dels accessos al parc, apostant per allunyar el trànsit del mateix i per facilitar recorreguts d’accés a peu o en bicicleta des de diferents punts de la ciutat.

Per tot plegat, vam voler finalitzar la nostra intervenció amb una sèrie de demandes que esperem que siguin ateses. En primer lloc la de repensar aquells elements que no obtinguin consens. Entenem que la presentació d’ahir és un punt de partida que obre el debat i que cal, doncs, tenir en compte les aportacions que des de diversos sectors de la ciutat es facin per aconseguir el màxim consens. En segon lloc, vam demanar celeritat a l’hora de posar fil a l’agulla en tot allò que ja podem començar a fer i sobretot per afrontar el debat sobre la gestió i els usos de forma paral·lela al debat del disseny del pla especial. També vam voler insistir en la necessitat de treballar de forma coordinada entre les diverses àrees de gestió municipal amb influència al parc (pràcticament totes) posant l’exemple de l’àrea d’esports que actualment gestiona una part important de l’espai. Finalment vam exigir rigurositat en el compliment dels compromisos per evitar casos com el de l’accés de vehicles al parc.

L’audiència pública va donar molt de si, doncs, i crec que va ser un èxit pel que fa al públic, mostrant que la ciutadania respon quan des de l’Ajuntament se’ls dóna l’oportunitat de participar. Entenc, però, que és un pas més, un nou punt de partida per al nou debat sobre la proposta de pla especial que, com vam recordar, encara cal completar amb la memòria i que l’equip de govern compta porta a ple a finals d’estiu. Així ens ho plantegem nosaltres que continuarem treballant, debaten i recollint opinions arreu sobre el pla especial.

Un pensament sobre “Pla Especial de la Devesa. L’audiència.

  1. És molt interessant veure com el projecte de reordenació d’un hipotètic pla especial de la Devesa continua “enganxant” als agents polítics i socials de la ciutat. Desprès de quasi 29 anys d’aquesta era moderna de veure el primer d’ells presentat amb “bombo i platerets” a la sala Fidel Aguilar de la Rambla de Girona amb una ostentació obscena per part d’un equip de govern acabdillat amb ma de ferro i no haver fet res de res de res, a mi em fa goig i pena alhora veure com es treu aquest tema sense cap convenciment (crec que això és un fet palès també en aquesta nova ocasió) i sempre com una cortina de fum que enterboleix el cap als qui sobrevolen a prop.
    En la meva opinió, a Girona no hi ha prou diners ni capacitat per tirar endavant un projecte realista i amb terminis que capgiri el fet que la ciutat viu d’esquena a la Devesa. No n’hi ha prous.
    Enhorabona als participants i molta alegria per a la travessa . . . . . . . , confio en retrobar-nos d’aquí a vint anys i constatar com passa el temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s