El futur del Trueta a mans del lobby privatitzador

L’Ajuntament de Girona ha contractat l’empresa que justificarà perquè el futur Trueta ha d’anar a Domeny tant sí com no. Com sabeu, aquí tot s’ha fet al revés. Primer s’ha dit que el nou Trueta havia d’anar a Domeny i ara hem contractat, per 17.500 euros (18.000 hauria forçat a un concurs públic), una empresa perquè ens argumenti allò que l’alcaldessa vol sentir: no hi ha cap lloc més bo pel futur hospital que la zona de Domeny, terreny privat propietat de bancs i un parell de propietaris individuals. Una manera de fer que no compartim com a CUP-Crida per Girona. La lògica ens portaria a fer-ho al revés. És a dir: primer definir quin model d’hospital volem, tot seguit fer l’estudi conjuntament amb el Pla Estratègic que està fent la Conselleria amb participació d’actors i agents locals i finalment decidir quina és la millor ubicació del futur hospital.

Conferència d’Antares Consulting amb l’exConseller Boi Ruiz

Ara bé, si els nostres dubtes ja existien per com s’ha fet tot, ara s’han incrementat després de saber que l’única empresa que s’ha presentat i, per tant ha guanyat la contractació, és Antares Consulting SA. Aquesta destacada consultoria amb seu a Barcelona és un dels principals agents del sector que defensen que el debat sobre si el model és públic o privat no és un element essencial en el futur de la sanitat. Pim-pam. Una manera d’amagar el seu posicionament favorable a la concertació i privatització de la sanitat com bé demostren alguns dels seus textos. Així, l’any 2013 Antares Consulting SA deia “Sin ninguna duda conseguiríamos un masivo consenso entre expertos en que el marco de administración pública no es el mejor para gestionar la complejidad actual de nuestra sanidad, ni la profundad de los retos que afronta”. Sort que el debat públic i privat no importava, no? El posicionament a favor del negoci sembla evident.

Però Antares Consulting no només ha desenvolupat un discurs ambigu que a l’hora de la veritat és una tàctica per defensar el model privatitzador de la sanitat pública. Així, en el seu equip directiu hi trobem  també Elena de Mingo, Directora General de Salut de la Conselleria del PP de la Comunitat Madrilenya entre 2004 i 2011 quan, de fet, la Conselleria va encarregar a la consultoria en qüestió l’elaboració dels Plans Funcionals dels Nous Hospitals de la Comunitat de Madrid. Les conegudes portes giratòries. Les polítiques d’aquells anys de govern del PP van portar a les manifestacions més grans en defensa de la sanitat pública que ha viscut la regió. Res passa perquè sí. El govern madrileny prioritzava el model privat-concertat  i retallava considerablement el públic. I res es va acabar aquí. L’any 2015, encara amb el PP al govern de la Comunitat, un hospital públic de la regió va tornar a contractar Antares Consulting per diversos serveis.

Tot plegat ens ha posat en alerta. És clar. Que una empresa que aposti per la privatització, que ha defensat també fermament el copagament, amb ex alts càrrecs del PP a Madrid, amb els resultats del seu model sanitari prou clars, sigui qui hagi de defensar que el futur hospital públic de referència es faci a Domeny no ens convenç. Les trajectòries parlen per si soles i, en un moment en què cal, més enllà de la ubicació, defensar un model de sanitat públic, de qualitat i transparent que ens porti l’hospital de referència a la demarcació, aquests fets no poden ser declarats innocus. Antares és una gran consultoria. Cert, però no és l’única ni, de fet, té un discurs neutral, com hem pogut veure. El procés que ha gestionat Marta Madrenas pel que fa al nou Trueta té ombres i moltes preguntes que ningú és capaç de respondre. Tan sols ella, però mentrestant, en comptes d’obrir un debat públic, posar arguments sanitaris, de mobilitat i de servei sobre la taula, el que veiem és que es tanca el cercle amb els de sempre. Preocupant.

Més informació al web de catacctsiac


lluc  @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s