La Creueta, el paradigma de la deixadesa convergent

La Creueta, barri compartit amb Quart que s’ha fet més conegut per gironines i gironins des de l’entrada en funcionament de la via verda de l’antic carrilet de Sant Feliu, és un espai del qual en parlem poc els que fem política municipal. Autocrítica. Perifèria de les perifèries, la Creueta ha vist aparèixer un Parc Científic i Tecnològic, la Via Verda i altres projectes que havien de transformar l’entorn i activar el barri, però el cert és que d’alteracions i beneficis materials ben pocs n’ha vist. De fet, no ens ha d’estranyar que avui en dia a la Creueta (part de Girona) hi visquin només 92 persones i que en els últims 4 anys el barri hagi perdut un 20 per cent de la població. Cop de realitat a la ciutat on alguns diuen que tot il•lusiona.

Foto: El Punt

Un dels elements centrals del barri són els pisos Barceló, propietat d’InverBarcelo2007 SL. De color taronja i coneguts perquè són l’entrada a la Creueta si véns des de Girona, aquest bloc de pisos porta anys en un estat deplorable i amb riscos més que evidents per a les persones que hi viuen. I no ho dic jo, ho diuen els diversos informes tècnics que ha fet l’Ajuntament des de principis de segle. Uns informes que, inexplicablement, es van deixar de fer l’any 2015 quan Marta Madrenas va assumir la regidoria d’urbanisme i, posteriorment, l’alcaldia. Fins llavors, tant l’últim govern tripartit com el primer convergent havien requerit diverses vegades als propietaris que actuessin per resoldre els problemes d’aluminosi que presenta l’edifici on hi viuen de lloguer diverses famílies de classe treballadora.

La propietat sempre ha respost amb allargues. Primer presentant projectes de remodelació que mai acabava engegant i més tard implorant a l’alcalde Puigdemont que no procedís a posar multes tal i com els tècnics alertaven que calia fer. De multes n’hi ha hagut, però ben minses. En més de 10 anys de procés, la propietat ha hagut de pagar només 9.000 euros per incomplir reiteradament les exigències de seguretat de l’edifici on recordem hi viuen diverses famílies amb infants a càrrec. Una ganga que es fa difícil d’entendre veient la diligència que ha exercit l’Ajuntament amb d’altres casos i conflictes a la ciutat (ciclistes, propietaris d’animals….). De fet, fa més d’un any el govern assegurava que buscaria solucions al respecte. El cert és, però, que com dèiem des de principis de 2015 no hi ha hagut cap actuació per part de l’equip de govern. És a dir que no s’ha posat cap multa ni tampoc s’ha realitzat cap informe tècnic segons consta en l’expedient. Incomprensible.

De fet, i tal i com indiquen els tècnics en diversos informes, l’Ajuntament té dret a procedir a la rehabilitació d’aquell edifici i passar la factura a la propietat si aquests fan cas omís als informes i requeriments municipals. Aquest és un procediment legal i que s’ha d’utilitzar en casos de situacions com la que viu el bloc de la Creueta que, com haveu vist tots els que hi passegeu, hi viviu o hi passeu en bicicleta, presenta un aspecte deplorable. La pregunta és doncs, per què no s’ha fet si des del 2011 hi ha informes de l’Ajuntament que alerten als propietaris que si segueixen fent la viu-viu aquesta és un opció real? La resposta l’ha de donar Madrenas, però el que estic convençut és que si els habitants del bloc fossin gironins amb cognoms il•lustres de la ciutat, la situació no seria la que és. Però ja se sap que en aquest govern convergent aquestes diferències no el molesten.

4 pensaments sobre “La Creueta, el paradigma de la deixadesa convergent

  1. Pel que he observat quan passo per aquella zona, gairebé la totalitat, sinó totes, les persones que viuen en aquells bloc són magrebins o subsaharians, Si fossin gironins, encara que no portessin un cognom il·lustre, potser es resoldria el problema.

  2. Tens tota la raó. Potser hauria d’haver especificat que haurien de ser gironins no procedents del Magrib ni de l’Àfrica Subsahariana. Ni els seus descendets, és clar, tot i que molts ja deuen ser nascuts a Girona. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s