Un curs per tornar Girona a la gent

Comença el curs polític. I ho fa amb presos i preses polítiques. Amb exiliats i exiliades, però amb els mateixos reptes que arrosseguem de temps ençà sorgits de la decadència del règim del 78 a nivell democràtic, social i econòmic. El poble català (i també gironines i gironins) vol un gir en les polítiques socials, avorreix la monarquia espanyola i exigeix que el país pugui decidir lliurement el seu futur: no només en clau nacional sinó en molts més àmbits. És allò que sovint en diguem exercir la sobirania perquè les persones i els barris siguin el centre de l’acció política. I en aquest terreny de joc, el municipalisme i les eleccions municipals del maig que ve seran una fita clau.

Ho seran en clau de lectura de com respira el país sobre la República catalana, però també sobre com entenem que hem de construir les viles i els pobles dels Països Catalans. Perquè no ens hem de confondre, això també estarà en el debat i sobretot en allò que es parlarà en els Ajuntaments en els propers anys. I aquí és on, inevitablement, m’agrada parlar de Girona, una ciutat que ha aparegut i molt en el mapa els últims anys i que viu bàsicament de la “festivalització” de la cultrura. De la cessió d’espais públics a empreses i de la massificació turística com a emblema del govern convergent del PDECAT. Aquesta és la proposta que han fet i la que tenen previst fer per la Girona del futur. I davant d’això, i dels seus resultats, focs d’artifici i tota la feina (social, cultural, mediambiental) per fer, ens cal una proposta alternativa que, des del meu punt de vista, hauria de basar-se en quatre grans eixos:

Situar les persones al centre: les polítiques públiques de l’Ajuntament cal que se centrin en contrarestar els efectes del capitalisme desbocat en què vivim. I això implica, evidentment, polítiques socials “d’emergència”, també de consolidació de serveis públics però, sobretot, d’iniciar noves línies de polítiques que entenguin els drets socials com una prioritat a través de serveis públics i d’economia social i solidària. Bastir alternatives. Cal ser sobirans a la dinàmica perversa del capital: en l’aigua, en la mobilitat, en la vida, en general. Durant anys, l’Ajuntament no ha invertit estratègicament ni en habitatge ni en educació, per exemple, i les conseqüències les patim ara amb lloguers desorbitats i una segregació educativa alarmant. Tot aquest gir copernicà cal que vagi acompanyat de la lluita per la igualtat i contra totes les discriminacions i d’una democratització de les polítiques i d’una implicació activa dels gironins i les gironines en les decisions del seu dia a dia. No es tracta de votar uns “pressupostos participats” sinó de fer polítiques entre totes que beneficiïn especialment a les classes populars i treballadores de la ciutat. Posar fi a l’oligocràcia gironina. Dins i fora de les institucions.

Situar els barris al centre: En els últims anys vuit anys, coincidint amb el govern convergent, la ciutat s’ha construït especialment a partir de la desigualtat entre el centre històric (i voltants) i la resta de barris de la ciutat. L’Ajuntament ha fet una aposta única per potenciar turisme i Barri Vell (amb les inconveniències pel barri) i això ha fet que aspectes centrals dels barris com equipaments, neteja, cultura, manteniment, parcs infantils… hagin quedat en un segon pla. La ciutat a dos ritmes s’ha d’acabar. Ens cal invertir les prioritats i tendir a un equilibri on aquells que menys apareixen, els barris, prenguin protagonisme i centralitat en les polítiques de la ciutat.

La cultura: En una ciutat on la cultura només s’entén com un mecanisme de negoci “de pocs”, ens cal una transformació d’arrel de concepte. Cal entendre la cultura com una eina de totes i tots, com una necessitat vital que  sigui present en cada gironina i gironí. Ens manquen espais de creació i de formació on aprendre en tots els sentits, on difondre la cultura com el motor de la igualtat i el coneixement. Lligada amb l’educació i allunyada dels ritmes del lucre privat. Estem parlant d’un bé públic i col·lectiu que ha restat silenciat i apartat durant massa temps de la vida col·lectiva.

El medi ambient: Un dels temes més silenciats però que més afecta el dia a dia de la ciutat és el projecte de renovació de l’inicineradora i l’increment de taxes que paguem amb les escombraries. Anys i anys de desatenció a la necessitat d’un canvi radical en la política de residus que prioritzi el reciclatge i la reutilització ens ha portat no només a un encariment de la vida sinó també a una nul·la millora en la preservació del medi ambient. De fet, el govern convergent ha mantingut el Pla Urbanístic fet en època prèvia a la crisi del 2007 que preveu un creixement desmesurat  de la ciutat i continua sense abordar a fons un canvi en la mobilitat que reverteixi l’expansió del vehicle motoritzat a Girona. Com si el canvi climàtic no anés amb ells, el PDECAT ha desaprofitat 8 anys i ens ha hipotecat el futur ambiental al conjunt de la ciutat.

Són quatre eixos on ens cal estratègies compartides, mobilització popular i una proposta política que superi l’encaix convergent. La CUP-Crida per Girona hi hem treballat tot aquest mandat. Ho farem també aquests mesos que ens queden per endavant. Dins i fora de les institucions. Convençuts que només ens queda la carta de guanyar perquè les gironines i els gironins puguin tenir la ciutat dels drets socials i col·lectius que es mereixen. Una ciutat justa. Una ciutat on les nostres vides no només depenguin del capital, puguem decidir el nostre futur, la cultura sigui l’eix motor de les nostres vides, i el medi ambient l’entorn amb qui conviure. Ho podem fer. Segur. Convençuts de les nostres forces. Honestos amb les nostres propostes. Bon curs a totes i a tots.


lluc @llsalellasvilar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s