Una de barris ara que és estiu

A l’estiu tot cuca viu. Ho diu la dita i es veu cada estiu als carrers de Girona. Plens de vida (i alguns literalment de cuques). Una vida compartida que si és al centre de la ciutat es fa en un escenari cuidat al mil•límetre perquè qui ve a fer una foto, a sopar i dormir s’endugui la imatge d’una Girona monumental. Tanmateix, la ciutat va molt més enllà dels carrers històrics. De fet, és sobretot allò que passa més enllà del centre i dels carrers on hi passegen bermudes, barrets i pals de selfies. Una Girona que no brilla per la imatge sinó per la seva gent i que, cada vegada més, acumula més queixes per la manca d’inversió als barris. El “boom” dels pressupostos participats ja no serveix ni de tapadora davant la hipercentralització política del govern convergent.

Els últims dies he fet un exercici interessant que ha acompanyat el de passejar-me per diversos barris de la ciutat: demanar imatges que il•lustrin la deixadesa dels barris. L’acció-reacció ha sigut ràpida. A partir d’unes imatges de Sant Narcís, Can Gibert i Santa Eugènia vaig passar-hi i, tot seguit, per la zona sud de Sant Pau, a peu de Palau. Instantànies que es poden repetir en molts altres barris de la ciutat que van des dels contenidors, que es van comprar fa poc més de quatre anys, trencats a d’altres carrers on gairebé no n’hi ha espais on deixar les escombraries. A això cal sumar-hi moltes voreres que encara no han estat adaptades perquè la mobilitat no sigui exclusiva per aquells qui no tenim discapacitats o que no condueixen cotxets, i parcel•les privades que s’han convertit en autèntics abocadors de runes sense que, a priori, es vegi l’Ajuntament fent un pla d’actuacions clar perquè els propietaris dels solars reaccionin. Això, fins i tot, passa als espais recòndits del barri del Mercadal, al final del carrer Ginesta, per exemple. A tocar de la Plaça Catalunya. Però allà no s’hi fan fotos i, conseqüentment per Madrenas, no hi ha “problema”.

La llista, però, és molt més llarga. A Fontajau molts espais públics presenten dèficits de neteja estructurals (i em direu que no és l’únic barri, però n’és un de clar i evident) mentre el govern convergent ja ha decidit renovar la concessió a l’empresa de neteges sempre ni tan sols saber amb quins canvis. Les estructures de l’avinguda Pericot fan llàstima i l’espai presenta una deixadesa preocupant i a Sant Daniel, les fonts no compten amb les anàlisi de qualitat d’aigua que s’haurien de fer cada semestre. Són només alguns exemples del dia a dia gironí, d’allò que realment hauria de moure qualsevol equip de govern. I tot, mentre els apartaments turístics s’expandeixen sense regulació i es mira cap a un altre costat.

Aquests dies el govern convergent ha volgut visualitzar que es preocupa per les places i els parcs amb la mesura sobre els gossos, però el cert és que caldria un pla estructural d’intervenció als parcs i jardins, que excepte els que surten al mapa de Temps de Flors, viuen la majoria de l’any fets i deixats estar. Això sí que seria un avenç important. És un tema cabdal per la qualitat de vida de gironines i gironins. Com també ho és el mobiliari urbà: sense un pla de manteniment transparent amb els bancs, per exemple, veiem com els del centre s’arreglen any rere any mentre a la perifèria poden passar anys sense veure un operari arreglant bancs, cadires o parcs infantils. Aquests són temes que acostumen a quedar tapats per la maquinària propagandística del Govern però que són tremendament més importants per la majoria de gironines i gironins. I, per això, pels parcs, les places, els carrers i els serveis arreu de la ciutat són una prioritat per la CUP-Crida per Girona. I encara més a l’estiu que és quan més a gust hi estem. Seguirem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s