Un futur per a l’artesania del Pont de Pedra

La setmana comença a l’Estat amb una vaga a Amazon, multinacional dedicada al comerç, per les condicions laborals de les treballadores i treballadors. En un racó molt més petit però central en la vida de gironines i gironins, al Pont de Pedra, el govern convergent ha creat un conflicte amb altres treballadors del comerç (i de la cultura, en aquest cas) decidint que l’artesania no hi té cabuda. Així, els artesans del Pont de Pedra, que porten 24 anys bastint un comerç de qualitat, manufacturat i de quilòmetre zero es veuen expulsats de la centralitat de Girona per uns motius que encara ni la regidora ni l’alcadessa han sabut aclarir. Em refereixo a Amazon i als artesans del Pont de Pedra perquè, em sembla que, el que està passant en ambdós casos té relació. M’explico.

En els últims anys, els respectius governs, també els municipals, han oblidat les polítiques públiques de defensa del petit comerç i l’artesania. Embogits per les trames urbanes i les grans superfícies comercials, el comerç de proximitat i l’artesania han estat tractats sempre com un “producte exòtic” i no com una aposta estratègica. A Girona, per exemple, la creació de La Volta, proposta de qualitat i de la qual cal felicitar el govern, és presentada sempre com l’escut que tapa tota la política estructural plena de mancances en aquest sector. Com si amb La Volta, tota el debat de fons no existís. Fals. En el mentrestant, els plans urbanístics i les apostes del govern convergent han sigut destrossar l’inici de les Hortes de Santa Eugènia amb la construcció de cadenes de menjar ràpid i grans supermercats. Una operació que es reproduirà d’aquí uns mesos a l’entrada Sud de la ciutat entre l’Avellaneda i el barris de Sant Pau i Palau així com amb l’ampliació de l’Hipercor. Amb Convergència, les grans superfícies hauran guanyat quasi 50.000 metres quadrats a la ciutat en set anys. Tot pensat per un creixement que aboca a entendre el comerç a Girona com a un espai propietat de pocs, precarització laboral de molts i responsable d’un increment de la petjada ecològica sumat al col·lapse de mobilitat. Un model que portat a l’extrem és també el d’Amazon, milers de repartidors arreu, treballadors precaritzats i concentració de béns en poques mans. El capitalisme més ferotge.

Una aposta estratègica que, evidentment, no és únicament responsabilitat dels governs municipals ja que hi ha molts altres factors que ajuden a causar-lo. Tanmateix, sí que en allò que poden escollir, els Ajuntaments hi tenen a dir. Per això, nosaltres sempre hem sigut crítics amb el model comercial del govern convergent que ha avalat i potenciat un model de grans superfícies mentre els barris es buiden de comerç, amb les implicacions culturals, socials i econòmiques que això té, especialment per aquells que tenen menys recursos o una edat més avançada. Ara veiem que no només és el model general sinó que també algunes de les propostes establertes i consolidades a la ciutat més enllà de la lògica del capitalisme financer i sense rostre tampoc tenen lloc a la ciutat. És el cas de l’artesania del Pont de Pedra, un col·lectiu que, com dèiem, fa anys que treballa per un comerç totalment diferent al de les grans cadenes, apostant per les mans, l’art, la sostenibilitat i la proximitat. I ho fan des de la centralitat del Pont de Pedra amb una connexió i relació d’anys amb veïnes i veïns de la ciutat com també fan molts altres petits comerços de la ciutat.

Recordo bé el dia que l’alcaldessa Madrenas va anar a la inauguració de l’oficina del Banco Santander a Girona. El seu argument era que la ciutat estava agraïda per l’aposta a Girona d’una gran entitat bancària que, per cert, ha especulat, desnonat i de la qual responsables directes han comès frau fiscal. Ho vam criticar en el seu moment i l’alcadessa ho va defensar. En tot cas, el mínim que li demanaríem al govern convergent és que la passió que van posar per l’oficina del Santander, l’arribada del Burger King o Leroy Merlin fos com a mínim equivalent a la voluntat de treballar perquè l’artesania i el petit comerç de la ciutat tinguin futur. I no per desplaçar-los del centre i posar dificultats a la seva existència. Segur que és possible. Bé que ho és, per exemple, que les fires comercials de cap de setmana, normalment organitzades per la mateixa empresa, guanyin presència al centre de la ciutat. Artesans del Pont de Pedra, aquí teniu tot el nostre suport.


lluc @llsalellasvilar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s