Tot el que Convergència diu que farà i no fa

La CUP-Crida per Girona tenim un costum política útil per entendre quines són les prioritats del govern convergent a la nostra ciutat. Es tracta de comparar allò que diuen que faran, el pressupost, amb allò que realment acaben fent, el Compte General. Ho hem fet enguany amb els números del 2017 i, honestament, les conclusions fan feredat. Que el model convergent és centralista i abandona els barris és una percepció comuna a la ciutat, però és que a més a més, les xifres així ho mostren. Del Pla Integral del Sector Est només es van gastar 6000 euros dels 50.000 pressupostats, l’ascensor de Vila-Roja no es va fer, tampoc el Pont del Dimoni, que ha començat amb un any de retard, les obres de Cardenal Margarit a l’Eixample, l’estàtua de la Plaça Europa a Sant Narcís, les obres del Pla de Millora de Torre Gironella o la millora d’espais comunitaris de Can Gibert. Per la seva banda, el Pla Integral de Sant Narcís només es va executar en un 25 per cent i avui ja podem dir que, conjuntament amb el Pla Especial de la Devesa, es tracta d’un dels grans projectes fallits del govern municipal.

L’àmbit ambiental és una altra de les grans mancances d’aquest govern. No només perquè la seva política de residus basada en no tocar gairebé res del que ja hi havia i considerar-ho un tema secundari ens ha portat a gastar-nos 11,4milions d’euros públics l’any 2017 en comptes dels 8,4 pressupostats, sinó perquè els 75.000 euros de partides d’inversió en la lluita contra el canvi climàtic no es van utilitzar així com amb prou feines ho van fer amb projectes que eren teòricament troncals com el Life Devesa o el 4 rius i una Sèquia. Una realitat a la qual cal sumar-hi que el projecte Transition Town, un acord de ple que, per exemple, estan impulsant amb força ciutats com Madrid, Iruña o Barcelona, ha quedat totalment abandonat per Madrenas i el seu equip.

Però no ens quedem aquí. Les dades ens expliquen i molt la lògica convergent. Temps de Flors té més pressupost que les Fires de Sant Narcís, per exemple, tot i que aquesta segona implica a tots els gironins o les gironines mentre la primera s’enfoca especialment com un esdeveniment turístic. El Servei d’Intervenció en Violència de Gènere només ha gastat un 20 per cent de la partida pressupostada malgrat bé sabem que es tracta d’un tema cabdal en qualsevol població. Així mateix, els Consells de la Llengua, el de Cohesió Social o la Taula de Coordinació d’Habitatge gairebé no han tingut despesa i les partides executades de l’àrea d’habitatge (300.000 euros) representen la meitat de les executades a l’àrea de promoció turística i una tercera part de la partida de la de festivals. Transparència i prioritats convergents. I tot, mentre dels 36.000 pressupostats per promoure la llengua catalana només n’han gastat 358. Com si aquest fos ja un tema de passat i no de futur com l’hauria d’entendre qualsevol opció que defensi la cultura.

La llista és llarga. Podríem parlar també sobre el fet que no s’hagi fet cap política per ampliar el parc de lavabos públics de la ciutat malgrat que aquest sigui un acord de ple que constava en el pressupost o de com el jovent i les entitats són dues de les grans peces abandonades de Girona. El suport a les entitats va rebre només el 60 per cent d’allò pressupostat, que no us imagineu que fos pas gaire, el Voluntariat només 15 per cent i la participació ciutadana no arriba ni al 0’2 per cent. Es fan els pressupostos participats i punt. Cap projecte estratègic més Paral·lelament si ens fixem en l’àrea de joventut veureu que no es va desenvolupar ni el Projecte Universitats, ni l’espai Joves de l’Esquerra del Ter ni l’Oficina d’Emancipació previstos en els comptes que va aprovar l’equip convergent amb el suport del PSC. El govern municipal s’ha dedicat durant tots aquests anys a fer rodes de premsa, a explicar cada dia les bondats de les seves propostes, però el cert és que quan algú fa un exercici tan simple com comparar allò que Convergència diu que farà amb allò que realment fa, el quadre cau ràpid i les vergonyes de la seva marca Girona es fan evidents. Estem parlant, evidentment, de la gestió política de la ciutat i no de la tasca de treballadores i treballadors municipals que s’esmeren en arriar aquesta ciutat.

Ja ho veieu. Un reguitzell de dades que no només avalen que la ciutat viu encallada en un model obsolet sinó que cal un canvi de govern el més aviat possible a partir de criteris socials, ambientals, de participació i de barris que alterin un model que ha anat essent pensat cada vegada per més pocs i per a menys gent. En això estem centrats. En aconseguir-ho l’any vinent, amb un peu al carrer i una a la institució i amb moltes ganes d’oferir a gironines i gironins la possibilitat de virar el vaixell de la ciutat.


lluc @llsalellasvilar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s