Ningú sap què passa amb la ràdio

Divendres Fem Girona va deixar d’emetre després d’anys de programació periodística local, plural i de qualitat a la freqüència municipal de ràdio. Dissabte, TV Girona, propietat de Joaquim Vidal, exalcalde de Sant Gregori i exsenador de CiU (partit que governa a Girona) ha pres el relleu de l’emissió per 6 mesos fins que surti el concurs o es faci una ràdio 100 per cent pública sense que l’oposició tinguem clars amb quins mínims ni amb quines condicions s’ha fet el contracte. Amb aquest moviment, el principal diari de la ciutat, la televisió i la ràdio seran d’un mateix propietari que no ha amagat mai la seva afiliació política convergent. Una situació greu, molt greu perquè Girona es va fent petita a nivell comunicatiu, com ho ha fet també amb altres temes: com l’organització de fires al carrer o la possibilitat de viure-hi si no tens un determinat nivell de renda. Imagineu-vos si això mateix passés en un altre indret de l’Estat, amb governs del PP i el PSOE, quins comentaris hi haurien sobre la taula. A Girona, rai, en canvi, el silenci és eixordador.

Ara bé, què ha passat exactament per què acabem així? Ho intentaré exposar amb llums i taquígrafs tal i com ens pertoca aquells que tenim la responsabilitat de prendre les decisions municipals sobre els béns públics, és a dir de totes i tots. Fa mig any Marta Madrenas i el govern convergent ens van portar a un ple, sense parlar-ne abans, l’establiment d’un servei públic de ràdio que l’Ajuntament no tenia per mala gestió, entre d’altres, del govern que encapçala l’actual alcaldessa. Aquell dia ens van dir que allò era un vot de tràmit i que començarien un debat profund sobre la ràdio pública que volíem per la ciutat i que mirarien de mantenir el capital periodístic que representava l’equip de Fem Girona. Tant és així que hi vam votar a favor com a gest de bona voluntat. Tanmateix, la voluntat només era de l’oposició. De gener a maig no hi va haver cap reunió. L’alcaldessa, que havia dit que aquest era un tema que comandava personalment ella no va pensar més en nosaltres i, de sobte, quan va voler-ho tornar a passar per ple es va adonar que tenia els papers molls. No havia fet cap reunió i volia que acceptéssim la privatització definitiva de la ràdio en què l’Ajuntament posava només 30.000 euros sense estratègia ni model ni condicions de servei públic. L’oposició ens vam plantar. I ho vam fer carregats de raons ja que durant aquelles setmanes precisament havíem fet propostes sobre com enteníem el futur de la ràdio municipal. La majoria d’elles, per cert, eren considerades inapropiades o innecessàries pel Govern convergent.

Madrenas, desapareguda fins llavors, va renunciar a portar un tema cabdal i el diàleg va començar a fluir. Molt simptomàtic de com funciona el govern actual i del paper de l’alcaldessa més enllà de les rodes de premsa. Tot i això, ja fèiem salat en molts sentits. El govern convergent havia sigut incapaç de gestionar la continuïtat durant uns mesos de Fem Girona mentre el concurs o la ràdio 100 per cent pública no fos aprovada i l’horitzó d’uns mesos sense ràdio eren una possibilitat. Va ser aquí quan TV Girona va entrar en escena. Bé, això és el que se’ns ha explicat perquè als despatxos de la Plaça del Vi mai la llum hi entra del tot. En tot cas, sigui l’ou o la gallina, el fet és que la conseqüència de la mala gestió del govern és que l’empresa de l’expolític convergent Joaquim Vidal es queda la ràdio municipal durant 6 mesos i, per tant, es posiciona més bé que ningú per un possible concurs a finals d’any. Tot plegat no s’ha fet públic fins avui des del propi Ajuntament quan tot ja està en funcionament. I s’ha fet únicament perquè des de la CUP-Crida per Girona ho hem exigit per criteris mínims de transparència amb els recursos públics de la ciutat. El govern convergent volia que passés en silenci. D’això en són testimonis tota la resta de grups municipals. I això no es pot ni es podia permetre amb un tema central com és la ràdio pública municipal. Mentrestant, a la gent de Fem Girona només ens queda agrair-los la feina i la dedicació durant tots aquests anys. Fins l’últim dia ho han donat tot. A ells i a tota la gent que ha volgut fer i col•laborar amb l’emissora, moltes gràcies. A nosaltres també ens hagués agradat un altre final.

Després de tot això, ara seguim amb les negociacions de cara a la futura ràdio municipal. Dilluns vinent es tornarà a portar a ple perquè allò que vam votar al gener ja no té sentit. De fet, el nou text incorpora molts elements que ja havíem vindicat des de la CUP-Crida i altres partits però que se’ns havien negat al principi per part del Govern. Rectificar és de savis i s’ha d’agrair, com en aquest cas. Entre d’altres, el govern convergent ara ja assumeix que no pot impulsar una ràdio municipal amb 30.000 euros anuals i que cal una aposta estratègica amb un estudi i una mínima plantilla pròpia. L’oposició, doncs, seguirem treballant amb una bateria de propostes d’un tema que el mateix govern reconeix que no sabia ni com posar-s’hi. Ho fem amb les ganes de bastir un projecte que sigui públic, plural, transparent i lluny del control de les elits comarcals. Del poder dels de sempre. Una ràdio on es pugui fer periodisme de qualitat, en català, participatiu, on les entitats hi tinguin un paper cabdal i la formació i la digitalització siguin eines bàsiques del projecte. Bona tarda i bona sort.


lluc @llsalellasvilar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s