Carta oberta als germans Roca a raó de Felip de Borbó

Benvolguts germans Roca,

Us escric des del respecte i l’admiració cap al projecte gastronòmic que heu desenvolupat a Girona. El Celler de Can Roca, que fa poc més de dos anys ens vau ensenyar amb tota la voluntat de compartir la vostra passió pels aliments i la cuina, és el vostre projecte insígnia, una proposta que heu fet a foc lent, amb excel·lència i amb una clara vocació d’arrelament a la terra on heu nascut i crescut. La vostra dedicació i qualitat a la cuina és fora de tota discussió. La ciutat us ha agraït no només que ens hagueu situat en el mapa gastronòmic mundial sinó també la vostra col·laboració amb els barris d’origen treballador de Taialà, Domeny i Germans Sàbat que mai heu volgut abandonar. I això que de propostes i d’oportunitats no us n’han faltat. Gràcies, doncs, una vegada més. I tot, sense oblidar que hi ha alguns aspectes amb què no hem coincidit ni coincidim, i així us ho hem traslladat, però això no em priva de reconèixer els encerts i el mèrit del projecte del Celler de Can Roca

Recordo molt bé aquell matí al Celler, quan els clients no havien arribat, i com vam parlar de drets socials, de desigualtats i de sobirania alimentària, entre molts altres temes. Vam compartir preocupacions i ens vam endur una sensació positiva de la perspectiva humanista que movia i mou el vostre projecte. És per això que avui, quan he sabut que havíeu decidit acollir la visita del Rei espanyol, Felip de Borbó, i les activitats de la Fundació Princesa de Girona, m’he vist immediatament amb la necessitat de demanar-vos que us ho repenseu. Que us repenseu de cedir casa vostra, el Mas Marroch, perquè Felip de Borbó, que va justificar la violència contra milers de catalans i catalanes, inclosos centenars de gironines i gironins, pugui predicar el seu discurs a les nostres comarques. La monarquia espanyola ha tingut un paper històric d’autoritarisme vers el poble català, un fet que està també fora de tota discussió. Això ja és un motiu que ens porta als republicans a rebutjar la seva presència a Girona, però després del que va passar la tardor passada, penso que més que mai ens sobren els motius, a tots plegats, per demostrar-los que no són benvinguts. Ell que va decidir prendre partit contra aquells que reclamàvem un referèndum que vam haver de defensar amb els nostres cossos en una jornada amb què vosaltres, per cert, vau col·laborar a l’escola del barri. Ell que mai ha demanat perdó i que va justificar la brutal agressió de policies armats en 8 escoles de la ciutat. Ell que negocia amb Aràbia Saudí el comerç d’armes i, com el seu pare, s’enriqueix a partir dels impostos de totes i tots. Ell i els seus valors em semblen incompatibles amb moltes de les coses que vau explicar aquell matí i que sé que heu anat explicant arreu, també quan heu viatjat i col·laborat amb projectes de solidaritat.

Si escric aquestes paraules és perquè penso que des de la humilitat i la sinceritat és des d’on s’ha de construir tota relació i que expresso el sentiment de molta gent que valorarà el gest de no obrir les portes de casa vostra a Felip de Borbó. M’agradaria pensar que hi ha possibilitat de tirar-ho enrere, de canviar d’opinió. Si no, com a mínim, aquells que no compartim la vostra decisió, legítima evidentment, ens quedarà el dissens i la crítica. Perquè, de moment, Felip de Borbó encara no ha aconseguit que deixem de pensar com pensem. Ni ho aconseguirà mai. D’això en podem estar ben segurs.

Salut i República.


lluc @llsalellasvilar

44 pensaments sobre “Carta oberta als germans Roca a raó de Felip de Borbó

 1. Molt ben dit, Laia i Lluc. Moltes gràcies per escriure tan bé el que estic segura que molts pensem. Tinc una gran admiració pels germans Roca però amb aquest tema que ens ocupa a tots no podem cedir ni una mica. Ni oblit ni perdó.

 2. Potser els Germans Roca volen col.laborar i posar-li alguna “substancia magica” al plat… que faci desapareixer els borbons de la superfície terrestre. Ja sabeu q els germans Roca son molt creatius !! 😉

 3. estúpida recomanació. Un català o valencià, ha de guardar per la seua empresa, i en aquest cas, una prestigiosa empresa de restauració, gustosament ha de parar-li taula al cap de l’estat veï (i invasor del nostre), igualment que li ho faria a l’arrimadas o a Joaquín Sabina. Igual,quan tasten el manjar es donen compter que no som el mateix país perquè som el que mengem

 4. Totalment d’ acord amb la carta oberta als germans Roca…Per la nostre dignitat i la dels mateixos germans Roca es tindria que declinar la visita al vostre restaurant del Celler de Can Roca a Felip de Borbó. Un monarque que va estar totalment d’acord amb les batusses que l’ Estat Espanyols varen donar amb molt Gironis i d’ altres catalans el 1-O. Demanaria també que si els germans Roca són responsables del que prediquen i ensenyen a les altres persones siguin conseqüents amb les paraules que prediquen. A més xq tanta monarquía , jo per ara he vist que un monarque es com qualsevol de nosaltres , la sang la tenen vermella no blave, per tant se ‘ l té que tractar com un més i sobre tot xq no ena ha tingut cap respecte als catalans, per tant tampoc se li té que tenir amb ell. Els germans Roca tenen de sobres clientela de tota arreu , no necessiten pas a Felip VI per ser el que és ” El millor Rte. del món.

 5. Admiro profundament la labor dels germans Roca. Se que estaràn a l’alçada esperada i sabran donar contesta i posicionament coherents a la carta rebuda.
  Salut i República

 6. Hi estic totalment d’acord acord ,amics roca feu cas de lo que diu en SalaMarti
  Os hi va L’Imatge i Prestigi

 7. M’adereixo a la proposta de no vole que obrin les portes del Seller de Can Roca al Borbó, al meing que admeti que és va equivocar.

 8. No es podría explicar millor…, ara bé…, també m´agradaría saber els motius per elque els Germans Roca cedeixen aquest indret…???
  Tot i que no ho justifico…, no soc rencuniós, però no oblidaré mai les imatges tant desmesurades que vàren patir moltes Catalanes i Catalans, nomès portàvem una arma letal…, la papereta de vot…!!!
  Res més…
  Moltes gràcies…

 9. La idea ” – com que son uns botiflers, mai aniré a sopar a ca seva !”, està totalment fora del meu abast econòmic. Si poder escrire a la làpida “jo he cuinat per a un rei” els és de profit, que els aprofiti !. Quan siguem independents, haurem de dedicar temps, humor i energíes a acceptar passats i obres de Caballés, Serrats, Millos i Girautas. La cosa dels Roca és pecata minuta

 10. La Fundación Princesa de Girona se dedica con el patrocinio o mezenazgo de muchas personas, entidades y empresas tanto catalanas como españolas a fomentar ideas, valores , proyectos culturales y de desarrollo q tanto necesitamos tanto en Cataluña como fuera de ella.
  El problema es q vosotros sitiados en vuestras ideas no dais valor a nada q no consideréis q está en vuestro círculo de influencia. Y que podáis controlar y dirigir. Si no es así ya no vale nada.
  Os creéis con el derecho de ” Sugerir” a unos empresarios como los hermanos Roca quien tiene q entrar en su casa y quien no.
  Esto históricamente ya se hacía con los comercios de los judios por parte de los nazis . Ellos también pensaban que tenían ese derecho.
  Una sugerencia, tratar de solucionar los problemas de los ciudadanos , que es para lo que fuisteis elegidos y dejar de intentar controlar el trabajo y los pensamientos de todo el mundo que no está en vuestra órbita. Gracias.

  • Genial tú comentario!! Los demás no los entiendo, ya que no saben escribir en castellano/español
   Que pena da, ver como es@s que se retuercen por el odio infernal que llevan en las entrañas, quieren manipular a la gente,que siendo catalanes,también son españoles
   Y lo gracioso es que es@s retrógrados mentales en su DNI figuran como españoles

 11. Esa carta demuestra que no respetáis ni vuestros propios derechos. ¿Cómo vais a respetar los de los demás?….

 12. Estic molt d’acord amb el contingut de l’escrit dirigit als germans Roca, i em sabría molt greu que Felipe VI, acabés poden fer aquesta cel.lebració que l’alcaldesa els hi va negar.
  No ho podríem entendre ja que no ha demanat perdó ni s’ha interessat pels ferits del passat 1-O.
  Com ja li va dir el president, així no.

 13. Carta encertada i plena de raons. Raons cargades de sentiments d’un poble amb anhels de llibertat per poder ser ell mateix. Raons dignes per voler expresar amb el vot la seva opinió. La por d’ells , la seva inferioritat davant el reciocini del poble català fou transformada a la agressió. Aquest és l’argument per fer-nos canviar i convençer. Així doncs continua i reforçat els nostres primcipis seguint amb lluita pacifica , el nostre camí. Cap ni un dels Borbons donarà un respir als nostres proposits. Visca Catalunya lliure

  • demano senyors Roca, que la seva trajectoria no quedi tacada per donar servei al Borbons. Tenen prouta fama i pretigi guanyat pels seus propis esforços. no crec que la rao pogui ser doncs tenir una espitjada de propaganda. no puc creure aquest rebaix al seus primcipis, que els suposo.

 14. Molt ben dit, encara que hi han poques possibilitats de que es tirin enrera d’aquesta invitació al Borbó. Amb aquest casos prevaleix l’interes econòmic i el prestigi que representa acreditar que ha estat com a client al seu “Celler”, abans dels sentiments patriòtics. Com a catalans també pensen que la pela es la pela, que carai.
  Res m’agradaria mes que equivocar-me en aquest cas, però a la meva edat, les he vistes de tots colors, soc un avi de 79 anys d’edat. Salutacions cordials.

 15. @hermanosroca, si sois valientes para plantar cara a quien te acosa en el trabajo, en la escuela, en un centro lúdico o incluso en la familia…. por qué no sois valientes para plantar a quien acoso y amenazo a nuestro pueblo de Catalunya.

  • @hermanosroca, si sois valientes para plantar cara a quien te acosa o te amenaza en el trabajo, en la escuela, en un centro lúdico o incluso en la familia…. por qué no sois valientes para plantar a quien acoso y amenazo a la mitad del pueblo catalán.

 16. Crec que ja n’hi ha prou, que fins i tot s’hagi de barrejar le política amb le gastronomia, deixeu que els germas Roca el que creguin convinent que ja saben el que fan

 17. Hi ha persones q volen quedar bé a totes bandes. No crec que els germans Roca canviin d’ opinió.
  Suposo que ser coherent és massa difícil.

 18. Jo no he estat mai al celler i m’agradaria molt però si reben el borbó deixaré de proposar-m’ho. QUIN FÀSTIC!!!

 19. Jo nomes he conegut a en Joan. I de fa decenis que no l’he tornat a veure. Es un personatge com el seu exit avala. I si, em feria feliç que li digues a aquest Borbó (malaït per tots el colpits, fisica o emocional o psicologicament): “Fora d’aqui. No a casa meva. No entre el nostres”!.

 20. No a los Borbones y su plebe. A nivel Real/idad CATALUNYA ha dido siempre despreciada (o sólo han sido Príncipes de Asturias) en el primer momento que han tenido la oportunidad de decírselo al mundo lo han hecho. Nosotros, los CATALANES que aspiramos a ser REPUBLICA no bajaremos la cabeza como han hecho algunos de los ministros “socialistas” al acabar de jurar sus cargos.
  Ciutadans Força i REPUBLICA

 21. Totalment d’acord en NO acollir aquest impresentable, inútil i anti català, i la seva fastigosa familia. La Monarquia podrida no pot ser rebuda a casa nostra.

 22. Moltes gràcies a totes i tots els que heu deixat un comentari a l’article. No els puc respondre un a un, però gràcies.

 23. Hi estic d’acord.

  També havia pensat en fer arribar la meva opinió al respecte als germans Roca, però van bloquejar el seu compte a twitter, i vaig suposar que no volien saber l’opinió de la gent.

  La meva decepció ha estat molt gran. Sempre havia pensat en anar al Celler de Can Roca, en alguna ocasió molt especial, sempre que m’ho pogués permetre (de moment ha estat impossible), però ara, després d’això, se m’han anat les ganes.

  Ho sento …

 24. Germans Roca, us faig un prec: canvieu la vostre actitud en vers Felip VI. TOTS els catalans vàrem ser maltractats en el seu discurs. TOTS, independentistes i no. És un monarca que ve a Catalunya a mostrar-nos el seu poder. Ve a passejar-se pels seus dominis… No crec que es pugui fer res millor que mostrar-li indiferència. La carta que encapçala aquest conjunt us ha de fer rectificar. No es por exposar millor…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s