El Castell de Montjuïc en l’etern oblit

Que a Montjuïc hi ha un Castell i cinc antigues torres de defensa ho sap el veïnat del barri, els barraquistes que hi van fer vida, la gent aficionada a l’escalada, les famílies que celebren aniversaris al parc, els apassionats de la història local, els enamorats que van a veure les estrelles i poques persones més. La fortalesa, imponent, representativa del patrimoni modern gironí i part també de l’entorn natural a preservar, és malauradament una desconeguda a la seva ciutat. N’érem conscients però divendres a la tarda ho vam recordar amb la vintena de veïnes i veïns que van participar de l’acte sobre el Castell de Montjuïc organitzat en el marc del cicle “Els barris parlen” de la CUP-Crida per Girona.

Les demandes compartides, consensuades i més bàsiques, eren dues: per un costat, millorar el nivell de neteja de l’espai del Castell de Montjuïc. Petició argumentada a través de la lògica més senzilla: si el Castell, espai públic i de tothom, no pot tenir ni un mínim de neteja i adequació, no cal que ens plantegem gaire res més. Entre d’altres, les heures s’estan menjant les pedres. En aquest sentit, hi va haver una crítica contundent a la incapacitat del govern convergent de prioritzar una acció tan primària, si se’m permet l’expressió. De fet, fa gairebé vergonya escriure quelcom tan bàsic. Per l’altre costat, el Castell de Montjuïc requereix d’un mínim de senyalització i d’itineraris que el lliguin amb la resta de patrimoni històric del barri, les torres de defensa, i també amb l’entorn natural proper com és la Vall de Sant Daniel, Sant Miquel, els Àngels o Campdorà. Una acció que ha d’anar acompanyada de la feina de memòria històrica del castell que ha de recordar, entre d’altres, la memòria dels barraquistes.

Aquestes peticions semblen tan complicades que es facin realitat amb el govern actual que fa que difícilment el debat pugui ser més agosarat i estratègic. Malgrat això, d’idees n’hi ha. Com ara que l’espai del castell que ja està rehabilitat pugui jugar un paper més actiu en la dinamització cultural i social del barri. Perquè es tracta que l’espai del Castell de Montjuïc sigui del barri i per al barri alhora que un punt referencial pel conjunt de la ciutat. No en clau turística ni especulativa, sinó de referència veïnal, cultural i natural. És en aquest sentit que des del 2013 la CUP va apostar per un Pla d’Usos del Castell de Montjuïc que, aleshores, va rebre el suport de tots els grups a excepció del PP. Tanmateix, l’equip de govern convergent ha estat incapaç de desenvolupar-lo i ja fa més de 5 anys que s’hi va comprometre. Qüestió de prioritats.

Finalment, més enllà de les propostes esmentades, una preocupació va sobrevolar tot l’acte de divendres. Es tracta del planejament urbanístic de Montjuïc. L’Ajuntament no ha sigut capaç de ser transparent amb veïnes i veïns perquè aquests coneguin exactament quins espais de l’entorn del castell consten com a urbanitzables o quines són les parcel·les de titularitat pública que el govern Nadal va aconseguir a partir de negociar el deute del senyor Vilallonga, impulsor de la urbanització de la muntanya de Montjuïc. Un tema que em preocupa perquè si una cosa hauria de fer qualsevol ajuntament és poder posar les coses clares sobre la taula i facilitar la feina del veïnat que té ganes de saber i millorar el seu barri. Més enllà de mites, Montjuïc i el seu castell resten oblidats i és obligació de totes i tots revertir-ho.


lluc @llsalellasvilar

Un pensament sobre “El Castell de Montjuïc en l’etern oblit

  1. Que no es pugui saber quines zones de Montjuïc són edificables i quines altres no ho trobo molt greu. Fa un temps vaig voler visitar les cinc torres i alguna em va costar molt de trobar perquè molts veïns desconeixien l’existència d’aquestes torres. Aniria molt bé que fossin senyalitzades i que es consolidessin una mica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s