Preinscripció escolar. Errors que es repeteixen.

Fa una setmana vam tenir reunió de la comissió de planificació escolar del Consell Municipal d’Educació (CME). Els punts principals de l’ordre del dia eren valorar les dades de preinscripció del curs 2018 i 2019 i treballar possibles propostes d’acord a presentar el plenari del Juny. La regidora Isabel Muradàs, no hi era. Les dades són realment interessants. En primer lloc marquen una davallada significativa de l’opció concertada i especialment de les concertades vinculades a l’Opus Dei. Concretament, el Bell-lloc del Pla només ha rebut 39 preinscripcions per a les 75 places ofertades. Això entenem que ha de derivar en la pèrdua del concert educatiu per un dels tres grups. El trist, però, és que en aquesta zona ja es va eliminar un grup previ a les preinscripcions, un grup de pública que per cert comportarà que 11 famílies no puguin obtenir la plaça desitjada. Uns s’eliminen abans per ordre del departament, d’altres només quan la jugada no els ha anat bé, condicions diferents per la pública i la concertada. Recordo comissions on vaig tenir alguna discussió intensa amb representants del departament defensant que es mantingués el grup de la pública i es tanqués el de la concertada, el temps m’ha donat la raó però el mal ja està fet. I el pitjor és pensar que l’any que ve tornarà a passar el mateix, seguiran PDCAT i ERC des del Departament d’Ensenyament mantenint aquesta aposta per la concertada?

carmeAuguetUna altra dada important és el nou fracàs de la demanda de l’IES Ermessenda, o més concretament, de la seu en barracons de l’IES Ermessenda. L’any passat va passar exactament el mateix. Havíem advertit que passaria exigint un esforç des del Departament d’Ensenyament i des de l’Ajuntament d’acompanyament a les famílies i amb les escoles que podien ser les principals “proveïdores” d’alumnes d’aquesta seu (podeu veure l’article on ho explicava ara fa un any). Malgrat l’experiència prèvia, enguany tampoc no s’ha fet res i tornem a ser-hi. El curs passat es va resoldre malament, es va permetre augmentar ràtios alguns IES públics i concertats que han acabat el curs amb grups de 31 i 32 alumnes mentre la incorporació tardana s’acumulava en els centres amb menys demanda. Aquesta no pot tornar a ser la solució, però és evident que qualsevol alternativa pot ser conflictiva, la feina s’havia d’haver fet abans, se’n diu prevenció.

Les dades, doncs, ens mostren errors (o estratègies encobertes?) que caldria no repetir si de debò ens creiem l’aposta per a l’equitat educativa. Al mateix temps, però ens obren diverses possibilitats de gestió on veurem quina és la prioritat dels governs corresponents: Ajuntament i Generalitat. Nosaltres ho tenim clar, la prioritat és la lluita contra la segregació escolar. Per això, en el cas de Girona, amb les dades facilitades i de manera immediata proposem:

  • Reserva de places de Necessitats Educatives Específiques (NEE) fins a l’inici del curs escolar tal i com preveu la legislació vigent.
  • No ampliacions de ràtio.
  • Distribució de NEE i matrícula viva prioritària i equitativa.
  • Establir una proporció màxima de NEE per centre.
  • Retirar el concert al Bell-lloc del Pla.
  • Prioritzar la retirada de concerts al tancament de grups públics.

Aquestes són les propostes que vam posar sobre la taula en la comissió de planificació del CEM i són imprescindibles per reconèixer la voluntat d’uns i altres de treballar de debò per a l’equitat educativa.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s