Defensem els menjadors!

WhatsApp Image 2018-05-09 at 18.31.19A Girona des de fa temps molts menjadors escolars d’escoles publiques de primària estan gestionats per les pròpies famílies a través de les AMPEs o AFA’s. Aquest model d’autogestió permet a les famílies i als centres tenir un control molt més directe del que passa en aquesta estona del migdia que comprèn el dinar de la mainada. Així, el menjador sovint esdevé part del projecte educatiu del centre i s’hi reforcen aquells aspectes que prioritza el consell escolar de centre: l’alimentació saludable, l’autonomia i la responsabilitat, la democràcia, els idiomes, la mediació com a forma de resolució de conflictes… Al mateix temps, les famílies poden decidir sobre el preu o les característiques del menú i del servei de monitoratge en funció de les seves necessitats i/o interessos. Així, en les reunions i assemblees de l’AMPA es discuteix si és oportú disposar d’un monitor o monitora més o apostar pel menjar ecològic i si estem disposats/des a assumir l’augment de cost que això comporta o es fa un seguiment de la qualitat i quantitat del menjar i de la tasca del monitoratge. Aquestes decisions sovint són gestionades a través de comissions i/o mares o pares responsables que tenen un contacte molt directe amb els responsables del menjador que sovint són empreses de serveis.

Ara, aquest model tan ben valorat pels centres educatius i les famílies i que permet disposar de menjadors de qualitat a preus raonables, està en perill. La nova llei de contractes limita la delegació de responsabilitats i els consells comarcals diuen que no poden delegar a les AMPEs i AFAs un servei que se’ls ha delegat a ells. Això és així però també ho és que des de fa temps bona part de les AMPEs estem demanant respostes i solucions al  Consell Comarcal del Gironès, que només ha fet que donar-nos llargues i tirar pilotes fora cap al Departament d’Ensenyament que és qui ostenta aquesta competència en primera instància. Pels consells comarcals la gestió de menjadors sovint ha suposat una font d’ingressos a partir de l’externalització a grans empreses de serveis amb un interès merament econòmic i que acostumen a oferir una qualitat baixíssim a un preu altíssim. Una font d’ingressos, en algunes ocasions fins i tot tacada de corrupció, a la qual no volen renunciar i per això no estan movent ni un dit per donar solucions a les famílies. Al Gironès, però, com a altres comarques, les famílies s’estan organitzant. Dilluns que ve es porta a ple una moció signada per la CUP-Crida per Girona i ERC-MES que demana a l’Ajuntament que es posicioni a favor d’aquest model de gestió des de les AMPEs i AFAs instant al Consell Comarcal del Gironès i al Departament d’Ensenyament a buscar alternatives per poder mantenir la fòrmula d’autogestió. Per això les famílies hem convocat una concentració abans del ple per fer sentir la nostra veu i obligar els governants a moure peça.

D’alternatives n’hi ha, la qüestió és si els Ajuntaments, Consells Comarcals i Departament estan disposats a fer el que calgui per defensar aquest model. De moment, és trist veure com ni uns ni altres han estat capaços de moure un dit fins que les famílies s’han organitzat i no han tingut més remei que fer-ho. L’exemple de la no política. I si la mobilització és el que els fa moure no ens queda més remei que fer-la ben grossa, per això us esperem dilluns que ve a 2/4 de 6 a la Pl del Vi per defensar el model d’autogestió dels menjadors escolars. ALERTA! COM QUE EL PLE S’HA AJORNAT FINS EL DILLUNS 21, TAMBÉ LA CONCENTRACIÓ SERÀ EL DIA 21.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

 

Un pensament sobre “Defensem els menjadors!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s