El Museu del Cinema: 20 anys rodant

El 8 d’abril de 1998 es va inaugurar el Museu del Cinema al barri del Mercadal de Girona. Aquella època encara corria per l’institut Santiago Sobrequés i devia ser part dels primers cursos que vam anar a visitar l’espai com a alumnes. Posteriorment, han passat desenes de milers d’estudiants més ja que la funció educativa és un dels pilars essencials del Museu. Recordo la curiositat que teníem per entendre tots aquells aparells de la col·lecció Tomàs Mallol. Com ens semblava impossible que allò fos l’inici d’un art que ens havia permès veure “Titanic”, “Jurassic Park”, “Forrest Gump” o “Mejor, impossible”. Sí, no em crucifiqueu perquè no parli ni de Truffaut, ni de Godart, ni de Bergman, de qui, en aquella època, en prou feines n’havia pogut sentir el nom en alguna conversa d’adults que havia caçat al vol. La mercantilització de tot, també del setè art, té els seus efectes.

En tot cas, el Museu del Cinema va ser (i és) una entrada a un viatge preciós per l’art i el cinema, per al segle XX, per tota la seva intensitat. El museu del cinema crea, sens dubte, un interès per a la història del cinema i de la imatge. Aquell rum-rum necessari dels bons museus. És cert que des d’aquella vegada no recordo haver tornat anar mai a veure l’exposició permanent, sí que ho he fet amb temporals i amb actes i activitats del museu, però en guardo un bon record d’aquell matí adolescent. També de l’obra de l’artista Joan Brossa dedicada al cinema i que es troba a l’exterior de la instal·lació que em recorda un dels grans poetes del nostre país. Brossa, aquell que va escriure, entre moltes d’altres aforismes, que “Cal sortir del ramat amb valentia, que del poder en neixen tots els mals”. Quanta raó.

Tornant al museu, és innegable que l’equipament s’ha convertit en un referent en l’àmbit educatiu i que pel que fa a les visites no educatives encara té espai per a la millora. Com també hi ha camí per recórrer amb la connexió amb entitats i els gironins i les gironines, malgrat que només cal rebre la informació de tot el que s’hi fa per copsar que els treballadors i les treballadores no paren mai les màquines. I és d’agrair. Per aquests 20 anys de feina incansable des de l’anonimat i la il·lusió. Moltes gràcies. Explico tot això perquè és ben cert. També ho és que cada any des de en fa 20 (i en queden uns quants més de 20) ens gastem 132.000 públics anuals per pagar l’adquisició de la col·lecció de Tomàs Mallol. Blanc sobre negre. O llums i taquígrafs com preferiu dir-ne. L’impuls d’aquest museu va tenir els seus costos i debats, però ara, una vegada fet, es tracta de treure-hi el màxim rendiment i de lligar-ho encara més bé amb la resta d’oferta museística de la ciutat, a la gent i sobretot amb el que fa referència al cinema i a l’audiovisual. En això, tant el mapa cultural com el futur projecte del Modern són eines que no podem desaprofitar. Alhora que cal pensar com es pot millorar a nivell laboral la proposta per a treballadors i treballadores que avui no formen part de la plantilla.

Un apunt final: divendres passat el Museu va fer l’acte central dels 20 anys. Va ser una taula rodona amb diversos experts sobre l’evolució del cinema els últims 10 anys: l’aparició de les plataformes, el rodatge definitivament en digital, el consum, la qualitat de les produccions actuals,… una taula que em va permetre reconnectar amb tot aquest món i reflexionar sobre com també en el setè art la força del capital es menja part de la vida i de la col·lectivitat que hi havia abans i que li donava força. Consum cada cop més individualitzat, la immensitat de la inversió destinada únicament a aconseguir grans operacions de consum i l’art, l’atreviment i les propostes culturals de fons arraconades per una minoria. L’estratègia de sempre del neo-liberalisme. Una mala notícia per la cultura.


lluc @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s