La degradació d’Expojove

expojove

Avui comença l’Expojove i un any més tornarà a haver-hi presència de l’exèrcit espanyol. Escric i penso que potser ara fa un any vaig començar un article exactament igual que començo aquest i és que després de la feina feta en el marc del Consell de Solidaritat i Cooperació liderada per les entitats de la Coordinadora d’ONGs Solidàries sembla mentida que continuem així. La feina va culminar en un codi ètic que havia de permetre prohibir la presència d’expositors “que atemptin contra la pau o els drets humans, ni tampoc la difusió, per qualsevol mitjà, d’elements bèl·lics o que fomentin la violència” (art. 5) però, una vegada més, del dit al fet, n’hi ha que es perden.

L’any passat l’alcaldessa va decidir menysprear el codi ètic i negociar amb l’exèrcit la seva presència sense uniforme com si la institució militar en sí no fos un element que fomenta la violència. L’exèrcit se’n va burlar quan, un cop dins el recinte firal, van posar-se l’uniforme i ara ens trobem atrapats un debat estèril de simbolisme quan la qüestió de fons és que l’exèrcit espanyol és, per definició, una opció per la resolució dels conflictes de manera violenta, una opció basada en un sistema jeràrquic i autoritari i en l’obediència acrítica (el “deber del militar” o la “firme creencia de estar haciendo en todo momento lo correcto en las situaciones más complejas”ho anomenen ells mateixos a la seva pàgina web). I és que aquesta és la clau que ens mou com a pacifistes i antimilitaristes. La nostra és l’aposta per la cultura de la pau, una aposta per la qual la ciutat de Girona va ser reconeguda a Europa i que no val defensar-la només amb paraules sinó que cal fer-ho amb fets. Una aposta que passa per buscar una resolució pacífica als conflictes i que requereix de reflexió i pensament crític, prevenció i cooperació, diàleg i empatia… Valors absolutament contraris al que representa l’exèrcit i que  prenen més sentit que mai en el nostre país quan dia rere dia estem mostrant al món formes de resistència activa no violenta com a estratègia política davant el feixisme. Ara més que mai hem de defensar i fer valer aquests valors de pau i diàleg i això suposa dir no a la presència de l’exèrcit a Expojove.

És evident que el codi ètic ha fracassat però també que la degradació de l’Expojove com a fira de la formació i l’ocupació va més enllà de la presència de l’exèrcit. El fet que enguany hi tinguin presència empreses com el Lidl, Mercadona, Carrefour que bàsicament deuen oferir sortides laborals sense cap exigència de formació i possiblement precàries, n’és un bon exemple. Davant d’això, la nostra proposta és clara, si el que volem és una fira que ofereixi oportunitats i perspectives de qualitat a nivell formatiu i laboral als nostres joves, cal un replantejament de la fira. Una fira que recordem que compta amb el suport clau del Departament d’Ensenyament que garanteix la presència de milers de joves a través de les visites dels instituts de secundària i que per tant no pot estar al servei dels interessos de mà d’obra barata de les empreses sinó que ha de respondre a les necessitats i allò que volem pels nostres joves. Cal que recuperem, doncs, els inicis de la fira, que recordem els interessos que la van originar, la repensem de dalt a baix i treballem per garantir que el estem oferint són sortides formatives i laborals de qualitat, si no és així no té cap sentit cap tipus de suport públic a la mateixa.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s