Els barris parlen

«Els barris parlen. 10 debats de ciutat» és el títol que hem escollit per englobar un cicle d’actes en què pretenem situar els barris i la gent al centre del debat polític de Girona. En clau republicana, és clar, volem fer allò que precisament el govern del PDCAT ha oblidat de fer: constituir una ciutat en què sigui la gent i el seu territori qui la defineixi, qui marqui els ritmes i qui situï les prioritats que han de guiar a l’Ajuntament. El model Madrenas, evolució exponencial del de Puigdemont, s’ha basat en una hipercentralització de la inversió i les polítiques públiques i una dinàmica de govern-empresa publicitària on és més important posar la imatge més cool (ja sabeu que pel govern és més obert posar títols en anglès en comptes de català) a instagram que saber el que passa cada dia en els barris de la nostra ciutat.

No és res de nou. El model convergent de capital mitjana de país sempre ha sigut aquest. Dues velocitats i desigualtat. En aquest sentit, si bé s’ha de reconèixer que l’entrada de Puigdemont el 2011 va servir per acabar amb l’esgotament del model anterior, la permanència de la imatge per la imatge i l’abandonament dels barris i l’eix social estan portant Girona a ser una ciutat de dues velocitats cada vegada més diferenciades entre el centre i la perifèria. L’educació i els serveis socials, dues potes imprescindibles, segueixen en situació precària malgrat sabem que són la primera barricada pública local. Per això, des de la CUP-Crida per Girona ens hem proposat revertir aquesta dinàmica i equilibrar la ciutat, posar els recursos allà on menys n’hi ha i situar les institucions al costat de les classes populars i no dels que sempre han remenat les cireres. Ara és l’hora que els barris parlin, que es facin seva la ciutat, que la gent, anònima, treballadora, popular i que vol un canvi d’arrel prengui la paraula a la ciutat. Posi la marxa per fer de Girona una ciutat referent de la dignitat laboral, l’habitatge, l’educació, la salut o la cultura als barris.

Amb aquest cicle de 10 debats, de 10 propostes, de 10 actes de socialització de continguts als barris i amb els barris, la CUP volem col·laborar en activar el debat públic i les iniciatives populars sobre temes que són centrals pels nostres veïns i veïnes: l’educació com a mecanisme d’equitat, la cultura com a font de coneixement personal i col·lectiu i no com a negoci de poques empreses, les pensions per a la gent gran, els drets socials i de ciutadania, la necessitat d’espais per a joves, els efectes de la massificació turística, la neteja dels barris, el futur d’espais com la carretera Barcelona, el Parc Central o el Castell de Montjuïc en són alguns exemples. Tot això acompanyat de contingut i de proposta per portar a l’Ajuntament davant d’un govern municipal encapçalat per Madrenas que continua massa inoperatiu en molts àmbits.

L’horitzó que tenim a davant és el del 2019. Sens dubte. Un horitzó que amb la feina que fem, però que també fan, especialment, col·lectius socials i veïnals ens han de portar a poder fer un gir social, democràtic, popular i transformador a l’Ajuntament de Girona. Un canvi que ha de ser promogut gràcies al motor dels barris i de la gent treballadora de la ciutat. Per situar-los a ells, a tots i totes, les que ens sentim barri i classes populars, al centre de la vida de la nostra ciutat. Al centre de totes les decisions que es prenen a la Plaça del Vi. Ara és l’hora, doncs, que parlin els barris. Ens hi trobem.


lluc @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s