Campanya de donacions al Trueta. Algunes reflexions.

TruetaFa unes setmanes algun/a cupaire va fer saltar l’alarma arran d’un anunci als cinemes que publicitava una campanya de donacions per al Trueta (video). Tot plegat ha generat un debat intern prou interessant, intercanvi d’opinions amb membres del grup nacional de sanitat de la CUP i fins i tot una trobada amb responsables del mateix hospital per conèixer de primera mà tot el relacionat amb la campanya. La preocupació inicial és la pròpia de qualsevol grup polític d’esquerres (o així hauria de ser), la defensa a ultrança de la sanitat pública del nostre país.

Molts vam entendre que el missatge que transmetia l’anunci feia tremolar els pilars bàsics de la sanitat pública al donar entendre que el bon funcionament d’aquesta depèn de les aportacions de particulars. De fons, una idea de resignació, d’acceptar que els problemes relacionats amb la salut no es poden resoldre en l’àmbit públic sinó que és necessària la beneficència, la caritat… Tenir la sensació que anem enrere i que poc a poc anem desmuntant la lògica d’una societat i un sistema públic que ha de ser capaç de garantir els drets socials que tant han costat d’aconseguir. No costa gaire entendre aquest sistema de donacions com un element més del procés continuat i dissimulat de privatització de la sanitat pública. Ens consta que aquesta no és la finalitat de la campanya, ni la voluntat dels qui van decidir tirar-la endavant, i que només pretenen atraure a Girona donacions que fa gent d’aquí a hospitals de Barcelona i que servirien per cobrir aspectes accessoris.  Necessitem, però, dir ben clar que no es poden deixar les prioritats sanitàries en mans d’una campanya de màrqueting, d’un empresari o empresària que es vulgui fer propaganda o de particulars amb recursos agraïts per l’atenció rebuda al Trueta. Les prioritats sanitàries s’han de decidir i garantir públicament.

El debat de la campanya de donacions inclou un altre tema de fons, que és el sistema de desgravacions fiscals per donacions instaurat a l’estat espanyol. Un sistema que queda molt lluny de la proposta impositiva que defensem des de la CUP i que passa per enfortir i fer molt més redistributiu el sistema d’impostos per gravar molt més els beneficis del capital en comptes de permetre que aquest condicioni les polítiques públiques a través de les donacions i les conseqüents desgravacions. Un sistema, el de les donacions, que a més facilita corrupteles com vam denunciar en el cas de la donació donació del TSC a Sant Joan de Déu, suposadament a canvi de la contractació de l’empresa per part del SEM  (veure més detalls aquí) o que permet incoherències com el fet que l’escola Bell-lloc que, d’una banda, rep diners públics a través del concert educatiu per una activitat ben diferent a la de la salut, d’altra banda, destini diners a donacions al Trueta com una més de les seves campanyes de màrqueting.

Defensarem sempre i tant com calgui la sanitat pública i conseqüentment el Trueta però entenem que fer-ho passa també per qüestionar accions com aquesta campanya. Entenem que és una pràctica generalitzada entre molts centres sanitaris i per això la qüestionem com a tal i demanem una vegada més que es posi fi a la deriva privatitzadora que a través de mil i una vies està malmetent la sanitat pública a casa nostra.

*Article realitzat en col·laboració amb Ramon Serna, sindicalista del Trueta jubilat.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s