L’informe Trueta: propaganda de pocs pagada per tots

Si una cosa genera consens a la ciutat (i a la demarcació) és que la precarietat en tots els sentits de l’actual Hospital Josep Trueta hauria de ser, conjuntament amb l’habitatge i les desigualtats, el principal tema de debat i de propostes de la política local. Fa temps que com a CUP hem posat el tema sobre la taula. El bloqueig del 155 i les picabaralles dins l’anterior govern de la Generalitat hi ha posat fre i opacitat però nosaltres no ens hem cansat de reivindicar millores a l’actual edifici i un projecte ferm de futur per prioritzar la sanitat pública.

A Girona, Madrenas va voler tirar pel dret saltant-se tot el debat i va afirmar que tant sí com no el futur hospital ha d’anar a Domeny. L’únic motiu: l’hospital de tota la demarcació ha de ser a Girona ciutat. Localisme del segle XIX. De raons tècniques i de defensa la sanitat pública cap argument. Cap. Paral·lelament, la CUP-Crida per Girona, que no ens movem en aquests termes, vam demanar i vam començar el debat sobre si era millor Domeny o l’opció de fer un Parc Sanitari potent a Salt que permetés que el Trueta pogués operar més i millor. És a dir: oferir un millor servei públic a gironins i gironines. D’això ja en fa un any.

Durant aquests 12 mesos, tot el que ha fet l’alcaldessa ha sigut rodes de premsa. I constituir un grup de treball de quatre grups municipals per fer pressió perquè el Trueta sigui a Domeny tant sí com no. Un grup que, per cert, no ha fet feina. Tan sols una foto. Ah sí, i una cosa més: encarregar un informe a una empresa per 17.000 euros (de tots i totes) perquè justifiqui que com Domeny no hi ha res. L’empresa havia de lliurar el document al novembre i ho ha fet quatre mesos més tard sense cap penalització. I quan ho ha fet, aquest informe ha estat donat primer als mitjans de comunicació que als grups municipals perquè ens el puguem mirar i estudiar. Dit d’una altra manera, tots els gironins i les gironines hem pagat 17.000 euros perquè avui els mitjans de comunicació publiquin que l’alcaldessa té raó. Una acció que s’ha complementat amb la impossiblitat que els grups municipals de l’oposició puguem fer-hi una aportació o valoració al respecte. Un fet molt greu si tenim en compte, a més a més, que en el cas de la CUP-Crida per Girona tenim un document oficial de l’Ajuntament on es diu que tenim el dret a consultar l’informe en qüestió tant bon punt aquest sigui lliurat. Tres setmanes després que això succeís, encara no hem pogut consultar el document. Un escàndol. Utilització dels diners públics per finalitats de partit. Política del passat. Govern convergent de sempre.

Sobre el contingut de l’informe, doncs, no en podem parlar encara. Malauradament. Ja ho farem. De moment, només en tenim els titulars dels mitjans, cuinats i guisats a la pujoliana, on no només es veu que s’argumenta per Domeny com a localització sinó que a més a més es carrega l’altra proposta que hi ha sobre la taula. En parlarem. Però farem bé de fer-ho de forma oberta, transparent i sense apriorismes basats en el localisme com fa temps que venim demanant des de la CUP-Crida. I en el mentrestant, el que tocaria és que l’Ajuntament de Girona encapçalés, amb la resta d’institucions locals de la demarcació i les entitats del territori, una plataforma per reivindicar que la sanitat pública i el Trueta són una prioritat de país. Que l’edifici actual es mereix inversions. Una demanda silenciada enmig dels festivals i les rodes de premsa d’aquesta emocionant Girona plena de desigualtats. Tanta façana fa oblidar els debats centrals de ciutat. I en això serem sempre crítics. I ho farem de la manera que sempre ho fem. Dient així no però oferint propostes que siguin solucions per la majoria social de la nostra ciutat.

lluc @llsalellasvilar


2 pensaments sobre “L’informe Trueta: propaganda de pocs pagada per tots

  1. Tot el que està relacionat amb el nou Trueta és vergonyós. A Barcelona hi ha hospitals de la mateixa època i fins i tot més vells i ningú parla de fer-ne de nous. Els amplien, els reformen… Hi ha espai per ampliar l’hospital però s’han entestat a que algú o alguns en treguin un bon feix de tot plegat, quan pels usuaris el gran problema és el sistema sanitari públic i com estan a l’actualitat les instal.lacions.

    És més que vergonyós com s’han de desplaçar els pacients pels diferents espais, la manca d’aparcament (també de pagament), la manca d’unitats especialitzades… I els polítics només procurant per fer-ne un de nou. Anar al Trueta és un “drama” perquè tot són inconvenients, des d’arribar i aparcar, a acabar demanant les proves per la mútua per no haver d’esperar 60 dies per proves que s’haurien de fer d’immediat… Quan hi vas amb familiars amb mobilitat reduïda, és un despropòsit i més si has d’anar d’un edifici a l’altre.

    Lamentable, més valdria que fessin residències geriàtriques i centres de dia públics per la gent gran i una bona remodelació d’aquest hospital que és una versió reduïda de la Vall d’Hebron que ningú parla d’enderrocar.

    • Sí, certament, la preocupació en els grans titulars de l’alcaldessa Madrenas porta a equivocar totalment els objectius i a confondre les necessitats. Gràcies per les aportacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s