Pressupostos participats. Per quan un replantejament?

Immerses en el procés de pressupostos participats, tornen a aparèixer les decepcions, crítiques i indignacions que fa anys que cuegen. Després de la primera ronda d’assemblees ja s’ha fet públic el comunicat de la Mancomunitat de Sta. Eugènia plantant-se davant del procés i el de l’AV de Barri Vell resolt a corre cuita amb el compromís directe de l’alcaldessa de fer efectiva una de les propostes guanyadores pendents encara. A més, les noves exigències sobtades i mal explicades pel que fa als projectes socials que volen cobrir-se des de pressupostos participats ha generat també el rebuig de diverses entitats veïnals. Una reunió amb diverses associacions de veïns i veïnes ens ha permès copsar aquest malestar i posar-hi paraules.

Moltes entitats tenen clar que el problema de fons és el desinterès del govern amb la proposta que en el seu moment es va veure obligat a acceptar. Alhora, però, reconeixen que al fer-se aquesta aposta el govern ha deixat d’invertir directament en la millora dels seus barris. Entrar en el joc dels pressupostos participats, doncs, no és una elecció sinó una obligació ja que, a través seu, el govern vehicula totes les propostes (arranjaments de voreres, il·luminació, instal·lacions lúdiques o esportives, millores en espais públics o fins i tot peticions d’interès clarament privat…) que els arriben al llarg de l’any tant des de les entitats com des dels mateixos veïns i veïnes. Així, han convertit els pressupostos en la via (o l’excusa) per resoldre moltes de les peticions veïnals.

Fa ja dos anys i mig de la moció de reformulació dels pressupostos participats que vam presentar des de la CUP-Crida per Girona i, tot i aprovar-se, mai s’ha complert. Els mateixos dos anys que fa que teòricament s’està revisant el reglament de pressupostos. El desinterès és evident. Oposició i veïns, però, cada vegada tenim més clar que cal descentralitzar el poder i les decisions sobre com es gestionen els recursos municipals. Els barris volen decidir més enllà de les partides previstes als pressupostos participats. Això requereix una àrea de participació forta i engrescada, una estructura de consells de barri i foment de la cultura de la participació. Una aposta certament difícil amb un govern que no hi ha cregut mai en la participació ni en la cessió de poder a la ciutadania. Una aposta, doncs, més aviat per treballar de cares a les properes eleccions amb la mirada en un govern de canvi.

La proposta actual, però, també és reformable, el descontentament de les associacions de veïns i veïnes parteix d’elements concrets. Fer convocatòries bianuals (no quatrianuals) pot ser part de la solució, però, només amb això, no canviem res. Esglaonar la participació per barris també pot ajudar a evitar el col·lapse que comporta al procés als equips tècnics que hi participen. Cal aclarir què entra dins el manteniment habitual de l’espai públic i què no i, des dels equips tècnics municipals, respondre amb diligència les propostes que arriben a través dels pressupostos participats però que no tenen sentit dins els mateixos. Cal que el procés de definició i elecció de les propostes es faci previ a l’aprovació de pressupostos, per garantir que aquests responen a les demandes veïnals. Cal suport tècnic en l’elaboració de les propostes, no només les urbanístiques sinó també quan les propostes són de tipus social. Calen normes clares per tothom per evitar desigualtats que generin descontentament i mals entesos entre barris. El  consens amb tots aquest punts és ampli, a què espera el govern a posar fil a l’agulla? El descontentament veïnal és cada any més evident, fins quan mirarà cap a una altra banda?


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

2 pensaments sobre “Pressupostos participats. Per quan un replantejament?

  1. Una idea podria ser crear una E.M.D. per cada antic municipi, i així poder recuperar una mica la personalitat perduda “robada” als anys 60, amb l’annexionament imposat.

    • Sí, és una bona proposta. De fet, al nostre programa ja preveiem una estructura participativa per barris que complementés i es relacionés amb els consells temàtics ja existents a la ciutat. A partir d’aquesta estructura seria més fàcil llavors anar donant competències, recursos… i crear espais de gestió als barris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s