20 anys i un ateneu

Divendres l’Ateneu 24 de juny de Girona va inaugurar l’exposició de fotografies de 20 anys d’activitats a la ciutat. Ho va fer en un acte humil i discret alhora que il·lustratiu de què significa la paraula compromís. La quarantena de persones que hi havia eren totes elles gent compromesa amb la llengua i la cultura catalanes i la llibertat nacional i social dels Països Catalans. A la paret hi havia desenes de fotografies que recullen vint anys d’història de l’entitat a través de la participació de les mobilitzacions per la independència, però sobretot, a través de l’activisme cultural a la ciutat.

L’Ateneu 24 de juny ha sigut el cor de les Fires Populars i un espai on sempre s’hi ha organitzat cultura popular que ha fugit dels grans circuits comercials i de la proposta institucional. Ho ha fet en tots els locals que ha tingut, també en l’actual situat al carrer Ferreries Velles. Conjuntament amb el Casal Independentista El Forn, que va aparèixer una mica més tard, i amb les diferents experiències d’espais autoogestionats de la ciutat, ja siguin llogats o okupats, de les quals avui ens queden l’Ateneu Salvadora Catà i Kan Kolmo, l’Ateneu ha ajudat a dinamitzar culturalment la ciutat d’una forma diferent i ho ha fet a través del compromís amb la llengua, el país i els veïns i veïnes. En els últims mesos, l’Ateneu també ha format part activa de la plataforma Girona Vota i ha sigut actor indispensable en el funcionament del referèndum de l’1 d’octubre com ho han estat l’ADAC, Òmnium i l’ANC o el CDR.

És cert que l’Ateneu no és ni vol ser un gran projecte que ho transformi tot d’un dia per l’altre, però ha demostrat la importància de valors com la perseverança i creure en la transcendència d’allò que fas. Amb la feina de formigueta, la voluntat d’aportar a la cultura i a la llibertat, des del seu espai, amb potencialitats i limitacions, però amb fermesa i convicció. La història oficial de la ciutat, com a mínim aquella que es fa ara, que mira les grans xifres, els festivals i el nombre de turistes per descriure què és important i què no, és probable que no faci res per recordar que un projecte com l’Ateneu 24 de juny, al marge i autogestionat, segueix treballant incansablement per uns objectius que no tenen res a veure amb el negoci privat, sinó el benefici col·lectiu, públic i per a tothom. Per això a alguns, que hem compartit moltes batalles i estones amb la gent de l’Ateneu ens ve tant de gust reivindicar-lo i dir-los: per molts anys.

Els seus objectius poden semblar una quimera en aquest capitalisme salvatge que vivim. Tanmateix, milers de persones els fan possible arreu del món amb projectes que s’enxarxen i que superen la doctrina oficial del que tocaria fer i el que no. Per això aquestes xarxes, aquests ateneus i casals, aquests espais lliures dels valors de competència i diner per diner són imprescindibles. Perquè, a més a més, quan un govern, com el de Madrenas, abandona tot allò que es fa des de la cultura més enllà de la promoció turística, aquests espais i, evidentment l’Ateneu, es converteixen en pedres angulars del que vol dir una ciutat viva, activa i compromesa. Així doncs, cal que floreixin ateneus a cada instant.


lluc @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s