Càrrecs a dit i de partit: el cas Comas

A finals d’any passat i coincidint amb la sortida del PSC del govern de Madrenas, el PDECAT va decidir crear una nova plaça d’assessor a dit a l’àrea d’urbanisme amb el suport dels mateixos socialistes. S’afegia així a les places a dit de comunicació, alcaldia, serveis socials (la manté un càrrec del PSC, en aquestes pràctiques la sociovergència mai no falla), educació i promoció econòmica, que suposen al voltant de 250.000 euros anuals del pressupost municipal. Tots ells persones que no han acreditat un currículum sinó la seva fidelitat al Govern de la ciutat. Ara hem sabut que el nou càrrec l’ocuparà Josep Comas i Boadas, arquitecte, i exhome fort de CiU a Llagostera. Comas és doncs l’enèsim cas en què s’utilitza una institució (de tots) per contractar a partir de voluntats de partit. De criteris públics i transparents cap ni un, torna la vella política dels criteris de partit. I ho fa de la mà de l’alcaldessa Madrenas.

Aquest nou càrrec a dit i de partit, a més a més, és un vell conegut de l’afició. Comas i Boadas va deixar la política de primer nivell després que se sabés que des del seu equip a Llagostera havien volgut subornar un regidor d’ERC del municipi per intentar prendre l’alcaldia a Lluís Postigo. És cert que la justícia va absoldre Comas de qualsevol delicte, però les gravacions i els fets que vinculaven l’agrupació de CiU a Llagostera amb aquells fets han quedat sempre allà. Ho sap tothom al poble. De fet, el mateix Comas va decidir abandonar tota aspiració política després d’allò i es va dedicar al sector privat des d’on ha fet diverses obres per governs municipals encapçalats per CiU. Casualitats. Mireu com són les coses que, de fet, els últims tres anys ha fet, per exemple, d’assessor d’arquitectura a l’Ajuntament de Pals, on governava, com segur que no us sorprendrà, Convergència i Unió (amb acord amb ERC). La seva regidora responsable era Maite Servià, filla de l’exalcalde de Pals, Pere Servià Cantó.

Però més enllà de la conveniència d’aquest cas, un més al sac del Govern del PDECAT/CiU a que ja porta contractades entre 10 i 15 persones properes des que va arribar al poder ara fa set anys, a raó de 50.000 euros l’any, el debat de fons és sobre qui fiscalitza aquests treballadors? Fa temps que la CUP-Crida per Girona hem demanat que si bé es permet la contractació a dit (i de partit), caldria que aquests treballadors i treballadores amb sou públic presentessin programes de treball, memòries de la tasca feta i poguessin ser interpel·lats per l’oposició. O si més no, que els seus regidors i regidores responsables ens expliquessin en detall quina funció d’assessorament real fan. A hores d’ara, per exemple, és impossible trobar de forma pública què aporten aquests treballadors contractats a dit que, sovint i com és conegut, han actuat com a càrrecs directius, figura que la llei prohibeix explícitament. Només cal parlar amb gent que viu el dia a dia de la casa de la vila per ser-ne plenament conscients.

El cas més paradigmàtic és el de l’exgerent Albert Riera qui, durant anys, va exercir d’alcalde a l’ombra mentre Puigdemont feia la seva carrera al Parlament. D’allò encara en recollim misèries a l’àrea de cultura, per exemple. I aquí no ha passat res. Aquest és l’exemple més conegut, però podem certificar que de tots els que han passat com a càrrecs de dit dins l’engranatge del govern, sense haver estat mai votats ni haver passat per unes proves de funció pública, no han fet mai un procés de revisió ni d’assumpció de responsabilitats de la seva herència dins l’Ajuntament. I així anem. Amb contractacions de despatxos i feines a la penombra gràcies la vella política que persisteix malgrat alguns hagin canviat de nom, de CiU a PDECAT.


lluc @llsalellasvilar


Un pensament sobre “Càrrecs a dit i de partit: el cas Comas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s