Els 150 de Pompeu Fabra i Girona

Aquesta setmana ha fet 150 anys que va néixer Pompeu Fabra, l’autor de la gramàtica moderna de la llengua catalana. Una efemèride important per una llengua que ni llavors ni ara està prou normalitzada. Una llengua, el català, que es mereix no només el respecte i la defensa davant de les agressions del franquisme estil segle XXI de PP i C’s, sinó també una promoció des de les institucions públiques que faci que deixi de ser, definitivament, una llengua minoritzada. Per això, aquest matí he mirat el web de l’Ajuntament de Girona. També l’agenda per a regidors i regidores. M’hi he entretingut i he comprovat que no hi havia res sobre Pompeu Fabra aquests dies a la ciutat. Res. Oblit. Descuit. Hi ha el festival de circ, ja ho sabem tots, però res de Fabra. He cercat propostes de l’any Fabra a Girona i he vist que des de la Generalitat sí que es preveuen algunes activitats, però: i la Casa de la Vila on para?

Anant-hi rumiant he pensat que, per començar, no se sabem ni tan sols qui és el responsable polític de llengua a nivell de govern municipal. Si no se sap, deu voler dir que recau o a cultura o alcaldia, però ves a saber tenint en compte el desori de l’equip Madrenas. Incertesa que esdevé una declaració d’intencions en un any Fabra que porta per títol “Quan arrela el llenguatge clar”. Ai, quines coses: contradiccions a la Plaça del Vi. Ni llenguatge ni claredat. Però no és pas l’única, de contradicció. El Govern Madrenas no utilitza la majoria de diners que té al pressupost destinats per a promoció i defensa de la llengua catalana. És a dir: cada any diu que ho farà, que és una teòrica prioritat, ho vota, però a l’hora de la veritat, les polítiques queden congelades, apartades per d’altres que es deuen veure més prioritàries. I mira que governen uns dels que diuen (i ho crec) que s’estimen el català.

Però seguim. A part de no posar recursos per la llengua catalana, resulta que la difusió de la cultura i de la literatura catalana també brilla per la seva poca presència en espais públics de la ciutat. Tant és així que iniciatives com “Estenem poesia” d’Òmnium Gironès semblen un oasi en aquesta ciutat de festivals, que cal no confondre, evidentment, amb un festival de ciutat. Paral•lelament, restem a l’espera de veure com evoluciona la plaça vacant de tècnic de promoció lingüística (gràcies Jaume pels anys i la feina) i també que es convoqui el Consell Participatiu per a la Llengua. Un Consell que des que va arribar Puigdemont a l’alcaldia l’any 2011 no s’ha convocat. Per entendre’ns, des que Convergència (PDCAT o el nom que vingui) ha assumit la direcció de la ciutat, el Consell ha desaparegut de la vida pública per desinterès del Govern. Em venen aquelles paraules cèlebres de Fabra al cap: “Treballeu, i treballeu cada dia, perquè el conreu d’una llengua no es pot abandonar mai”. I, tot seguit, em vénen ganes de plorar.

I més quan, per si aquesta deixadesa no fos prou, veiem com l’Ajuntament ha decidit iniciar un procés de substitució de la llengua catalana per anglicismes constants en la publicitat d’actes i esdeveniments a la ciutat. Ara, per exemple, a Girona ja no diem “Girona, gaudeix de l’esport” sinó “Girona, enjoy sport” o ja no tenim una “Firarebaixa” sinó un “District Market” on no es compra sinó que es fa “shopping” i ens recomanen tenir una experiència sinó que ens diuen: “feel the experience”. You know, mainada. Quin fart de riure (de vergonya). El Govern Madrenas no només no fa, sinó que a més a més va perdent llençols a cada bugada. Tips de viure en aquest cofoisme de la ciutat que es mira el melic, caldria començar a parlar també de la llengua. De la llengua catalana i de les llengües que es parlen i es viuen a la nostra ciutat. I encara més en aquest context actual. A Madrenas, emperò, no li sembla prioritari. Perquè no se’n fa negoci, suposo. Potser caldrà recordar més sovint allò que digué Josep Pla de Fabra: “ha estat el català més important del nostre temps perquè és l’únic ciutadà d’aquest país, en aquesta època, que, havent-se proposat d’obtenir una determinada finalitat pública i general, ho aconseguí d’una manera explícita i indiscutible”. Farem bé de recordar-ho. Per Fabra, per la llengua, però també per tots els objectius que ens plantegem com a ciutadans, com a polítics i com a poble. Català, t’estimo.


lluc @llsalellasvilar


5 pensaments sobre “Els 150 de Pompeu Fabra i Girona

 1. Hola Lluc,

  A Badalona governa Badalona en comú i la CUP i els que ens dediquem a la normalització lingüística a la ciutat no veiem cap canvi en aquest sentit de quan governava el PP, qui, per cert, va proposar una moció per reconèixer la tasca que fèiem des del Centre de Normalització Lingüística. Quines coses, eh?

  Cristina

  • Hola Cristina. Tampoc hi ha hagut cap canvi en el pressupost? Bé, en tot cas, i si és així, a mi m’agradaria que de cara al proper exercici milloressin les polítiques de normalització lingüística. Sobre el PP, molta galeria….

   • Cap canvi en el pressupost.
    Començo a sospitar que la galeria és el mal de tots. Som a la cultura del postureig!

 2. Lluc, bon dia.

  Des del Centre de Normalització Lingüística de Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística, del qual l’Ajuntament de Girona n’és soci fundador), conjuntament amb la resta d’entitats i institucions que formem part de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines estem dissenyant una celebració conjunta d’homenatge a Pompeu Fabra a Girona. Molt aviat en tindreu notícies.

  Cordialment,

  Montserrat Mas Margarit

  • Montserrat, bon dia.

   Moltes gràcies per la resposta i la informació. És bo de saber que es mouen coses i que aquest 2018 tindrem una celebració d’homenatge a Pompeu Fabra. Gràcies per la feina que féu.

   Cordialment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s