Santos Torroella: el nyap cultural de Girona

Aquesta setmana ha fet quatre anys que el Ple de l’Ajuntament de Girona va decidir destinar 3’6 milions d’euros a la compra del fons d’art Santos Torroella. Va ser una operació amb el suport de CiU (explícit) i del PP (implícit) i que ha condicionat de forma notable i durant sis anys el pressupost d’inversions municipals. Un exemple és que en el pressupost del 2016 més d’un 20 per cent dels diners que teníem per invertir a nivell municipal van ser destinats al projecte Santos Torroella. Ni xocolata ni de lloro. El nou Museu basat amb el fons Santos Torroella havia de ser la gran herència de Puigdemont per a la ciutat i ell va decidir hipotecar moltes altres prioritats. La seva obra magna que el posés en els relats oficials a l’alçada de Quim Nadal i el record del canvi de la ciutat postfranquista. Que punyeteres són les façanes de la política.

santos
Fotografia: Carles Palacio

Tanmateix, quatre anys després, de tot aquell projecte i aquelles cantarelles de l’alcalde Puigdemont n’hem vist quasi res. De fet, ni tan sols hem pogut veure una part de les obres que ja hem pagat. I mira que Puigdemont es va comprometre a què tant bon punt estiguessin en propietat de l’Ajuntament serien exposades. Fals. Com tampoc era cert, tal i com va dir l’alcalde Puigdemont, el dia d’aprovació de la compra que tot plegat costaria finalment 2’3 milions d’euros. En el ple de dilluns, el regidor Carles Ribas posava altra cop la xifra de 3,6 milions d’euros com a definitiva i hi afegia unes despeses extres de les quals mai s’havia parlat: 140.000 euros per embalar, transportar (fins i tot quan som nosaltres qui cedim alguna obra del fons a altres museus), o assegurar el conjunt artístic. La cistella va sumant sense que encara no s’hagi explicat la globalitat del projecte de forma transparent, entenedora i clara. El silenci i la foscor dels despatxos persisteixen.

A hores d’ara encara no hi ha ni projecte museogràfic i estem a l’espera de veure el projecte de remodelació d’una Casa Pastors en què l’Ajuntament hi haurà d’invertir un mínim d’1’2 milions d’euros malgrat l’edifici és propietat de la Generalitat. Fent uns càlculs ràpids, avui ja podem dir que el projecte “Santos Torroella” va camí de significar més de 5 milions d’euros de l’Ajuntament. Una barbaritat tenint en compte la improvisació, la manca de rigor del procés, les necessitats culturals de Girona i, sobretot, que la immensa majoria de crítics d’art ja van considerar desproporcionat el cost de la compra. Un pagament que s’ha fet gràcies al cànon de l’aigua que el consistori va obtenir després de renovar la concessió a l’empresa mixta, AGISSA, avui investigada per la justícia i intervinguda per les sospites de corrupció que hi ha en la seva gestió. Quin enrenou. Els autoanomenats grans gestors reprodueixen els esquemes més antics i preocupants de la política però això no arriba als gironins i gironines. Miralls i més miralls per no deixar que es vegi la llum.

Per això val la pena aturar-se i recordar d’on venim. Per deixar ben clar que aquesta gran obra magna que havia de ser el Fons Santos Torroella és cada cop més la translació del nyap del Parc Central i de les mitològiques obres de la Seu a la cultura i a Girona. No tenim clar ni el cost, ni el projecte ni els calendaris, però tot ho paguem de les nostres butxaques mentre altres projectes culturals segueixen minimitzats. El compromís que el museu estarà en funcionament d’aquí un any tampoc sembla que es pugui complir i, en aquesta ocasió, no tenim un ADIF a qui responsabilitzar, tan sols el govern de Madrenas i l’herència de Puigdemont. Ens cal transparència, explicar com ha anat tot plegat i desitjar que tots i totes puguem mantenir l’imprescindible esperit crític per demanar a l’alcaldessa i al seu equip que no facin del “Santos Torroella” la penitència que la ciutat haurà de pagar una vegada les obres del Parc Central ja estiguin, per fi, acabades.


lluc  @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s