Un festival (de circ) i els de sempre

Girona sempre s’ha considerat a ella mateixa una ciutat allunyada dels tics “mesetarios” a què ens tenen acostumats els caps de la Gürtel i les togues del Constitucional. Malgrat la ciutat petita, de mirar-se però no tocar-se, Girona ha volgut fer creure sempre que, com l’assaig al càntic del temple d’Espriu, fixava la vista nord enllà. Fruit d’això ha fet gala de “ciutat europea”, noble i equànime. Tanmateix, a vegades tot aquesta atmosfera de cartró pedra cau pel pedregar. Ja em perdonareu la redundància. Per il·lustrar-ho us posaré un exemple que ha passat aquests últims dies, el Festival Internacional de Circ i la Devesa.

Resulta que el Festival Internacional de Circ, promogut i gestionat per una empresa privada, organitza un dels espectacles de circ de carpa més impressionants del continent o, si més no, això expliquen des del món públic i privat gironí. La dictadura dels titulars. Estic convençut que l’espectacle té qualitat i impacta a l’espectador com també tinc clares les quantitats astronòmiques de milers d’euros públics que invertim per aquest esdeveniment entre Ajuntament de Girona, Diputació i Patronat de Turisme. Però el tema de fons que m’agradaria exposar és el tractament privilegiat que fem al Festival en dos altres sentits: d’una banda el permís que li donem per ocupar el Parc de la Devesa durant més d’un mes (entre muntatge i desmuntatge) contradient tota la normativa d’usos de la Devesa. De l’altra, com un tres setmanes abans del xou, no hi ha conveni signat entre empresa i Ajuntament malgrat la casa de vila ja ha aprovat la subvenció dels 65.000 euros, encara no es té una llicència pública i, a més a més, resulta que fins que la CUP-Crida per Girona no ho va denunciar públicament, el Govern de Madrenas volia cobrar només 5 dies d’impost municipal d’ocupació de la via pública malgrat la presència del circ serà, com dèiem de més d’un mes.

És a dir, i de forma sintètica, amb tot aquest muntatge, el govern de Madrenas havia decidit incomplir de forma explícita dues normatives municipals votades també pel seu propi Govern simplement per afavorir la iniciativa de l’empresa privada que organitza el festival. Una empresa que, com bé se sap, sempre ha tingut l’empara de l’exalcade de Figueres i exconseller de cultura, Santi Vila. Si ens fixem en els números veurem que no parlem pas de la xocolata del lloro. Cobrant només l’impost per 5 dies, i no la totalitat del que hauríem de passar com a factura tenint en compte que l’impost està pensat per activitats a la Devesa, l’Ajuntament perdia una recaptació aproximada de 24.000 euros que bé podríem invertir en polítiques culturals enfocades a la creació i promoció de la cultura de base. Una xifra que podríem augmentar si tenim en compte que, de fet, ni tan sols cobràvem allò que marca la normativa per aquests cinc dies sinó que fèiem un arrodoniment a la baixa sense cap argumentació. Moltes casualitats i descuits, no trobeu?

Finalment, i un cop gràcies a la CUP s’ha sabut tot plegat, la solució encara ha sigut més curiosa: el govern de Madrenas ha trobat una taxa, la de circ (pensada pel de Fires de Sant Narcís), que no es paga segons els dies que ocupen un espai i és fixa, de 3000 euros, que és el que finalment pagarà l’empresa per ocupar un mes un espai públic en un parc de centenars de metres quadrats. Incomprensible, sincerament, tenint en compte que existeix un impost especial per aquelles activitats que es fan a la Devesa. Quelcom similar passa amb el fet que en ple debat sobre els usos de la Devesa, Marta Madrenas decideixi obrir la porta a la sobreexplotació del Parc per esdeveniments privats que, com us podeu imaginar, no són oberts a tothom ja que s’ha d’assumir el cost de les entrades. Unes entrades que, per cert, sempre s’ofereixen gratuïtament als membres del Patronat de Turisme a canvi de la donació pública que fem per promoure el Festival.

Alguns dels que llegireu aquest article podeu pensar que parlo de petites incorreccions polítiques, però, tornant a l’inici de l’article, el que assenyalo és precisament el fons de la qüestió. Dit d’una altra manera, el silenci que impera en una ciutat que es creu estendard de la modernitat, deixant de banda la substitució del català per l’anglès a les promocions comercials (ridícul), quan el govern municipal fa tractes de favor a algunes empreses altament subvencionades públicament. Un procés que es fa en paral·lel a la incapacitat de desenvolupar un programa de suport a la creació de la cultura pels barris i les entitats. Res és casual. En definitiva, ens trobem desenvolupant exactament allò que porta tants anys contaminant la política i que és no altra cosa que afavorir per tots els mitjans als de sempre, fins i tot saltant-nos allò que marca la normativa municipal i sense criteris públics i coneguts. Si la CUP no ho hagués denunciat, el tripijoc seria més escandalós. Havent fet la feina, els cupaires, hem aconseguit reduir-ho, però no pas fer-ho desaparèixer. Tot seria ben diferent si, com s’acostuma a fer Albera enllà, apliquéssim fil per randa i de forma equànime allò que ja hem decidit entre tots i totes i el Festival de Circ es fes en un espai on no incomplís els usos d’un parc i alhora paguessin el que està establert en les ordenances municipals. A Girona, malauradament, això encara no passa.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s