Permanentment a l’espera

El govern gironí sembla que tingui unes respostes tipus per a qualsevol proposta vingui de l’oposició o de la ciutadania: des del ja ho estem fent (normalment sense que ningú a part d’ells ho sàpiga) al cal esperar l’estudi tal o disposar de més dades o que aquestes estiguin més contrastades. Així, per exemple, s’ha anat aparcant el debat dels usos a la Devesa, s’ha negat un debat ciutadà sobre l’entrada sud de la carretera Barcelona, s’està dilatant l’aplicació de mesures contra la segregació escolar o darrerament s’ha rebutjat la moratòria sobre pisos turístics. Aquest darrer cas encara és més greu perquè si fins ara el que calia esperar era el Pla Estratègic de Turisme, la data límit inicial d’entrega del qual era el 31 de desembre passat, ara el govern s’ha tret una nova estratègia del barret i no es podran prendre mesures fins que no disposem del “Pacte Local per l’Habitatge per al període 2019-2029”que es preveu per a principis de l’any que ve. O sí, perquè mentre parlem de “pacte” avui descobrim per la premsa que l’Ajuntament comprarà 6 pisos per 300.000€ a una entitat bancària, segurament una d’aquestes que ja vam rescatar amb diner públic. No hi ha pla d’actuació ni s’ha informat a la taula pel dret a l’habitatge. Unilateralitat en benefici dels de sempre. Molt convergent.

salt-21

I seguim. Fins ara, el pla turístic havia de portar dades suficients per valorar les mesures a emprendre, però sospito que les dades no els deuen haver agradat prou i, per tant, ara les qüestionen i en volen més per contrastar-les. Mentrestant el nombre de llicències per habitatge d’ús turístic ja arriba a les 500 i des de març de 2017 tenim l’estudi Estratègies i actuacions a l’abast municipal per a la mobilització del parc vacant d’habitatge sobre la taula, però cap pla de treball per posar fil a l’agulla. L’estudi és un bon treball d’anàlisi i diagnosi i, tot i que especifica que el percentatge de pisos buits a la ciutat no és greu en comparació amb altres municipis, la xifra (772 habitatges) no és gens menyspreable i, per tant, detalla una colla de propostes per mobilitzar-los i facilitar habitatge de lloguer assequible. Algunes requereixen un pressupost considerable i per tant exigeixen que es prioritzin en el pressupost municipal i/o aconseguir finançament per altres bandes. És el cas de les mesures per ampliar el parc d’habitatge públic com l’adquisició d’habitatge buit al mercat privat a través de diferents fórmules com el dret de tanteig i retracte o l’expropiació amb compensació; o d’algunes de les mesures per mobilitzar cap a habitatge assequible el parc vacant com els ajuts a la rehabilitació condicionats, els incentius per a incloure habitatges a la Borsa de Mediació per al Lloguer Social o el programa de cessió d’habitatge. El Pla Territorial Sectorial d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya previst ens podria facilitar recursos, però a aquestes alçades i encara amb el 155 a sobre crec que de moment és millor que preveiem recursos propis. A més, hi ha també una colla de mesures molt menys exigents en temes de recursos. Aquest és el cas de l’impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús; de les mesures de tipus coercitiu d’intervenció en relació a l’ús anòmal i la manca de conservació de l’habitatge; de les propostes de millora del funcionament intern de l’Oficina Municipal d’Habitatge; o de mesures complementàries previstes a l’estudi com l’activació de solars vacants, l’impuls d’un índex de preus de l’habitatge o la regulació urbanística relativa als allotjaments d’ús turístic, per posar alguns exemples.

De possibilitats, com veieu, n’hi ha moltes i des de la CUP considerem important i urgent que es posi fil a l’agulla amb aquest tema. Més enllà dels números, les converses amb els gironins i gironines de classe treballadora amb qui coincidim fora de les bombolles en què es mouen d’altres, ens indiquen que els preus dels lloguers a la nostra ciutat són ja un problema que s’agreuja dia rere dia. Per això treballarem tan com calgui perquè el “Pacte Local per l’Habitatge” doni resposta a aquest problema amb una mirada a curt i llarg plaç. I ho farem no només als despatxos sinó fent conscient la gent del debat i animant-la a dir-hi la seva.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s