Crònica 39. Quan reiterar és imprescindible

Sóc conscient que qui hagi anat seguint aquestes cròniques sobre els plenaris de la Diputació pot considerar que el que diré és reiteratiu. Potser ho és. Tanmateix, el motiu no és cap altre que la reiteració política que vivim aquells que som electes a la Diputació i mantenim un cert esperit crític davant el desori polític que representa la institució provincial. M’explico. Al ple de dimarts vam decidir criticar, una volta més, que mentre ens barallem perquè les subvencions de concurrència pública pels municipis en àmbits com joventut, biblioteques, museus o prevenció d’incendis tinguin 500 o 1000 euros anuals més, Presidència destina desenes de milers d’euros a promocionar Fires d’empreses privades com són el Fòrum Gastronòmic o la Fira de Mercats a través del Patronat de Turisme. Un posicionament cupaire que no va agradar al President de la Diputació, Pere Vila, perquè, segons ell, ja ho havíem dit en algun ple en anys anteriors. Quina cosa, tu.

De fet, dimarts també van aprovar que els municipis podien demanar fins a 12.000 euros per organitzar fires de carrer i públiques. Una decisió que es prenia al mateix temps que s’avalava a través del silenci, a excepció de la CUP, que el Patronat de Turisme rebés 30.000 euros més quan ja rep 6 milions d’euros del pressupost ordinari de la Diputació, el Fòrum Gastronòmic més de 70.000 i l’Asociación Española de Directivos (AED), la cirereta, 65.000. Tot per Fires i Diades també com les que s’organitzen a cada poble. Una comparació que fa mal d’ulls només d’escriure-la. Especialment greu és el cas de l’AED ja que hem subvencionat el 48 per cent del cost d’una activitat privada a l’Auditori de Girona de la qual l’entrada costava 250 euros més IVA i que durava de 9 del matí a 5 de la tarda. 65.000 euros per 8 hores. Una activitat de la qual el 99 per cent de gironins i gironines ni tan sols saben que s’ha celebrat i que té per objectiu el benefici privat d’una associació de directius. Això sí, al final de l’acte hi parlaven Miquel Noguer, Vicepresident de la Diputació i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. Parlar a preu d’or.

Alcaldes i alcaldesses això que explico no us indigna? Segur? La vintena que sou cada tercer dimarts de mes al ple de la Diputació us és completament igual que tots els condicionants que la Diputació posa als municipis per tenir subvencions, se les salti quan són empreses privades qui fan exactament la mateixa activitat? A mi, ja em perdonareu, però em costa d’entendre tota aquesta passivitat. I encara em costa més d’entendre que el President de la Diputació digui que és incomprensible que un diputat qüestioni aquestes subvencions perquè ja sé que apareixen cada any. La reiteració de la decisió de govern no hauria d’implicar l’acceptació política dels grups polítics. En cap cas. De fet, hauria de provocar la indignació creixent perquè ja no es tracta d’un error polític puntual sinó d’un modus operandi perfectament planificat en què ajuntaments i petites entitats passen per un adreçador de criteris, procés correcte, mentre els de sempre mantenen els privilegis sense ni tan sols explicar quin retorn públic es té de cadascuna de les subvencions que es donen.

Quasi tres anys a la Diputació fan que un tingui a vegades síndrome de Hamster, però tenim molt clar que a la CUP no som de gàbies. Per molt que ells intentin que ens quedem donant voltes allà mateix, nosaltres serem reiteratius però també creixerem amb experiència i capacitat per desmuntar un model de fer política que no només és caduc sinó que és profundament injust. I és que el debat precisament és sobre això: sobre polítiques i sobre justícia. I en aquesta barricada la CUP som forts. No només en paraules sinó també en allò que fem. Gimnàstica revolucionària.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s