Les escoles i la impugnació del silenci

A les mestres de l’Escola Migdia

El record que tinc del meu pas per l’escola pública Migdia de Girona és d’aquells que sempre em fan somriure. Segurament tothom guarda bones estones de la seva època d’infant escolaritzat, no ho dubto, però quan miro la meva: aquell pati gegant de sorra, la pista on els de 8è s’hi feien forts, la banda on els petits mai ens atrevíem a arribar, les disfresses, els aprenentatges, les amistats, els moments d’incertesa esborrats per tot el que fèiem la resta d’estones que ens feia arribar baldats a casa o les mestres, em genera sempre una sensació agradable. Podria dir el mateix de l’institut, el Sobrequés, on l’adolescència ens emmetzinava la vida entre aules, patis i primeres vegades. Ens vèiem més grans.

 

Tot això ho recordava aquest matí mentre pensava en la concentració d’ahir a la tarda a la Plaça del Vi en suport a la comunitat educativa catalana davant els atacs del poder judicial organitzat espanyol i els seus satèl•lits de l’espanyolisme a Catalunya. Hi pensava recordant l’exposició que va fer en Xavier Díez sobre Ferrer i Guàrdia, referent de la pedagogia i també de la lluita per uns ideals de llibertat i d’educació per a tothom. Hi pensava molt i més bo i sabent que són desenes les mestres i professors que han estat denunciades a la (in)justícia per educar amb llibertat, des de l’esperit crític, el debat i la connexió amb allò que passa al nostre entorn. Perquè sí, perquè l’Estat espanyol ha decidit exercir la dictadura, ha apostat perquè les escoles catalanes no puguin ser lliures ni crítiques. Perdoneu-me la redundància. Les volen silenciades. Florido Pensil (que no Pencil, bar referent per tots els que hem passat pels llapis del Sobrequés) i nacionalcatol•licisme del segle XXI.

I per això, avui (i cada dia) em ve de gust expressar el nostre suport a totes les mestres, professors i AMPA’s que treballen des de l’anonimat per construir una educació pública, de qualitat, sense estigmes, ni pressions ni censures. Perquè com a representant públic em pertoca enviar-los tota la força i posar-me a la seva disposició per tot el que sigui necessari. Ens volen robar la dignitat, la paraula, la lectura i la reflexió, els hi volen prendre als nostres infants i nosaltres hem de respondre amb una dosi doble de cadascuna d’aquestes paraules. Talment com vam fer el dia 1 d’octubre a les portes de cada escola. Fent-les un fortí de la democràcia i de la llibertat. Qualsevol persona que hagi passat per l’escola pública d’aquest país, de la nostra ciutat, ja es digui Verd, Groc, Montfalgars, Montjuïc, Vives, Dalmau Carles, Àgora o Taialà sap perfectament que ni la llengua vehicular ni parlar sobre allò que passa als nostres barris és conflictiu sinó just el contrari: una oportunitat. I no volem desaprofitar-la.

Deia Ferrer i Guàrdia que “Tan sols conreant el cor i la ment dels infants serà possible transformar el món”. I és cert. És allò que també volem que passi a les nostres escoles. Que es conreïn llavors al cor i a la ment dels nostres fills i filles. De les generacions que com deia Carles Rahola volem veure créixer esperançades. Per això no volem ni benes als ulls ni silencis llargs que eduquin els alumnes amb por. Tot el contrari. Avui, a gener del 2018 i encara que semblin altres temps, cal agrair a mestres i professors la seva empenta, la seva determinació educativa, crítica i moderna per fer també de les escoles, espais de llibertat, coneixement i creixement personal i col•lectiu perquè el món del futur sigui tremendament més just i obert que el que volen imposar els homes de negre de los Grandes Ministerios. Amb vosaltres, mestres. Amb nosaltres, tots i totes.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s