Pressupostos. Avancem en transparència i participació?

Com cada any, la CUP-Crida per Girona hem presentat al·legacions als pressupostos. Ho hem fet en forma de propostes per millorar la proposta del govern aprovada pel ple amb el suport del PSC. Ho fem des del convenciment que Girona es mereix i que és possible disposar d’uns pressupostos més socials, sostenibles pel que fa al medi ambient, feministes i que posin l’educació i la cultura i la cohesió territorial i social com a prioritats indiscutibles. Per això hem proposat que es creïn o s’augmentin partides relacionades amb temes com l’habitatge, la cultura als barris, els projectes educatius o el canvi climàtic i en canvi se n’eliminin o se’n redueixin d’altres en temes com promoció turística, càmeres de vigilància, comunicació o relacions institucionals.

Resultat d'imatges de euros apilats

Avui, però, vull destacar unes altres propostes que sovint passen desapercebudes i que també fem any rere any, sovint amb poc èxit per la negativa del govern municipal (amb PSC o sense) d’avançar en termes de transparència i participació en la gestió econòmica municipal. En aquest sentit, hem proposat que es creï una comissió de seguiment que es reuneixi periòdicament per fer el seguiment de l’execució del pressupost, una comissió on haurien de participar els grups municipals, tècnics i membres de l’equip de govern, però també representants del teixit ciutadà. Seria una bona manera de donar comptes davant la ciutadania de com s’executa realment el previst en els pressupostos (partides que canvien, d’altres que no s’executen, d’altres que requereixen de més crèdit del previst…). També, una vegada més, hem demanat que es faci una audiència pública de pressupostos, audiència que només hem aconseguit que es faci en dues ocasions i sempre un cop ja aprovats definitivament els pressupostos quan, com sabeu, el marge de maniobra és nul. El govern convergent considera més que suficients les fórmules de “participació” previstes fa una colla d’anys: publicació als diaris oficials i període d’al·legacions. Lamentable a aquestes alçades. Finalment, també fa anys que demanem que es faci constar el compromís que en l’execució de partides que afectin els diversos barris es tindran en compte criteris d’equilibri territorial. Tampoc ho han volgut assumir mai, suposo que evidenciaria la descompensació existent de la despesa pública segons els barris, la descentralització, una d’aquelles idees que els convergents ja han incorporat en el seu argumentari comunicatiu però la pràctica real de les quals els queda encara tan lluny…

En definitiva, convençudes que no només unes modificacions de partides sinó també la transparència, la participació i l’equilibri territorial permetrien millorar molt aquests pressupostos, continuarem defensant que s’avanci en aquests sentits i us animem a tots i a totes a presentar al·legacions vosaltres també als pressupostos perquè així sigui. Podeu fer-ho fins el 16 de gener presentant una instància a l’Ajuntament. Sabeu tan bé com jo que els drets no es regalen, es guanyen.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s