Darrera estocada a la cooperació a Girona

Dilluns vaig anar al Consell Municipal de Cooperació, potser serà la darrera ocasió. El consell és un espai de participació on coincideixen bàsicament govern, oposició i entitats de cooperació, a més dels tècnics responsables de la matèria. Ja fa uns mesos, les entitats, però, cansades dels incompliments del govern municipal amb els acords presos pel consell, es van plantar i van decidir no tornar a assistir al consell si no hi havia canvis en aquest sentit. Els motius principals eren dos: l’incompliment d’una moció aprovada al ple municipal que acordava destinar un mínim del 0’7% del pressupost municipal a cooperació i anar-lo incrementant fins a l’1%, i la presència de l’exèrcit espanyol a Fira de Girona tot i l’aprovació del codi ètic de la Fira pel qual les entitats havien treballat des de feia molt temps.17796244_1444729258911844_5798091242573391178_n

Aleshores, des de la CUP-Crida per Girona vam aplaudir la decisió presa per les entitats de cooperació, però vam apostar per continuar assistint al consell per mantenir-nos informades i garantir una veu crítica amb la deixadesa política del govern en matèria de cooperació. La situació, però, lluny de millorar, diria que ha empitjorat. En aquest sentit, darrerament, s’ha perdut ½ jornada de l’única tècnica de l’àrea de cooperació i no s’ha mostrat cap tipus d’interès polític  per part ni de la regidoria ni del govern de solucionar-ho. Com pensen que es farà la feina que ara es feina amb la meitat del temps? Cooperació és una àrea tremendament petita i amb un pressupost realment minso que fa anys que es manté sense cap increment i que ara mateix no suposa ni un 0’7% del pressupost. Tot i així, gràcies a la bona feina tècnica dels darrers anys i a la col·laboració històrica amb les entitats de cooperació, fan molta i molt bona feina. Una colla d’activitats educatives i de sensibilització en els valors de la cooperació, la solidaritat i els drets humans per tot tipus de públics, les subvencions i suport tècnic a projectes de cooperació internacional, els ajuts d’emergència o la participació al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, en són alguns exemples. Exemples que evidencien que la tasca que es fa des d’aquesta àrea té un component important de crossa per garantir l’èxit de molts altres projectes de cooperació fets arreu des de Girona, una crossa que trontolla quan es perd mig tècnic.

A més d’aquesta pèrdua de dedicació a  nivell de personal, segons vam saber al consell dilluns, el tema del pressupost sembla que tampoc es resoldrà per al 2018 i, tot i que el regidor Cristòbal ens manifestava la seva confiança en què es resolgui el tema de l’exèrcit a l’Expojove, permeteu-me que ho dubti. Tot plegat només fa que demostrar el poc interès de l’actual govern en la cooperació. De fet, no és casual que mantinguin aquesta àrea a mans de l’únic regidor a qui no han confiat cap més responsabilitat en el recent repartiment de matèries fruit del trencament del pacte de govern amb el PSC. Un regidor que ha perdut la confiança de les entitats, de bona part de l’oposició i pel que sembla fins i tot del seu propi grup municipal. En aquest context, doncs, quin sentit té continuar participant al consell?


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s