L’estratègia dels festivals a Girona

La setmana passada el ple municipal de Girona va aprovar que el Temporada Alta, el Festivalot, l’Strenes i el Black Music Festival fossin considerats estratègics de ciutat. Això significa que aquests quatre festivals de promoció i propietat privada i suport públic tindran un reconeixement especial que es concretarà en garantir la part pressupostària pública municipal fins al 31 de desembre 2020. A més a més, quedaran en una posició privilegiada per qualsevol proposta que facin arribar a l’equip de Govern. Alhora, els festivals públics Mot, Jazz de Girona i Nits de Clàssica també seran considerats estratègics. En aquest cas, però, ningú sap a hores d’ara què significa la distinció. Ni tan sols el regidor de cultura ho va explicar en el ple.

 

 

La proposta del regidor Ribas va servir per generar un debat interessant sobre els festivals i la seva evolució a la ciutat. Des de la CUP-Crida per Girona sempre havíem explicat que el calaix “Ciutat de Festivals”, una marca més que una proposta, servia per atraure turistes però no per generar més cultura ni estructures de formació i creació en l’àmbit. Em refereixo al lema, a la propaganda, al màrqueting “Ciutat de festivals”. Per això, no ens va sorprendre que l’informe de festivals estratègics inclogués quins eren els objectius de “Girona, ciutat de festivals”, creat l’any 2012, però no hi hagués cap indicador sobre què havia aportat a la cultura gironina aquests últims cinc anys. Entenc que es faci difícil de dir i d’explicar fins i tot per la Convergència que ho va impulsar si tenim en compte que els resultats culturals i de promoció i creació cultural són més aviat pobres

Aquesta va ser una crítica que vam fer. Com també el fet que l’informe justificatiu fos una defensa aferrissada del model concertat de programació cultural deixant de banda les propostes de festivals públics, per exemple. O que en tota la proposta s’expliquessin els indicadors que es feien servir per declarar un festival estratègic en comptes d’un altre però que les “puntuacions” de cadascun dels festivals no fossin contrastables públicament. De fet, criteris com ara la descentralització territorial del festival, el foment de la creació local, la formació o la connexió amb escoles i instituts no han estat considerats suficientment centrals en l’elaboració de la proposta de “festivals estratègics”. I així ho vam traslladar perquè es tinguin més en compte. Especialment conflictiu és el model “concertat” en què sovint la part pública no efectua la part de control imprescindible sobre objectius, ingressos i beneficis.

En tot cas, que avui tinguem els festivals de la ciutat més ordenats i prioritzats és una bona notícia. Feia anys que la CUP-Crida ho reclamàvem i, per això, tenint en compte tot el que he dit, ens vam abstenir en la votació. Ara bé, aquest procés no ha servit per garbellar com ens hauria agradat. Avui tots els festivals que es feien a la ciutat continuen a la paleta i no és gens clar com i qui decideix què rep cadascun d’ells. Però el que més greu ens sap és que el govern de la ciutat no hagi fet encara la reflexió que més enllà de marques i festivals, la cultura es promou no a través de l’esdeveniment sinó de la creació i la formació dia rere dia arreu de la ciutat. Amb l’educació, la rutina i tot allò que passa al nostre entorn. La cultura a la ciutat ha guanyat força, però continua essent quelcom de “cap de setmana” i “ocasional”. Massa lligada al turisme. Entesa com una simple qüestió econòmica. I no sé si això significa que es mori un gatet, però sí que així es fa difícil que la cultura esdevingui quelcom central en la vida de tots els gironins i les gironines, independentment de l’origen, el barri, l’edat o el gènere. Festival de feina és el que tenim per davant. No podem viure més dels lemes i la propaganda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s