La Girona republicana que volem

El futur pertany als qui es preparen avui” Malcolm X

Les Fires han caigut enguany no només enmig de la tardor, les castanyes i els primers abrics, sinó també amb l’arribada de la proclamació de la República i la repressió autoritària de l’Estat. El context és nou, d’apoderament popular i de reforç d’un Estat a qui ja no li queden caretes de democràcia. Un rei Borbó i un Estat despullats. Vivim enmig de canvis, d’un camí de foscor del qual l’escriptor gironí Josep Maria Fonalleras en parla al Periódico tot recordant a Gramsci. Per això, i en un escenari com aquest, és important que tots els espais siguin concebuts a partir de la conjuntura de pugna democràtica i republicana en què ens trobem. També els consistoris municipals.

L’actitud del govern barceloní a mig gas de tot no ha sigut útil com a resposta a l’Estat. Encara menys la manera de fer d’ajuntaments com el de Lleida i Tarragona que emparen tàcitament la vulneració de drets i llibertats a través del 155 i l’actuació policial de l’1 d’octubre. L’Ajuntament de Girona, en canvi, ha tingut un paper diferent del qual cal congratular-nos en primera instància. Ha fet aturades de país i ha secundat vagues encara que dimecres permetés que instal·lacions municipals obrissin malgrat que oficialment s’adherien a la vaga. Ha provocat un canvi de Govern, aquí cal destacar el paper CUP-Crida i ERC-MÉS, perquè aquells que emparen el 155 no governin a l’Ajuntament. I, a més a més, s’ha mostrat sempre disposat a defensar la llibertat dels presos polítics catalans a tota hora i hem tingut l’alcaldessa jugant un paper actiu a Brussel·les de la mà del govern a l’exili. Benvinguda activitat i imprescindible compromís que, com dèiem, no ha tingut la mateixa consistència ni perseverança a la capital del país que malauradament encara navega entre dues aigües.

Tanmateix, hi ha marge. Hi ha marge perquè els municipis i els seus càrrecs juguem un paper actiu en aquest embat. Que no anem únicament a remolc de la repressió i del 155 sinó que fem un pas endavant i projectem una mirada sòlida al futur. Sense esperar res, talment com dimecres van fer centenars de milers de persones durant la vaga del 8 de novembre. La República ha quedat clar que la tenim per fer. I, per tant, l’hem de fer. Des de baix i dels espais més propers a la ciutadania és on tenim més capacitat d’actuació perquè s’ha vist que l’Estat no controla el territori. Ni té capacitat per fer-ho. Ens calen espais i projectes nítidament republicans, municipis que s’activin amb actes, debats i decisions en un nou marc més enllà del que marquen des de Moncloa. Desempalleguem-nos-en. La desobediència i l’articulació d’una República social que sigui coherent amb els principis de justícia, equitat i llibertat. Que es projecti a cada barri amb força i independència del que ve dels homes de negre. Imagineu-vos un calendari de gener ple d’activitats lligades a la República catalana, per exemple. De visualització i consolidació. Un programa propi a cada municipi.

És evident que la política es juga en múltiples camps. Els dies vinents, per exemple, tinc la sensació que només es parlarà de les eleccions del 21D. Unes eleccions il·legítimes i imposades que no podem situar en el centre del nostre debat polític. Nosaltres vam decidir democràticament situar-ne un altre de diferent que cal seguir desenvolupant: la República Catalana. I l’àmbit municipal és un espai idoni per fer-ho. Per imaginar, crear i desenvolupar. A Arenys de Munt hi van començar les consultes. Molts municipis han sigut pioners de propostes en àmbits com el gènere, l’ambiental o el de les igualtats que ningú pensava possibles. Posem-nos-hi a pensar. La mobilització hi serà. La campanya electoral també. La solidaritat amb els presos, de ben segur, però els regidors i les regidores catalans i republicans tenim deures: bastir aquesta República que l’1 d’octubre vam iniciar. Fer-ho cada dia i des de cada poble.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s