Fires republicanes

Les Fires de Sant Narcís d’enguany han arribat carregades d’energia, reptes i revolucions per totes bandes. Divendres, poc abans del pregó, es proclamava la República Catalana. Una República que sobrevola, més enllà d’helicòpters de la Guardia Civil, la ciutat tots aquests dies de festa. La República sura no pas sense problemes ni discussió, però sura amb dignitat i carregada d’il•lusions, com les d’infants, joves i grans que aquests dies passegen per racons de la ciutat. Perquè les Fires continuen girant. Enguany amb la incorporació de la “Festa Major dels 4 Rius” que és una bona iniciativa per dinamitzar la festa major des de les entitats, la cohesió social i la participació. Però també amb la majoria d’edat de les Fires Populars amb l’Ateneu 24 de Juny i el Casal Independentista El Forn com a motors principals i altres col•lectius de la ciutat. Unes Fires, les Populars, que van començar amb un pregó de la campanya solidària amb els encausats per la lluita contra la MAT que d’aquí quatre mesos tindran un judici amb peticions de penes de més de quatre anys de presó.

Aquests primers dies, però, també ens han deixat un espectacle nou de la Fal•lera Gironina el mateix divendres, el correfoc espectacular i atrevit dels Diables de l’Onyar el dissabte o el primer i meravellós 3d9 amb folre dels Marrecs de Salt diumenge a la Plaça del Vi. Un castell que es va viure i veure segur des del primer segon. Des de la pinya així es notava, però els ulls de la plaça ho van confirmar. Com divendres amb la República, eufòria continguda perquè se sap que de reptes en tenim, per fer i per guanyar i que no n’hi ha prou amb el que hem aconseguit fins ara. En volem més. Mentrestant, però, tot gira com la sínia de les atraccions situades a la Devesa, un espai que segueix acumulant gent i debats oberts pendents com ara la sobrepressió que pateix com a parc durant aquests dies. La Devesa és eterna. I, per ser més exactes, la volem eterna.

Paral•lelament, i a nivell local, la sociovergència s’ha quedat en només “vergència”. Marta Madrenas va contraprogramar el pregó i va anunciar que a partir d’ara governaria en minoria. Un tret de sortida especial per aquestes primeres Fires republicanes que suposa canvis que vam mirar d’explicar dimarts en una roda de premsa. La política supura aquestes fires. A les barraques se’n parla més que mai i això és bo. Com ho és que la ciutat visqui la seva festa major connectada al moment polític del país. Per reclamar la llibertat dels Jordis i de qualsevol altre futurible pres polític català. Per reclamar l’autogovern furtat i conseqüentment allò que hem decidit en aquest Parlament, la República. Fer-ho amb les cercaviles, la música a Sant Fèlix o a les places. Fer-ho amb vida que és festa major però sobretot amb consciència i lluita perquè el futur és a les nostres mans. De les Fires i de la República, és clar.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s