Per unes fires lliures de masclisme i LGTBIfòbia

A3 (Medium)Avui comencen les Fires de Girona i ho faran enmig d’un clima excepcional (sí, dic excepcional perquè si començo a posar adjectius no acabo) però encara incert. Els gironins i gironines som molt nostres i tenim clar que ni amb 155 uns, ni amb dubtes els altres ens trauran aquests dies de festa. Hem assumit, però, que no seran unes Fires com les altres i per tant tenim la programació a una mà i el mòbil a l’altra esperant convocatòries de tot tipus i pensant com ho farem rodar tot.

Amb excepcionalitat o sense, però, som moltes les que tenim clar que les Fires de Girona com totes les festes són per gaudir-ne totes i per això des de l’esquerra independentista, així com des de les entitats feministes, hem engegat una campanya per contribuir que les Fires esdevinguin un espai lliure d’agressions masclistes i lgtbifòbia, sensibilitzant davant les actituds, conductes i agressions per raó de gènere i/o orientació sexual i visibilitzant les agressions que sovint passen inadvertides en contextos d’oci. Per això a les fires trobareu cartells i adhesius que recordaran que No és No. Perquè ells ho tinguin present, adoptin un comportament respectuós i sàpiguen que a les Fires ens hem conjurat per no permetre’ls cap tipus de masclisme ni lgtbifòbia. Però també perquè nosaltres ens sentim segures i acompanyades i no tinguem cap dubte a dir No o Prou quan ens vingui de gust. Precisament és en aquest sentit que també repartirem mocadors liles a totes les dones que ho vulguin, per fer-nos visibles i generar complicitat i confiança entre nosaltres, així sabrem on podem trobar un suport o demanar ajuda només fent una mirada, buscant la proximitat o amb unes paraules. Sabem que en una societat patriarcal on rebem inputs sexistes i de justificació de tota mena de violències masclistes per totes bandes, no sempre ens és fàcil identificar les agressions masclistes, per això a les barraques podreu trobar fulletons que pretenen ajudar-nos  a fer-ho i donar algunes pautes d’actuació. Esperem que us siguin útils, només entre totes i tots aconseguirem unes Fires lliures de masclisme i lgtbifòbia.

També a l’Ajuntament fa temps que vam posar aquest tema sobre la taula i ja fa més d’un any que es va aprovar una moció a proposta nostra que comprometia a tirar endavant un protocol contra les agressions sexistes en contextos d’oci. Ha costat més del que hauríem volgut i tampoc per aquestes fires podrà estar en ple funcionament, però s’ha fet feina i anem en la bona línia. Per això, enguany professionals i voluntaris i voluntàries del punt d’informació de Salutacció han rebut una formació sobre agressions masclistes en contextos d’oci, s’ha revisat algunes de les dinàmiques de la mateixa per superar micromasclismes, s’han incorporat voluntaris i voluntàries del col·lectiu lgtbi i s’han establert procediments entre els diferents agents implicats. També des de l’any passat, l’Ajuntament ha promogut la campanya “No és No, no facis el borinot” que s’ha inclòs en els principals mitjans de difusió de les Fires. Són només algunes passes, queda molta feina per fer i continuarem treballant perquè el protocol sigui una realitat ben aviat i s’assumeixi no només per les fires de Girona sinó en el màxim d’espais d’oci possibles. De moment, doncs, gaudiu de les fires i contribuïu a que totes puguem fer-ho. Bones Fires i bona República Catalana.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s