Ordenances fiscals 2018

Potser passarà desapercebut en un ple en què, entre el clima polític actual i les urgències posades amb calçador per part del govern, pot acabar essent llarg i tens. Avui, però, es votarà la proposta d’ordenances fiscals feta pel govern sociovergent. Després de l’explicació que ens n’ha fet la regidora responsable i veient la notícia sobre el tema, no és gaire difícil descobrir l’estratègia comunicativa del govern. Pugen un 2’4% els impostos i taxes, ho fan linealment, a tots els conceptes i igual per tothom, però posen l’èmfasi en la notícia que introduiran una sèrie de bonificacions a l’IBI per col·lectius vulnerables i en funció de la renta. No diuen, però, que això no ho votarem en el mateix plec de les ordenances, no diuen tampoc que els 50000€ destinats a subvencionar l’IBI a Resultat d'imatges per a ordenances famílies monoparentals de què parlen és un compromís del ple d’ordenances de l’any passat que després es van oblidar d’incloure als pressupostos i que han hagut d’implementar a cuita corrents després que ciutadania i oposició preguntéssim pel mateix. I no diuen, tampoc, que aquestes subvencions estan previstes per gent amb rendes molt baixes i que per tant bona part de la classe treballadora no hi pot accedir, però, en canvi, es veu afectada per l’augment lineal d’impostos igual que la gent amb rentes més altes. I és que aquest és el problema tant de les congelacions com dels augments lineals de què són tan amants els convergents, que són l’oposat a la fiscalitat redistributiva que reclamem els cupaires. Diran que porten anys amb els impostos congelats però el cert és que en aquests darrers anys s’han introduït bonificacions selectives que han beneficiat només alguns i no precisament els que més ho necessiten. Així, per exemple, s’han introduït una colla d’exempcions i bonificacions per empreses que fomenten el segell de turisme esportiu, per posar publicitat als fanals beneficiant, entre d’altres, al grup Peralada o pel rodatge de pel·lícules a la nostra ciutat, beneficiant empreses com la cadena nord-americana HBO.

Ara l’augment és per tothom però alguns ja l’han esquivat amb l’estratègia de bonificacions i exempcions selectives. No hi podem estar d’acord, per això avui votarem que no, però, a més, ja hem fet arribar al govern una bateria de fins a 34 propostes per introduir més progressivitat i criteris ambientals a les ordenances fiscals de la nostra ciutat, perquè d’alternatives n’hi ha. I no només això, sinó que hem inclòs també propostes de participació i transparència en l’aprovació de les ordenances fiscals, perquè no només és important el contingut de les ordenances sinó com es treballen i aquí tenim molt camí per córrer. És en aquest sentit, per exemple, que continuem demanant que s’editi material divulgatiu explicatiu del calendari d’aprovació de les ordenances i dels canvis introduïts, que es faci una audiència pública informativa i que es facin públics els convenis subscrits amb entitats que impliquin bonificacions en taxes municipals.

I votarem no encara per un altre motiu, i és que a aquest augment lineal del 2’4 en el cas de les escombraries hi hem d’afegir un 7% com a conseqüència de l’augment del cost del servei de recollida i gestió de residus que suposarà l’aturada de la incineradora de Campdorà. Aquest tema mereix un article per si mateix, el farem, però de moment no puc estar-me de dir que com a CUP-Crida per Girona sempre hem estat en contra d’aquestes obres a la incineradora que només tenen sentit per reforçar aquesta forma d’eliminar residus, la incineració, que considerem perillosa, ecològicament obsoleta i insostenible i que genera problemes importants per a la salut de tots i totes.

En fi, no rotund a la seva proposta d’ordenances i 34 propostes sobre la taula amb voluntat de treballar-les perquè la proposta definitiva sigui millor que l’actual.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s