Pas ferm cap a la municipalització de l’aigua. 

Aquests dies a totes i tots ens costa concentrar-nos, mantenir les activitats ordinàries i tenir debats que no girin a l’entorn de la independència de Catalunya. Segurament és per això encara no hem fet cap article per explicar el que, de fet, ha estat una gran notícia per la ciutat de Girona: l’assumpció de la gestió d’AGISSA per part dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià. Ho hem anunciat públicament i els mitjans n’han fet ressò, però tot i així la notícia ha quedat diluïda i no ha rebut la repercussió que mereix. Val la pena, doncs, explicar bé què ha passat i què suposa aquest nou pas en el cas AGISSA.

Convé recordar que tot parteix de la denúncia feta per la CUP el 2015, quan ens negàvem a deixar caure en via morta totes les irregularitats detectades en les auditories i la comissió d’investigació conseqüent i les posàvem en coneixement de la fiscalia per tal que s’obrís una investigació. Des d’aleshores intensificàvem una tasca pròpia d’investigació en què ens hem trobat acompanyats per entitats com Aigua és Vida però més aviat sols a l’Ajuntament, sobretot per la tebiesa de les respostes de CiU i ERC al capdavant dels consistoris de Girona, Salt i Sarrià. Per això crec que avui ens mereixem interpretar la decisió del jutge d’apartar Girona SA de la gestió de l’aigua als nostres municipis com una victòria cupaire. D’una banda, una victòria judicial, perquè és una mostra de la desconfiança del fiscal i el jutge amb la part privada d’AGISSA i per tant un reconeixement implícit de les irregularitats que hem estat posant sobre la taula tot aquest temps. Però, d’altra banda, també una victòria política, perquè el pas que ha fet el jutge ens posa en un escenari molt millor per treballar per la municipalització de l’aigua a la nostra ciutat de manera definitiva, un objectiu que sembla que compartim una bona part del consistori.

La intervenció judicial a AGISSA i l’assumpció del 100% de la gestió per part dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià ens facilita enormement agilitzar els passos necessaris per encarar la municipalització que passen sobretot per fer una radiografia acurada de la situació actual tant a nivell de gestió com d’estat de les infraestructures i a partir d’això definir el format que ha de prendre aquesta municipalització. Aquesta gestió provisional per part dels ajuntaments, però, també cal que es traslladi en millores immediates en l’àmbit de la transparència i les inversions. Cal evitar caure en els mateixos errors d’opacitat i despreocupació per part dels governs responsables. Ara mateix la gestió en un òrgan públic de gestió compost per tres regidors dels ajuntaments implicats i és imprescindible que les decisions es traslladin i s’obrin molt més enllà d’aquest. En el camí per a la municipalització de l’aigua cal incloure l’entitat referent a la nostra ciutat en aquest àmbit, és a dir Aigua és Vida, amb experiència en processos de municipalització en altres ciutats catalanes i implicar-hi la ciutadania perquè se senti identificada amb aquest procés. Per això també des de la CUP-Crida per Girona continuem demanant que es convoqui la Taula per la municipalització de l’aigua i se la situï com a espai referent de participació en aquest procés de municipalització. Demostrem des d’un bon inici que volem fer les coses diferents de com s’han fet fins ara.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Un pensament sobre “Pas ferm cap a la municipalització de l’aigua. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s