Ple de setembre.

El mateix dia que la mainada afrontava la tornada a l’escola, els regidors i regidores de l’Ajuntament de Girona participàvem del primer ple després de les vacances estivals. Va ser un ple llarg, conseqüència lògica de la mitja hora de durada del ple d’agost (llegiu-ne aquí els motius). Un ple que començava amb la reafirmació per part de l’Alcaldessa del compromís del nostre consistori amb el referèndum de l’1 d’octubre. Conegut però important. Tot seguit, acumulació de punts de tràmit que tot i així mereixien intervencions pertinents dels principals grups a l’oposició. A les portaveus de Ciutadans i PP pràcticament no els vam sentir la veu fins a les mocions. No tenien res a dir sobre l’Adhesió a la iniciativa de la Declaració Basca sorgida de la VIII Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles Sostenibles, ni sobre el crèdit per la compra de 2 autobusos, ni sobre els pressupostos participats, ni sobre els possible augment de preus dels aparcaments soterranis amb concessió municipal. Ciutadans ni tan sols va obrir la boca per valorar els comptes generals. Ells que es preocupen pels problemes reals de la gent i que van tenir la seva intervenció principal per defensar la seva moció de rebuig els atacs violents i als efectes de la turismefòbia, una actitud que com tothom va reconèixer al ple d’ahir es considera inexistent a la nostra ciutat. Especialistes a crear problemes on no hi són els anomenava ahir en Lluc com a resposta. Tot i així, el govern sociovergent va votar-hi a favor, en una moció que exalta els aspectes positius del turisme promovent-ne el creixement il·limitat i que oblida que també té efectes negatius que cal gestionar.

De mocions, n’hi havia una colla. En primer lloc, una de ciutadana, de la incansable Marea Blanca reivindicant millores tant en l’atenció primària com al Trueta que garanteixin una sanitat pública digne per tothom. Suport majoritari que caldrà que es traslladi també en vots quan aquests temes arribin al Parlament. Una d’ERC-MES de condemna de l’operació Catalunya que va encendre la bancada espanyolista que encara és capaç de mantenir que no ha passat res. Una que tot i estar impulsada per la Confederació Sardanista de Catalunya presentava el govern i que va acabar reconvertint-se en declaració institucional pel suport unànime a la mateixa, tot i que una es pregunta perquè el govern no va ser capaç de proposar a l’entitat impulsora que fos ella mateixa qui vingués a presentar-la, tal i com fan moltes entitats. Una de rebuig als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils promoguda per l’Associació Catalana de Municipis que també va entrar CIU en solitari tot i que a mig ple s’acordés la implicació d’altres grups, no del nostre, ja que vam voler fer un sí crític insistint en les mancances de la mateixa al no fer referència a aspectes clau com la relació de la monarquia i del govern Rajoy amb Aràbia Saudita, principal font de finançament d’Estat Islàmic. I finalment la nostra moció que demanava congelar la decisió de tirar endavant el Festival de Circ a la ciutat fins que no disposem dels plans d’anàlisi de la realitat cultural i de definició d’estratègies pel sector. Com era d’esperar, no es va aprovar, el que no era d’esperar és que el govern la rebutgés sense donar ni un sol argument coherent de la importància d’aquest festival per la cultura a la nostra ciutat i la impossibilitat d’endarrerir la decisió. Sobre el tema us recomano l’article que en va fer en Lluc fa unes setmanes.

Finalment, part de control, alguns vam fer una colla de precs i preguntes, moltes relacionades amb les més de 180 pàgines de decrets revisats i les juntes de govern acumulades des de juliol. No totes van agradar, massa sovint una té la sensació que molesta que es demanin explicacions i aclariments, n’hi ha que no han entès mai el paper de fiscalització que té l’oposició. Per això, hi ha preguntes que no es responen o regidories que responen coses que poc tenen a veure amb la pregunta fins i tot mentint o posant en boca nostra coses que no hem dit. També és cert que n’hi ha, i aquest és l’objectiu, que ajuden a aclarir aspectes de la gestió municipal, que permeten fixar posicionaments o concretar compromisos del govern en relació a terminis o accions a realitzar o que posen a la llum el desconeixement o desinterès del govern per determinats temes. D’això va també. Si no ho heu fet mai, us recomano que recupereu algun d’aquests trams finals de ple, de debò que és interessant de veure i clarificador del compromís de cadascú.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Un pensament sobre “Ple de setembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s