Transport sanitari, una qüestió de dignitat

El personal de les ambulàncies de les Comarques Gironines fa setmanes que van començar una vaga que té lloc unes hores a cada divendres i s’intensificarà en els propers dies. Es tracta d’una vaga d’un col·lectiu important, especialment per les tasques que desenvolupen al capdavant de les emergències i el transport sanitari en aquest racó de país. El govern català i el Conseller Comín l’han volgut menystenir i no l’estan afrontant com pertocaria. De fet, aquesta actitud és la mateixa que ha mostrat la Conselleria amb el poc control que ha efectuat al servei d’ambulàncies des que es va externalitzar. Una manera de fer que recorda com ha fet el Govern espanyol amb el cas d’AENA, per posar un exemple prou conegut d’aquest estiu.

FOTO: ACN

Però de què estem parlant? Parlem d’una concessió de la Generalitat, de les més suculentes que existeixen, de tot el bloc de transport sanitari de les Comarques Gironines que, al final d’etapa del Govern liderat únicament per CiU va guanyar l’empresa TSC vinculada a la família Bonomi. Un concurs que ja va ser denunciat en el seu moment per la pròpia CUP i que ha significat un canvi radical de les condicions de treball dels conductors i conductores d’ambulàncies. Parleu-hi i quedareu esparverats d’allò que expliquen i que afecta en un 100 per cent la seguretat de les persones que necessiten ser dutes a un centre de salut. El motiu és la voluntat de l’empresa de reduir els costos tant com sigui possible fet que ha arribat a significar, segons expliquen des dels organitzadors de la vaga, que jovent recent entrat a l’empresa ja estigui conduint ambulàncies d’emergències sense l’experiència i el suport necessari.

A més a més, hi ha hagut pressions laborals de l’empresa per obligar treballadors i treballadores a acceptar condicions laborals menors a les que històricament tenien a través d’amenaces. Una situació molt greu que l’últim responsable de la gestió, el Govern de la Generalitat, no està sabent enfocar. I sí, estem parlant de desenes de persones d’aquest col·lectiu laboral i famílies que veuen com allò que hauria de ser un servei públic i de qualitat es veu dia a dia mercantilitzat i precaritzat per uns concursos que s’enduen empreses que tan sols miren per la seva butxaca. Mentrestant qui s’endú la pitjor part no només són les persones treballadores sinó que som els mateixos usuaris que veiem com les nostres condicions de “viatge sanitari” empitjoren dia rere dia.

En aquest context i en el de la construcció de la República catalana, ens mereixem no deixar cap tema sobre la taula. Parlar dels nostres serveis públics, de garantir-los i de dotar-los la millor qualitat possible. I aquest és un tema que ens incumbeix a tots i totes. Ens toca ser al costat dels companys i companyes del transport sanitari en la seva lluita. Per la sanitat pública, pels drets de tots i totes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s