El fracàs de la neteja a Girona

Llegeixo al diari que ERC-MES denuncia l’estat de brutícia dels carrers de Girona. No és un tema nou però sí persistent, nosaltres mateixos fa ja un temps que hi tenim l’ull a sobre arran de les moltes queixes que ens han arribat per part de la ciutadania en aquest sentit i que a la darrera assemblea oberta vam acordar fixar com a prioritari pels propers anys. De fet, justament avui, m’ha arribat també una notificació de resposta a una sol·licitud d’informació que vaig fer fa ja 3 setmanes i que diu el següent “en referència a la petició formulada pel Grup Municipal CUP-Crida per Girona … en la que sol·liciten còpia de les actes de les reunions de seguiment de les tasques de neteja viària i recollida d’escombraries amb representants municipals i representants de l’empresa Girona + Neta, durant els anys 2016 i 2017, us comunico que es fan reunions setmanalment, les quals tenen un caràcter tècnic, és a dir, que forma part de la metodologia de treball, i per això no es confecciona una acta. Així mateix, es realitza una reunió mensual entre representants municipals i representants de l’empresa Girona més Neta, a la que hi assisteix el regidor de l’àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació, senyor Eduard Berloso i Ferrer.” Punt final. Una empresa a qui paguem al voltant d’1 milió d’euros mensuals per fer la neteja viària i la recollida d’escombraries i resulta que no tenim cap acta de les reunions de seguiment que hi fem.

Aquesta informació la vaig sol·licitar després d’endinsar-me en el gran món de la neteja de la ciutat, consultant tot el que podem trobar a la web de l’Ajuntament sobre Girona Més Neta, (oficialment Serveis Municipals de Neteja de Girona SA -SERMUNEGISA-, l’empresa mixta amb el soci privat Fomento de Construcciones y Contrata SA contractada per aquests serveis) http://www2.girona.cat/ca/gironaneta. Maquinària, calendari, un mapa amb el seguiment dels serveis a temps reals o els informes mensuals és part de la informació que hi podeu consultar i que està elaborada principalment per Datambient assessors, que fa el “servei de control de qualitat, auditoria tècnica i assessorament en la millora contínua del servei de recollida de residus, neteja viària i deixalleries de la ciutat”. I si ho feu arribareu a la mateixa conclusió que vaig arribar jo i que exposava avui la notícia de El Punt Avui: que la neteja a Girona no compleix els mínims exigibles, té resultats clarament deficients i és molt desigual segons els barris i zones. I bé, si això és així, que ha fet l’Ajuntament de Girona per reconduir-ho? Doncs pel que sembla no ho podem saber perquè com acabeu de llegir no disposem de les actes de les reunions de seguiment amb Girona més neta. Bé, algunes coses sí que podem saber i és que tot i aquests informes negatius en relació a la qualitat del servei de neteja que demostren incompliments greus per part de l’empresa Girona més neta, l’Ajuntament de Girona ha iniciat un únic expedient sancionador, concretament per “prestació deficient de la neteja viària d’escombrada manual en un tram molt sensible del sector de neteja I2, pas soterrat de la Ctra. Sant Feliu” i ho va fer després que l’empresa desatengués peticions de neteja “en multitud d’ocasions” i ”avisos freqüents” per part del consistori davant les queixes continuades de l’escola que hi ha al davant.

neteja

Tot plegat és prou greu i demostra de nou la deixadesa per part de l’ajuntament d’alguns dels serveis que té externalitzats i la incapacitat de garantir-ne la qualitat. Tenim un soci privat (FCC) que, com ja hem advertit en diverses ocasions, ha estat denunciat tant a Barcelona com a Badalona per incompliments de contracte, i nosaltres som incapaços de controlar si també a Girona ens està donant gat per llebre? De fet, en la neteja d’edificis municipals cada mes es detecten incompliments i es passa compta amb l’empresa responsable, com és que això no ho fem amb la neteja viària i la recollida selectiva si tenim tots els mecanismes per controlar-ho? En comptes d’això, el regidor Berloso fa gala del nou sistema de “participació veïnal” a través de les taules de neteja de barri i els grups de whatsapp que traslladen la responsabilitat de control al veïnat deslliurant l’empresa dels seus compromisos contractuals i convertint-los en un sistema pervers de neteja a demanda. Una vegada més, s’utilitza la participació com a eina per tapar les pròpies incapacitats. Perquè el cert és que des que a finals de 2015 es van crear aquestes taules, la neteja de la ciutat no ha millorat i les deficiències i incompliments detectats no han generat cap actuació contundent amb l’empresa responsable. Aquest és el fracàs de la neteja a la nostra ciutat, un tema del qual, sens dubte, continuarem parlant.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

4 pensaments sobre “El fracàs de la neteja a Girona

 1. Hola!

  Estic mol enfadat amb el tema de la neteja al barri vell. Visc a Ferreries Velles. Avui he anat a l’Ajuntament. La noia que m’ha atès ho ha fet molt amablement. Li he explicat i m’ha demanat que faci la queixa formalment a través de la bústia. Li he dit que ho faria. Li he explicat que el nivell de neteja és quasi nul. No passa cap màquina i no ruixen sistemàticament amb manguera (només ho fan molt de tant en tant). Està pixat, brut i tacat. Fa pudor i has d’esquivar les pixades. Abans passaven molt sovint, fins i tot diàriament i netejaven de veritat.

  Em vaig queixar fa 2 o 3 setmanes i l’endemà varen venir a passar la manguera. El que diuen que fan no es compleix ni de lluny. M’agradaria parlar personalment amb algú de vosaltres. Em sembla que el tema és molt greu.

  Moltes gràcies,
  Miquel

 2. Fa poc m’he adonat que fa dies que hi ha una polèmica sobre aquest tema, però no calia saber que se n’estava parlant molt per notar que vertaderament els serveis de neteja cada vegada estan pitjor i aquest estiu és el súmmum.

  Al meu barri hem pogut veure que els excrements de gossos estan set dies seguits al carrer al mateix lloc, sense que el carrer es netegés. Molts contenidors estan fets una pena de brutícia i fan molta pudor, però el que més es nota és amb els excrements de gossos.

  Que la gent és incívica? Sens dubte, però no crec que en siguin més ara que fa set anys i llavors la neteja no estava com ara. Recordo que abans veia de tant en tant la persona que netejava el carrer a peu (a banda de les màquines) i ara casualment fa potser més d’un any que no coincideixo amb cap netejador/a de carrer al meu barri. S’han reduït? Se sap quantes persones treballaven al carrer fa uns set anys enrere i quantes ara, per barri?

  I a l’estiu s’ha agreujat. Serà que no estan cobrint el personal que fa vacances? Hem pensat que és això. Jo diria que fa uns sis anys que la neteja va de mal a pitjor, no sé si coincideix amb l’època que va començar a portar el servei l’empresa actual.

  I ja que he parlat del tema excrements de gossos, pel que fa al control dels animals domèstics, el consistori no fa gaire res. Els carrers plens d’excrements, quants gossos van sense cadena? i sense morrió quan són dels que n’han de portar? Quan és fàcil multar i la recaptació és ràpida i elevada, els sistemes funcionen a la perfecció, però amb temes com el dels animals, no passa res i per a més que ens agradin els animals, hi ha uns mínims que per higiene i seguretat s’haurien de complir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s