Trencar el silenci del Manga

Més de 19 milions d’euros. Aquesta és la xifra que, com a mínim, l’entramat societari investigat en el “Cas Manga” s’hauria endut de forma irregular de pressupostos de diverses institucions públiques. No podem dir que siguin precisament les molles. Una trama delictiva, descoberta gràcies a les investigacions d’una jutgessa de Lugo (Galícia), que implica aconseguidors polítics de diversos partits de l’època i, en especial, de Convergència i Unió. Aquest és el resum en quatre línies del que és considerat el cas de corrupció més important de les Comarques Gironines, el “Cas Manga”, que va esclatar ara fa més de quatre anys però que, com en el “Cas Palau”, el judici sembla que va per llarg.

Per això i per evitar especialment el silenci i l’oblit, la CUP ha engegat un bloc que porta per nom “La Teranyina del Cas Manga” on s’hi pot trobar la informació sobre qui, què, com i quan van crear un entramat corrupte i corruptor que tenia com a epicentre la comarca de la Selva i un dels seus focus principals el Consell Comarcal. El blog l’ha treballat una jove periodista, la Clara Vicenç, que s’ha llegit les prop de 7000 pàgines del sumari judicial del qual la CUP n’és acusació popular i n’ha fet una síntesi excel•lent. El bloc és una eina molt útil que ha rebut milers de lectures en la seva primera setmana de vida i que ajudarà a no permetre la desmemòria en un tema que ens afecta a tots i totes.

I aquest fet és important. No pas per dèria cupaire sinó per qualitat democràtica i transparència política. Durant anys a Comarques Gironines, com en molts d’altres indrets de l’Estat, hi ha hagut pràctiques polítiques i empresarials que se saltaven la llei. Tan sols cal escoltar algunes converses enregistrades pel “Cas Manga” per percebre que no aquí no parlem d’una “poma podrida” com sovint ho presenten alguns sinó de quelcom més estructural per poder finançar les estructures dels grans partits. És evident. I el Cas Manga no és res més que una de les aportacions gironines en aquest sistema. És així, s’ha de saber, posteriorment acceptar i fer tot el que estigui a les nostres mans per transformar d’arrel un model que viu enquistat a casa nostra. Amb la filosofia de llums i taquígrafs i fins on calgui.

En aquest sentit, i mentre no aconseguim fites majors imprescindibles perquè la corrupció sigui apartada de la vida pública sense miraments, el que caldria és que les persones processades i investigades per aquest cas no tinguessin responsabilitats polítiques públiques com encara passa avui en dia. És de lògica de segle XXI. De principi d’ètica política i esperem que aviat sigui compartit per tothom. Mentrestant, però, crec que podem anar difonent “La Teranyina del Cas Manga” perquè tothom conegui de què estem parlant quan ens referim a corrupció, com s’estructura, a qui implica i així posem les pedres perquè mai més es torni a repetir una situació semblant. No oblidem.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s