Tothom en contra de la Bústia Ètica de Denúncia de la Corrupció

Aquest dilluns la CUP-Crida per Girona vam presentar una moció per crear una Bústia Ètica de Denúncia de la Corrupció amb un objectiu: facilitar que aquelles persones que tenen coneixements de males praxis o indicis de corrupció poguessin fer arribar la informació de forma anònima a l’Ajuntament. Aquesta bústia la rebria una comissió liderada pel Defensor de la Ciutadania que valoraria la informació i, a partir d’aquí, decidiria si s’inicia un expedient, es demana més documentació, es contrasten opinions i, si cal, s’articula una denúncia als jutjats o si, pel contrari, tot queda allà registrat i punt. Una fórmula per incrementar els canals de control de l’acció del nostre ens municipal i també de les institucions supramunicipals amb qui l’Ajuntament es relaciona en el seu dia a dia, Consell Comarcal i Diputació de Girona.

Després de la bona intervenció de la regidora cupaire Ester Costa defensant la proposta, la resta de portaveus van acusar-nos de voler fomentar les pica-baralles, de posar la sospita sobre l’Ajuntament de Girona o de promoure l’assenyalament amb dianes a les parets de la ciutat amb noms i cognoms de persones. Ens tractaven com si volguéssim convertir Girona en el “Far West”. Ho feien mentre ens acusaven de saltar-nos drets fonamentals i alterar els principis democràtics de qualsevol societat. Del PP a ERC. Un argumentari que entenc que no deu ser consensuat dins la majoria d’aquests partits si tenim en compte que la mateixa proposta s’ha aprovat sense escarafalls en ciutats com Sant Cugat del Vallès o Barcelona. Les intervencions de tots els grups municipals van anar molt més enllà del contingut de la moció amb una voluntat clarament estigmatitzant que res tenia a veure amb la senzillesa de la proposta. Una iniciativa que buscava crear una vessant “digital” al treball cooperatiu de fiscalització de les institucions públiques. I, per tant, garantir que la informació corri més. Transparència.

Porto dos anys com a representant públic i us puc dir que he parlat amb més d’un, més de dos i més de cinc treballadors públics a Girona que m’han assegurat que han vist pràctiques incorrectes a la seva feina però que no s’atreveixen a explicar-ho per les conseqüències personals i laborals que podrien patir. Aquesta és una realitat existent. I no la podem negar rere el “Girona rai” farcit de cofoisme. I això no vol dir, en cap cas, que vulguem assenyalar a tothom, que la majoria de treballadors i polítics facin malament la seva feina o que acabem amb el dret a la presumpció d’innocència com alguns es van atrevir a dir. Ans el contrari, precisament el que volem és facilitar que identifiquem les incorreccions estructurals existents perquè no tothom acabi dins un mateix sac. I aquesta és una tasca que ens pertoca fer als responsables polítics: garantir que tothom troba el canal per fer arribar allò que veu que no funciona correctament. Què volem: viure permanentment en l’opacitat?

Els Papers de Panamà, gràcies a un col·lectiu de periodistes, i Wikileaks, a través de persones, moltes d’elles anònimes, entre d’altres, han permès conèixer el funcionament real d’institucions i corporacions a nivell mundial. I ho han fet a través de mecanismes similars als que proposem nosaltres. No, el nostre objectiu no és tan magnànim. És clar que no. Som humils i conscients del nostre entorn. Però sí que tenim com a objectiu polític facilitar la fiscalització i la transparència de les nostres institucions i pensem, com a Sant Cugat i a Barcelona, que la Bústia és una gran proposta a desenvolupar. Seguirem insistint. I treballarem com mai ningú abans per aprofundir en la democràcia, en la implicació ciutadana i en fer de Girona una ciutat capdavantera en aquest àmbit.

Som conscients que no som com Suècia on des de 1766 hi ha el dret a accedir a tota la documentació pública (aquí hem tingut batalla perquè el Govern pengés les auditories de l’aigua) o com Dinamarca que, des de fa temps, lidera l’índex de països menys corruptes del món amb un seguit de propostes de les quals estem lluny . Tanmateix, ens pertoca avançar a marxes forçades aprenent del que passa al món. Per exemple, l’organització “Transparency International” exposa de la importància de protegir els reveladors d’informació en la lluita contra la corrupció. Precisament allò que proposàvem nosaltres dilluns passat al ple. Vam rebre un no per resposta. Llavors suposo que és normal que quan es fan classificacions sobre aquest àmbit no puguem sortir a dir que som una ciutat de primera.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s