Equipaments culturals públics: un negoci de pocs

A Girona des de fa uns anys tenim l’Escola de Música Avançada i So de Girona (EUMES). Com d’altres escoles de formació musical, aquesta empresa privada, que no compta amb participació de l’Ajuntament de Girona, ofereix una formació interessant, en aquest cas en música electrónica, producció i mesclatge. Només cal parlar amb algun exalumne o passejar pel web de l’empresa per saber que omplen un buit necessari a la ciutat. Aquest fet és indiscutible. I, en aquest sentit, és bo que l’Ajuntament de Girona busqui fórmules de donar suport a projectes de formació musical que existeixen a la ciutat.

Ara bé, el que ja no és igualment acceptable, des del nostre punt de vista, és que aquesta empresa tingui cedits de forma gratuïta i per 15 anys un despatx, dues aules al 90 per cent i un estudi de gravació al 50 per cent de l’equipament públic de la Marfà. El conveni, que parla que l’Ajuntament ajuda a crear l’empresa, fet totalment improcedent a nivell legal ja que la institució municipal no té participació accionarial en el projecte, recull unes condicions úniques per aquesta empresa que ocupa bona part de l’espai ideat per a formació i pràctica musical de la Marfà. Així, mentre l’empresa gestionadora d’EUMES s’estalvia lloguers, llum, aigua, neteja i material, el projecte global de la Marfà es veu àmpliament afectat per aquesta cessió privilegiada.

El conveni signat l’any 2012 amb l’empresa és, de fet, un document que difícilment compleix els estàndards legals marcats perquè, com dèiem, l’Ajuntament s’implica en la creació d’una empresa, paga amb diners una part de la inversió inicial i cedeix locals a la mateixa de forma totalment gratuïta. I això, des del nostre punt de vista, caldria que fos esmenat el més aviat possible. Al mateix temps, però, cal obrir el debat sobre com gestionem les propostes de formació cultural municipals així com els equipaments públics que tenim. I aquí, el dilema és i serà entre el model sociovergent que el que fa és cedir gratuïtament espais a les empreses privades perquè facin el negoci a través de la formació sense alguns dels principis bàsics de l’equitat i el model d’entendre els equipaments i la formació com un eix a desenvolupar a partir de la visió pública de les necessitats de la ciutat. És a dir: no fer que els equipaments siguin construïts a partir de les propostes de les empreses sinó, per exemple, que la Marfà tingui un projecte propi, debatut i consolidat i surti a buscar, en el cas que sigui necessari, les empreses que puguin col·laborar a prestar un bon servei.

Reitero, doncs, l’inici de l’article. Aquí no discutim la validesa i la feina d’EUMES, sinó que el que posem a debat és les condicions avantatjoses i úniques que té aquesta empresa fins al 2028 a càrrec del pressupost municipal sense que ni tan sols es formalitzessin de forma correcta. Per tant, situem el Govern al centre del debat. I al mateix temps, prenem aquest cas per reflexionar al voltant del disseny i la funció que han de tenir equipaments com la Marfà, la Mercè o el futur Modern, espais pensats per la formació i la creació cultural que corren el risc de convertir-los en simples espais de lloguer gratuït per a empreses concretes del sector. Deixant així els equipaments sense un projecte global, definit i amb vocació pública alhora que alimentem determinats greuges comparatius. Senyor regidor de cultura, ja ho sap. Parlem-ne.


lluc  @llucsalellas


5 pensaments sobre “Equipaments culturals públics: un negoci de pocs

 1. Benvolgut Lluc,

  Moltes gràcies pels comentaris positius cap a la tasca que està desenvolupant EUMES.

  Tanmateix aclarir que no és cert que la cessió dels espais a EUMES sigui gratuïta, atès que des del principi s’ha pagat un cànon econòmic per la cessió del despatx i de les aules, i un lloguer per als bucs i per a l’estudi. A més, hem assumit el cost d’obres de reforma i d’aïllament acústic, mantenint i millorant les instal·lacions. L’Ajuntament disposa de tota aquesta informació.

  Aprofito per fer-te saber que com a empresa compromesa socialment, més enllà d’altres iniciatives, en el marc de la nostra col·laboració amb el barri de Santa Eugènia, el 2015 EUMES va cedir gratuïtament a Can Ninetes onze PCs per a activitats del barri. També invertim des de fa cinc anys a fons perdut en el dia de la música electrònica de fires per acostar la cultura de forma gratuïta, també ho fem mensualment amb les masterclass gratuïtes que oferim a la Marfà, ja que com a músics que vam començar sense recursos, som conscients de la importància i de l’esforç econòmic que han de fer molts, i això és el que precisament crec, que ens allunya del prototip d’empresa que vol fer “negoci”. Així doncs, també concedim anualment beques a persones amb pocs recursos del barri per a que puguin formar-se a l’escola.

  El nostre compromís amb la cultura, la música, però sobretot amb Girona, i amb la seva gent és total.

  No volia finalitzar aquesta resposta sense una invitació oberta i sincera perquè ens feu una visita i ens coneguem, i així puguis conèixer millor qui som i què fem.

  Cordialment,

  Carles Reixach
  Director d’EUMES

  • Benvolgut Carles,

   Moltes gràcies per la resposta. Estaré encantat de venir a conèixer l’escola de primera mà.
   Pel que comentes, sobre els espais i el material aquesta no és l’informació de l’acord entre vosaltres i l’Ajuntament. A partir d’aquí si vosaltres voluntàriament heu assumit més o menys ja depèn de la vostra “voluntat” no pas del que consta en les vostres obligacions. Bé, en tot cas, segur que en podrem parlar en directe una estona d’aquestes i gràcies per respondre l’escrit. Una vegada més, gràcies!

 2. El que realment sobra són els blocs de pisos que s’hi varen construir al costat. S’hi podria haver construït equipaments culturals per al poble de Santa Eugènia De Ter, com un teatre o un museu, …

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s