Paternitat corresponsable? Incongruències i rentats de cara.

L’Ajuntament vol impulsar un pacte ciutadà per la paternitat responsable. Amb l’objectiu de sensibilitzar de la necessitat social que els homes siguin corresponsables i s’impliquin en una paternitat activa i responsable, pretén promoure una plataforma de treball amb grans ocupadors i institucions de la ciutat que generi compromisos en aquest sentit, bàsicament en l’àmbit laboral. Així d’entrada sona bé, oi? Doncs a la pràctica,  no tant. Primer perquè mentre l’ajuntament treballa per aquest pacte ha pres la decisió de reduir la seva aportació al permís de paternitat. Fins ara el consistori complementava els 15 dies de paternitat que sufragava la seguretat social amb 15 dies més. En el moment que aplicant la llei d’igualtat amb uns quants anys de retard, la seguretat social passa a cobrir 30 dies de paternitat, el govern sociovergent ha decidit deixar de fer la seva aportació complementària de manera que els treballadors municipals han perdut l’oportunitat de veure ampliat el permís de paternitat. Tot el contrari del predicar amb l’exemple que mereix un tema com aquest.

paternitat

En segon lloc, resulta que l’ajuntament pretén que sigui la Fundació ADECCO qui patrocini la primera fase d’aquest pacte, que seria la campanya de sensibilització i recollida d’adhesions. O sigui que per promoure la corresponsabilitat en el marc de l’empresa ens aliem amb un ETT, símbol màxim de la retallada de drets i l’explotació laboral. Indignant. És ben bé allò de del llop fer-ne pastor. De debò que hem de participar en el rentat de cara de multinacionals com aquesta? Algú s’ha mirat les polítiques d’igualtat d’aquesta empresa? Quina corresponsabilitat poden garantir la precarietat permanent, la continua inestabilitat de contractes i d’horaris que marquen la dinàmica de la contractació de les ETT?

De debò que l’Ajuntament de Girona no es pot permetre liderar i finançar un projecte d’aquest tipus sense haver de recórrer a un patrocini? En una ciutat dominada per la petita i mitjana empresa no podem buscar aliances en l’empresariat local? Perquè no utilitzem els diversos espais d’interlocució amb el sector empresarial gironí de què ja disposem? Em temo que una vegada més, és un problema de descoordinació i de capelletes a què el govern sociovergent ja ens té acostumades. Plantejar una proposta amb aquestes contradiccions d’entrada és començar amb mal peu. Sincerament em temo que més enllà del rentat de cara que suposarà aquesta campanya per ADECCO, poc més aportarà aquesta proposta en el foment de la corresponsabilitat. I tant que cal treballar per la corresponsabilitat, i cal fer-ho transformant d’arrel una societat patriarcal que promou la desigualtat i un capitalisme que se n’aprofita i la retroalimenta. Posem-nos-hi i fem-ho de forma coherent, practicant amb l’exemple i fugint de campanyes d’imatge sense fons. Nosaltres, no volem ser còmplices d’aquestes manipulacions.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s