Marta Madrenas és de dretes i d’esquerres

Aquest cap de setmana diverses persones han recuperat a les xarxes socials una frase de l’alcaldessa Madrenas en una entrevista d’equador de mandat a La Vanguardia (aquí). L’alcaldessa hi deia que «els valors del PDECAT són clarament d’esquerres i el model econòmic de centre dreta». Ho afirmava després de dir que no li agradava parlar de dretes ni esquerres, la mateixa retòrica d’Albert Rivera, o que hi havia municipis on la CUP governava amb el PP, una mentida dita a la lleugera buscant – suposo – relativitzar que els grans pactes amb el PP a Catalunya els han fet sempre des de la seva casa gran. De fet, tothom sap que la CUP i el PP representen dos models antagònics en l’àmbit social, nacional i també municipal. Però bé, a Madrenas això no li deu semblar cap impediment. De fet, va pactar amb el PSC d’Iceta i Àngel Ros.

Tanmateix, concentrem-nos en la frase en qüestió, que és motiu i motivació d’aquest article. En @Xapo demanava a Twitter si algú li podia facilitar un dibuix per entendre aital afirmació. I crec que no es quedava curt amb la ironia. Un altre usuari de la xarxa social li responia que la frase de Madrenas, l’alcaldessa que es mostra voluntàriament de dretes i d’esquerres, era la típica construcció amb voluntat de mostrar el PDECAT com allò que en ciència política se’n diu «Catch-all party». És a dir: un partit que busca arreplegar vots a tot arreu i a tots els costats. No dubto que aquesta sigui la voluntat dels ideòlegs del partit, nostàlgics de les èpoques electorals del «pujolisme». Ara bé, si analitzem la frase des d’una vessant més teòrica, em sembla que ens trobem davant d’un despropòsit sense solta ni volta.

En primer lloc perquè per molta postmodernitat que vulguem untar en la política, si un analitza les polítiques públiques, els pressupostos, els decrets, lleis i plans municipals, nacionals o estatals hi trobarà una filosofia darrere que els situarà dins les lògiques de la dreta o l’esquerra. Difícilment hi trobarà les dues tradicions mesclades i equilibrades. És a dir: la pràctica i els fets situen a cadascú dins una de les dues grans famílies polítiques, ambdues legítimes però diferenciades. En segon lloc perquè esquerra i dreta són els dos termes a partir dels quals la immensa majoria de la gent entén la política als Països Catalans, ja sigui per tradició familiar o socialització comunitària posterior. Ser dels dos és com dir que no se sap què es vol. En tercer lloc, tal com ens recordava un dels teòrics més importants del segle XX, Norberto Bobbio, en el seu llibre «Dreta i esquerra: raons i significats d’una distinció política”, aquests dos conceptes continuen definint la política a partir de les diferències que tenen a l’hora d’interpretar la igualtat, la llibertat i l’autoritat. Finalment, perquè sembla d’allò més complicat poder pensar teòricament d’una manera (les paraules) i aplicar les polítiques públiques contràries (els fets) per assolir els teòrics objectius marcats. Per fer-ho fàcil, creieu que és possible dir que vols ajudar a reduir les emissions de CO2 i mantenir tots els teus desplaçaments en automòbil privat? Fer es pot fer però segur que els objectius no queden assolit.

Marta Madrenas defineix, doncs, el seu partit com una organització de dretes i d’esquerres malgrat quan baixa al detall situa l’elecció de centre escolar com un valor d’esquerres (i no pas la priorització de l’ensenyament públic) i que cadascú esculli el seu model de vida com un política de dretes (suposo que no recorda els conflictes amb la dreta pel dret a l’avortament o dels col·lectius LGTBI, per posar dos exemples). Quin cacau. De tot plegat, només em queda clar que no hi ha gaire res clar. I que la indefinició o, en aquest cas, la múltiple definició (sóc de tot) no és res més que una estratègia que amaga les mateixes polítiques de sempre quan ens fixem en el pressupost i la seva execució, la prova del cotó. És exactament allò que el mateix Bobbio alertava sobre la dreta: volen fer-nos creure un suposat final de la història, de les dretes i les esquerres, per poder aplicar el seu programa sense miraments ni debats teòrics. Ves que les paraules de Madrenas no busquin una adaptació a la gironina de tot això.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s