De solar a pisos de luxe

Fa uns dies ens despertàvem amb la notícia que un dels solars buits històrics del barri de l’Eixample, a la zona de Joan Maragall a tocar de Bisbel Lorenzana, es convertirà en pisos de luxe d’una empresa que s’ha afanyat a pintar les tanques d’un roig estrident. El solar on històricament hi havia hagut una d’aquelles cases del segle XX, que tant bé es feien veure és privat, està situat en un dels barris amb més densitat d’habitants de la ciutat i amb menys espais verds i públics de trobada de Girona, l’Eixample Nord. El barri té amb prou feines dues places (Pallach i Santaló) i no compta amb cap Centre Cívic malgrat hi visquin entre 10.000 i 15.000 persones. Una mancança que ha denunciat moltes vegades l’Associació de Veïns de l’Eixample sense que ningú se l’hagi escoltat gaire mai. De fet, només cal recordar com s’està no treballant amb la ciutadania el futur de la Plaça Espanya, de la qual, de moment, només en coneixem el formigó per evitar que s’hi aparqui.

Però tornem al solar. Fa temps, quan en Carles Ribas encara era el regidor d’urbanisme, n’havíem parlat i molt d’aquell solar. Jo no era pas regidor en aquell temps però li deia que no ens podíem permetre tenir zones tancades i deixades quan la necessitat d’espai públic és tant evident. Calien i calen propostes i actuacions. Però el meu clam, compartit per altra gent, va quedar en no res. I penso que ara, amb la notícia que el solar seran pisos de luxe destinats a no sabem exactament qui, perdem una oportunitat per haver recuperat espais pels veïns i veïnes de l’Eixample. Us imagineu haver negociat i proposat l’ús d’aquell espai per fer-hi una zona verda, amb arbres, on nens i nenes puguessin jugar, el jovent s’hi pogués trobar i la gent gran passejar i seure en els bancs a l’ombra de la primavera? Sé que res és així de fàcil i que segur que hi havia opcions que aquesta operació proposada no reeixís però ni tan sols l’hem sentit plantejada. I és que sembla evident que aquesta perspectiva de ciutat no és una prioritat per la sociovergència gironina. Si prenem altres exemples veiem més propostes d’asfaltatge que no pas de recuperació d’espais verds i públics.

De fet, els carrers i les places es privatitzen cada vegada més al millor postor i el ciutadà perd capacitat d’incidència. L’entrada Sud de la ciutat, sobre la qual nosaltres venim reclamant un projecte estructural i de ciutat, es fa a pedaços i sense percebre aquesta necessitat. Tan sols cal recordar com la zona verda obligada per llei que tocaria a la nova zona de la Clínica Girona es farà a més d’un quilòmetre de distància a l’Avellaneda en una operació feta a mida que des de la perspectiva d’una ciutat amable ningú pot entendre per cap costat. Aquests són els fets. La ciutat creix i els espais públics i les zones verdes ho fan de forma mínima. I a més a més els que tenim tenen un tractament que deixa molt a desitjar. La Devesa, per exemple, segueix esperant el seu Pla Especial. Per parlar del cas més paradigmàtic. Però n’hi ha més.

Alguns han aprofitat l’ascens del club de futbol Girona per dir que “som una ciutat de primera” i si bé és cert que en molts sentits, els gironins i gironines ens sentim orgullosos de la nostra ciutat, també ho és que pel que fa a l’espai públic i les zones verdes tenim un buit important de projectes i iniciatives municipals. I en tot aquest context, l’Eixample i la ciutat ha perdut un nova oportunitat. Així ho percebem alguns dels que fa anys que passem cada dia un parell de vegades a tocar d’aquell solar de Joan Maragall. Ens havíem fet unes il·lusions precioses que la lleugeresa del Govern i el diner de la construcció farà que no es compleixin. Llàstima.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s