Ple de juny

Ple de juny, es respira estiu i tothom confia que el ple no s’allargarà gaire ja que no hi ha gaires punts que generin debat. Alguns dels previstos s’han posposat, de fet n’hi ha, com el pla especial de la Devesa, d’eternament posposats. Precisament el primer punt de debat va de posposar unes actuacions a la incineradora. Mentre organitzem un congrés internacional de residus on vam poder conèixer models de gestió que assoleixen taxes altíssimes de recollida selectiva, el govern continua apostant i posant una gran quantitat de calers per un model caduc i pervers que funciona millor com més residus cremis i que per tant no incentiva gens ni la reducció, ni la reutilització ni el reciclatge, les famoses 3R. Anem enrere, però no amb el nostre suport.

Diversos punts de tràmit ens situen ràpidament en 2 punts de modificacions: plantilla i ordenances. Sobre la plantilla hem de sentir de la boca de la regidora Planas com es justifica l’amortització de diversos llocs de treball per crear-ne d’altres de categoria inferiors. Es veu que consideren que la gent que arriba nova ha d’aprendre abans de pujar de categoria i pel que sembla els treballadors i treballadores actuals no mereixen una promoció. No recordo que fessin el mateix amb els “coordinadors d’àrea”, càrrecs de confiança que sense acreditar cap tipus de coneixement sobre la matèria van entrar directament a cobrar més de 50000€ anuals. Vares dobles de mesurar.

Les modificacions de les ordenances mereixen un punt a part. Tot i que habitualment les ordenances s’aproven cada final d’any per aplicar-se correctament l’any següent, es veu que hi ha canvis “no previstos” que cal introduir amb urgència. El primer la polèmica taxa d’aparcament tou, que no es pot esperar a desembre tot i que segons afirma el govern encara no té determinat on s’aplicarà. És una modalitat prevista en el pla de mobilitat que des de la CUP-Crida per Girona podríem valorar com a positiva si es complissin una sèrie de requisits. En primer lloc, diàleg amb el veïnat i altres sectors que es veuran clarament perjudicats per la taxa i en segon lloc l’execució de tot de millores de mobilitat complementàries també previstes en el pla de mobilitat i que donen coherència a la taxa: estacions de Girocleta, connexions amb autobusos, aparcaments dissuasoris gratuïts… Una vegada més, el govern comença la casa per la teulada. La segona modificació ha de servir per regularitzar un cert desgavell amb el cost dels comandaments per accionar tancaments de vies públiques (bàsicament pilones que permeten accés exclusivament al veïnat). La tercera pretén resoldre alguns conflictes apareguts arran de que es fes pagar a entitats com ampes o associacions veïnals les despeses del desplegament policial necessari en la realització d’una cursa. La regularització de les exempcions és lògica i necessària, però tal i com vam denunciar ahir, el redactat que s’ha escollit genera dubtes i facilita que fins i tot aquells qui pretenguin obtenir algun tipus de rendiment de la cursa puguin acollir-se a l’exempció.

Transferències entre partides, petits canvis urbanístics i una primera gestió per facilitar les modificacions previstes a l’estadi de Montilivi en què vam defensar el que ja dèiem en aquest article ens van portar a l’apartat de mocions. Des de la CUP-Crida per Girona, d’una banda, demanem que es rebutgin l’enèsima ofensiva del govern estatal contra l’autonomia municipal i per posar traves a les municipalitzacions i, de l’altra, proposem que l’Ajuntament de Girona solidaritzi amb els municipis afectats per la línia elèctrica d’alta tensió Juià – La Farga 3 mostrant-hi el seu rebuig. Les dues van endavant, el consens que el model a seguir ha de ser un altre és ampli i PP i C’s es queden sols defensant aquestes ingerències de l’estat. El PP fa veure que es preocupa pel transport públic tot i que oblida la taula de mobilitat a la qual, per cert, no ha assistit ningú del seu partit en les dues darreres convocatòries. Podríem d’una vegada intentar convertir aquestes taules i consells en vertaders espais de debat i presa de decisions? La moció d’ERC per avançar cap a una ciutat accessible i inclusiva ens dona peu a explicar que la poca inversió que s’ha anat fent el el pla d’accessibilitat ha estat en part gràcies al pacte aconseguit per la CUP-Crida per Girona amb la municipalització de zones verdes i blaves que va forçar el govern a incloure una partida d’inversions de 70000€ ple pla. Finalment, C’s, una vegada més (en van moltes, ja), ens va deixar amb la paraula a la boca al deixar sobre la taula la seva moció sobre pisos turístics, per cert, copiada literalment de la presentada pel seu grup a l’Ajuntament de Barcelona.

El torn de precs i preguntes, una vegada més, decepcionant: respostes incompletes o que no s’acorden a allò que hem preguntat. Potser a més de controlar el temps haurem d’exigir un control de qualitat.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s