El nou Trueta: en parlem?

La salut, com l’alimentació, és un pilar de qualsevol vida humana. Pels serveis sanitaris tots hi hem passat, hi passem i hi passarem. Tanmateix, si us hi fixeu veureu que és un àmbit sobre el qual hi ha poc debat social. Poca informació. Moltes declaracions i grans titulars però poc aprofundiment. M’ho va fer recordar ahir una veïna de Sant Ponç en el debat que organitzàvem com a CUP-Crida per Girona sobre el futur del Trueta i el model sanitari. La veïna deia: «he vingut a escoltar perquè als ciutadans ens aparten de conèixer i decidir temes que ens afecten i molt». I tenia tota la raó. Tota. Aquest era, de fet, un dels motius pels quals, davant la passivitat de l’alcaldessa i altres responsables polítics, vam fer l’acte d’ahir en què hi van participar la delegada sindical del Trueta, Carme Majó, el cap del servei de cardiologia del Trueta i el Santa Caterina, Ramon Brugada, i el gestor sanitari, Àngel Guevara. Els tres van exposar els seus arguments davant de més d’una cinquantena de persones a l’edifici de la Punxa de Girona, a mig camí del nord i el sud de la ciutat. Quines casualitats.

El contingut de la trobada va ser divers. Hi van aparèixer les preocupacions lògiques dels treballadors dels hospitals davant una possible pèrdua de llocs de treball, la necessitat de no eternitzar el projecte i de mantenir inversions en l’actual edifici, totalment saturat, la importància del projecte del nou hospital per garantir un futur preponderant de la sanitat pública, el model d’hospital del segle XXI que ha de tenir en compte molts factors més enllà dels operatoris – ja que el concepte salut ha evolucionat molt – o el no gens menor fet que «l’opció Domeny» impliqui la compra de solars derivats del fracàs d’operacions especulatives de bancs i caixes. Ara bé, el debat va girar sobretot al voltant de si apostàvem per fer dos hospitals de mida mitjana, separats geogràficament i poc eficients, o un de sol, que impliqui un gran parc hospitalari que combini un potent hospital comarcal amb l’evolució de l’actual Santa Caterina i la construcció d’un nou pavelló per l’hospital de referència Josep Trueta, amb les peces complementàries pertinents com la universitat, instituts de recerca, etc. Resolt el debat, la ubicació cauria pel seu propi pes.

Per entendre’ns, va aparèixer el debat amb tots els ets i uts. El debat per decidir la ubicació, però sobretot per afinar, en primer lloc el model. Una dialèctica que ha de tenir en compte el nombre de persones de la regió sanitària que ha d’atendre l’hospital (800.000), quasi el doble dels que té assignats Vall d’Hebron o el Clínic, per exemple, segons dades del doctor Brugada, el nombre de llits, la necessitat d’un sol servei d’urgències per fer-les més eficients o aglutinar i treballar els serveis de forma conjunta i cooperativa per garantir més i millor operacions i així evitar que molts gironins s’hagin de desplaçar a hospitals de Barcelona. Referencialitat, en diuen. Debat a partir d’arguments sanitaris i no a partir de raons localistes del «Girona sí o sí» (Estocolm acaba de construir el nou hospital a Solna) i d’un suposat equilibri territorial que bé sabem que té altres vies per garantir-se com per exemple projectar què fer amb l’actual edifici del Trueta una vegada aquest no hi sigui o negociar amb el propi Govern altres projectes al nord de la ciutat.

En tot cas, debat. Transparència, arguments i informació. El mateix que la CUP-Crida per Girona va posar sobre la taula fa poc més d’un mes a l’alcaldessa Marta Madrenas i ella va rebutjar dient que el debat impulsat per ella vindria a partir de la defensa numantina de «Domeny o Domeny». Una condició sine qua non que nosaltres vam veure contrària a l’essència del mateix debat. Lògic, no? Per tant, vam fer una proposta que ens semblava que era de consens per totes les parts i que ens feia exercir un lideratge com a ciutat. D’una banda: crear una taula multilateral amb tots els actors sanitaris, polítics i socials per debatre amb arguments escoltant les diferents posicions, de l’altra sortir a exigir col·lectivament la urgència del nou hospital a la conselleria i crear un pol de pressió perquè aquest sigui un projecte de referencialitat i de nivell sis. La proposta també va ser desestimada perquè per Madrenas i Paneque, la sociovergència, és «Domeny sí o sí» i els arguments sanitaris ja vindran. Bé, nosaltres reiterem la proposta feta, la necessitat del nou hospital i de socialitzar el debat. Poder contraposar arguments i sí, llavors decidir. Però no abans. Cal recordar que estem parlant de l’hospital públic de referència de 800.000 persones, també les que viuen a Montagut, Darnius, Sant Hilari o Vidreres. D’ahir la gent en va sortir amb idees, trencant alguns tòpics i un sentiment de voler-ho tot, de ganes, de debat, d’hospital i de sanitat pública. L’actitud que necessitem per ser realment una ciutat de primera i tenir un hospital com cal. Actitud i valentia.

El document que va presentar el doctor Brugada el trobareu aquí: nou trueta debat 8_6_2017


lluc  @llucsalellas


Un pensament sobre “El nou Trueta: en parlem?

 1. Jo tinc molt clar qui hauria de donar l’última paraula: els mateixos treballadors del Trueta, concretament, el personal mèdic de l’Hospital.

  Que seria bo que a Girona hi hagués l’hospital de referència de la província? Si deixem motius mèdics, de model, de gestió, etc., el sentit comú diria que seria el “lògic”. A algú se li ha passat pel cap posar el Parlament de Catalunya a l’Hospitalet? O la seu de la Diputació de Girona a Sant Júlia de Ramis, per posar un altre exemple?

  Ara bé, aquest “sentit comú” es basa més en costums que no amb què és millor. El que és millor, ho saben els especialistes en medicina i els qui gestionen des de dins (no des de la Conselleria de Sanitat) el Trueta. Per la meva feina sé prou bé què passa quan les decisions es prenen en un despatx de Barcelona o per molts i variats interessos que no corresponen a les necessitats bàsiques els usuaris i dels treballadors.

  Personalment, m’importa poc on vagi a parar el Trueta, els usuaris, pitjor que ara segur que no estaran. No conec a ningú que li agrada anar al Trueta perquè és complicar arribar-hi, aparcar és un drama (a vegades un drama car) i ja no parlem de les llistes d’espera per fer proves, etc. Aquests temes són els que s’han de resoldre per satisfer als usuaris.

  A mi em fa mala espina que algú vulgui que el Trueta i Santa Caterina

  I pel que fa a Girona, amb el Trueta ara fan allò de Santa Bàrbara quan trona, a corre cuita, buscar una alternativa que sincerament, ningú la veu clara. Tothom veu Domeny com una nova zona residencial i comercial, un lloc per fer-hi cases, pisos, potser l’Ikea sí que hi hauria anat bé, però un Hospital, si volem que pugui créixer, requereix un espai més gran. Però bé, perdre oportunitats ha sigut el pa de cada dia de la ciutat des de que Joaquim Nadal (estiguéssim o no a favor de la seva ideologia, partit i fins tot tota la gestió) va abandonar l’alcaldia.

  Girona s’anirà apagant lentament, morint, serà ben bé una ciutat pels residents i pels turistes. Molta gent de la província ja no en vol saber res. És aquella ciutat “cara” (per l’aparcament sobretot), sense aparcament còmode, que ja no té l’atractiu comercial que tenia fa anys i que a l’estiu torna a ser avorrida com a l’època dels nostres pares, quan tothom deia que era “una ciutat grisa”. Naturalment, hi ha festivals, i productes culturals molt interessants però Girona va perdent “pistonada” entre la gent de la província, la que s’hauria d’haver fidelitzat.

  Al voltant de Girona, n’hi ha que han sabut treure profit de les badades de la capital i de mica en mica, s’han endut part del pastís. L’Hospital ha d’anar on millor vagi als qui el gestionen i a on millor es pugui atendre als usuaris. Si és Girona o no, a aquestes alçades, tant és. Com a gironina em sento un pèl ferida en l’orgull propi, però ho tenim ben merescut i el trist és veure com cada vegada es va enfonsant més la ciutat. Serem referents pels turistes llunyans, però no fidelitzarem als gironins de la província en res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s