El porta a porta i Sant Daniel

La Vall de Sant Daniel fa una setmana que ha començat a gestionar els residus a través del sistema del porta a porta. Un model d’èxit en poblacions veïnes com Vilablareix o Celrà, que lideren el percentatge de reciclatge en termes de reducció de taxa d’impropis a la comarca. En una conjuntura com l’actual, de canvi climàtic i agressió constant al medi ambient, aquest tipus de propostes no només són necessàries sinó que són imprescindibles. De fet, és conegut que la CUP és una de les formacions que més ha defensat un model diferenciat de gestió de residus que no passi per la incineració i, per això, hem de donar la benvinguda a iniciatives que busquin canviar el model actual, qüestionat per experts de tot el món precisament en el Congrés que es va fer a Girona a principis d’any.

Ara bé, això significa que la implementació del porta a porta a Sant Daniel és una notícia per tirar coets? Doncs la resposta és més aviat no. Per què? En primer lloc, perquè la proposta arriba isolada, sense un projecte global, calendaritzat ni un pla estratègic de com abordar els residus a la ciutat. De moment, han agafat el terreny més senzill on aplicar un canvi, el poble/barri de Sant Daniel, però les xifres són clares: a Sant Daniel hi viu tan sols un 0’7 per cent de la població de Girona. Com ja és habitual, doncs, en aquest govern, han començat la casa per la teulada i han iniciat el projecte de Sant Daniel, amb un sistema d’habitatges diferenciat de la resta de la ciutat, sense ni tan sols saber com podria continuar la proposta a la resta de la ciutat. De fet, de l’experiència de Sant Daniel ben poques conclusions en podrem treure perquè, com deia, és un territori substancialment diferent de la resta de Girona i implica propostes i solucions alternatives en el marc del mateix sistema porta a porta. No podem barrejar naps amb cols.

A més a més, en el cas específic de Sant Daniel, cal sumar-hi el fet que la campanya prèvia de difusió, explicació i publicitat ha sigut econòmicament irrisòria, temporalment curta, i objectivament mancada d’importància. Els tècnics s’hi han deixat la pell, però la voluntat política de l’equip de govern de no situar la gestió dels residus (aka la nostra merda) com un dels elements importants en el treball de ciutat (com ho està començant a ser la mobilitat, l’habitatge o la cultura) és evident. La sensació és que alguns volen complir l’expedient, fer la foto i posar-se un escut per aquells que els advertim d’una realitat, avalada pels experts a nivell internacional: el model actual de contenidors, incineració i abocador és ajudar a perpetuar l’agressió al medi ambient que com a societat industrialitzada fa dècades que portem fent. És a dir: col·labora amb el col·lapse.

Els veïns i veïnes de Sant Daniel estan demostrant un nivell de responsabilitat i compromís ciutadà més que envejable aquests primers dies d’implementació del model del porta a porta. I més si, com dèiem, tenim en compte que les ganes del govern sociovergent han sigut més aviat minses en tot aquest afer. Un festival cada cap de setmana porta molta feina. Ja se sap. I la ciutat s’escapa de les mans. Per això, des de la CUP-Crida per Girona volem agrair al veïnat de Sant Daniel aquest compromís i valentia per tirar endavant un canvi en el model de recollida dels residus. Al mateix temps, però, aprofitem per demanar al Govern que, si vol proposar realment quelcom diferent més enllà d’un maquillatge, ho faci de forma global, planificada i amb un calendari clar, públic i transparent. Des del primer dia de mandat, nosaltres ens vam oferir a col·laborar en aquest àmbit i mantenim l’oferiment. És una prioritat de ciutat. Ho pensava, una vegada més, aquests dies que he passat per la Devesa, que sempre m’ajuda a recordar que som natura i que o canviem models i pràctiques diàries o aviat no serem. Per la Devesa, per la ciutat, pels valors i pel món, aquesta és també una lluita col·lectiva. La farem, Marta Madrenas i Eduard Berloso?


lluc  @llsalellasvilar


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s