De fredes i de calentes en la Comissió del Nomenclàtor

Dimecres vam tenir la segona reunió de la Comissió de Nomenclàtor, va ser llarga i densa però profitosa. L’ordre del dia incloïa decisions i punts informatius importants, tot i que crec que moltes de les persones assistents no eren conscients del procediment i l’abast de les decisions a prendre. Un per un vam anar votant els 61 noms proposats per diverses persones i entitats per a ser inclosos en el catàleg, amb una dinàmica que portava a que pocs dels participants gosessin votar en contra de les propostes i que tingués la sensació que la decisió entre el vot favorable i l’abstenció sovint era aleatòria, o dit d’altra manera, crec que unes quantes de les persones participants no tenien treballades ni pensades les seves votacions. A això cal afegir que en una decisió que, com ja vaig fer constar, considero errònia, es va deixar fora de les votacions els representants d’associacions veïnals amb propostes en el seu àmbit geogràfic i que, tot i que el Consell d’Igualtat de Gènere hi té representació, el govern i concretament les regidories responsables del mateix  i de la UMAT no han fet res perquè es designés aquesta representant.

Tot plegat va fer que la majoria de propostes anessin endavant, algunes fins i tot amb un únic vot favorable. Aquest és el cas, per exemple, de Marrecs de Salt, Paulo Freire o Anna Frank que sorprenentment només van tenir el suport de la CUP-Crida per Girona, val la pena tenir-ho en compte. Realment em va sorprendre l’alt percentatge d’abstencions, honorar un munt de personatges, entitats o altres elements no és motiu suficient per posicionar-se? Noms com Pepa Bouis, Rosa Bonillo, Nelson Mandela, Teresa Borín, Simone de Beauvoir, Diables de l’Onyar, Fal·lera Gironina o Rosa Lavinya Carreras i fins a una trentena van merèixer una abstenció de més del 50% dels presents. En aquest sentit, realment sorprèn la indiferència fins i tot de grups com el PSC o CiU per la tasca de recerca històrica feta per diverses persones i entitats per recuperar personatges femenins amb vinculació a la història de Girona. En aquest context, només 2 noms no van ser aprovats, Jaume Teixidor amb diversos vots en contra i Angela Davis que només va tenir els dos vots que depenien de CiU en contra. Angela Davis,  activista feminista afroamericana, un referent mundial de la lluita pels drets de les dones. Estaria bé que CiU expliqués perquè no la considera digna d’optar a formar part del nomenclàtor de la nostra ciutat. Si voleu, podeu consultar la llista completa dels noms aprovats aquí.PlacaNTerés.png

Un cop aprovat el catàleg, vam passar a les propostes concretes de denominació de vials i espais públics, d’on sorprenentment havien desaparegut les propostes fetes per la CUP per excés de punts a l’ordre del dia. Tot i així, sí que es va aprovar posar el nom que ja tenen la majoria de ponts de la ciutat (tot i no constar oficialment al nomenclàtor) i dos propostes que provenien d’entitas veïnals: el Camp de bèlit i el Parc de Núria Terés. Sens dubte, dos molt bones notícies. Enhorabona a tots aquells i aquelles que heu treballat perquè anessin endavant.

Un altre tema que va resultar importantíssim va ser el punt informatiu introduït a petició nostra de les implicacions dels canvis de nomenclatures existents. Feia temps que tant al ple com en altres espais el govern havia alertat dels costos econòmics que podia tenir fer un canvi d’aquest tipus però sorprenentment dimecres els tècnics ens van fer saber que el canvi no té cap cost directe pels veïns i veïnes, comerços… El canvi d’adreça no exigeix canvis immediats en les escriptures, els documents d’identitat ni altres registres oficials i no suposa cap problema a nivell de correspondència o altres. Per tant el cost econòmic és només el que comporti el canvi de material publicitari que pugui tenir cadascú, des de targetes de visita personals fins als catàlegs comercials. Fins i tot se’ns va explicar que a nivell de l’Ajuntament davant el  canvi de nom hi ha l’obligació de notificar-lo a tots els afectats i afectades i d’emetre un certificat sempre que sigui necessari i de manera gratuïta a les persones o organitzacions afectades que ho requereixin. Molt aclaridor. A la CUP-Crida per Girona ja tenim una llista a punt, esperem poder dir adéu ben aviat a noms indignes de constar en un espai de la nostra ciutat com el Poeta Marquina, la Hispanitat o la Constitució (espanyola).

Finalment vam poder veure una mostra del que serà la nova web del Nomenclàtor, una molt bona feina dels tècnics i tècniques de la UMAT que ben aviat serà consultable per tothom i que esperem que ajudi a engrescar als veïns i veïnes de Girona a fer-se seu el Nomenclàtor i entendre’l com un instrument viu i dinàmic per honorar persones, entitats, fets o altres elements… representatius del que ha estat, el que és i el que volem que sigui la nostra ciutat.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s