Zones verdes i blaves: compromisos aigualits

Girona. Fotos de les zones blaves i verdes de la ciutat. El govern ha demanat un informe per municipalitzar el servei, que ara té una empresa que es diu Setex. Probablement serà portadeta i preveure també foto per portadaEl desembre del 2015 vam aprovar la municipalització del servei públic local d’estacionament amb limitació horària de Girona, és a dir el que tothom coneix com a zones verdes i blaves. Va ser una decisió controvertida en què la CUP-Crida per Girona vam coincidir amb el govern en aquell moment monocolor de Convergència i Unió que per conflictes amb la concessionària d’aleshores es veia forçat a prendre aquesta opció. Ja en el seu moment vam explicar el cas i els nostres motius en aquest article. Ara, més d’un any després, us volem explicar quins han estat els beneficis i en què s’han invertit.

El vot favorable de la CUP estava condicionat a diversos compromisos que quedaven inclosos en l’acord de ple. En primer lloc, a més de subrogar el personal, calia garantir que les substitucions futures es farien amb persones que acreditessin el certificat de discapacitat ja que fins aleshores aquest servei havia tingut aquestes característiques al haver estat gestionat en anys anteriors per MIFAS. Em consta que s’ha substituït un vigilant per jubilació i que s’ha respectat aquest criteri, no ha passat el mateix amb un lloc de treball d’auxiliar administratiu.  Caldrà doncs, fer un toc d’atenció al govern i exigir que es compleixi l’acord.

En segon lloc, es destinaven els majors ingressos derivats pel canvi de gestió directe del servei a l’execució del pla de mobilitat i el pla d’accessibilitat i a subvencions destinades a projectes del tercer sector. Això es va concretar en tres partides en el pressupost aprovat poc després: Ajudes al tercer sector, 70.000€; Pla accessibilitat 70.000€ i pla de mobilitat i seguretat viària, 205.000€ (50.000€ més del previst inicialment). Així doncs, aquests majors ingressos derivats de la gestió directa han permès donar un impuls al pla de mobilitat amb actuacions com la instal·lació d’estacions de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics, noves estacions de Girocleta o ampliar voreres i suprimir barreres arquitectòniques a les parades d’autobús, per posar alguns exemples. En el marc del pla d’accessibilitat, la dotació de 70.000€ ha permès tirar endavant les obres de pavimentació de la vorera entre les rotondes de Taialà i de l’avinguda Tarradellas que comporta l’ampliació del pont de la riera, unes obres que s’iniciaran ben aviat. L’augment de les partides en el pressupost de 2016 s’han mantingut aquest 2017 de manera que hem pogut avançar una mica més en aquests dos plans que tot i tenir un ampli consens avancen lentament pel poc pressupost que s’hi destina. En aquest sentit he d’agrair la regidoria de mobilitat les facilitats per arribar a acords i fer el seguiment de les partides.

No ha estat tan fàcil amb la partida d’Ajudes al tercer sector on la gestió per part del govern ha estat decepcionant. Davant les demandes del govern per donar compliment a aquesta partida a través de subvencions amb unes característiques concretes, des de la CUP-Crida per Girona vam assumir la responsabilitat de fer propostes escaients. Per això vam reunir-nos amb diverses entitats del tercer sector valorant les diverses possibilitats i vam fer arribar una proposta concreta a la regidoria d’hisenda. La sorpresa va ser quan se’ns va fer saber que ja s’havia executat bona part d’aquesta partida amb actuacions diverses. La inconcreció sobre aquestes ens va portar a demanar del detall de les mateixes: pallassos, associacions de veïns, gent gran, projectes intergeneracionals… múltiples actuacions de les quals no dubtem gens del seu interès però que en qualsevol cas, no responen al compromís amb què es va crear la partida. L’excusa del govern: els canvis en el govern i concretament en la regidoria responsable de serveis socials. Excuses. Sigui com sigui, la responsabilitat de destinar les partides al fi previst era del govern. Des d’aleshores, ens hem dedicat a insistir en el compliment del compromís i em consta que també ho han fet les entitats del tercer sector, uns i altres, ens hem sentit a dir una mica de tot, des que les despeses que s’havien fet també eren socials fins que el govern considerava que ja havia donat suport al tercer sector a través del projecte de la Rosaleda. Per aquí no hi passem. Finalment hem pogut arribar a un nou compromís, dues partides del 2017 han de servir per donar compliment a l’acord adquirit ja fa més d’un any: programes discapacitat (30000€) i suport entitats iniciativa social (40000€). La primera ja s’ha executat a través del programa Bicivics acordat amb entitats del tercer sector, la segona està pendent.

De tot plegat, el cert és que ens queda una sensació de desconfiança amb el govern i la percepció de la necessitat tant de les entitats com de l’oposició d’haver d’estar permanentment vigilant per tal que es doni compliment a uns acords que va assumir el propi govern. Una manera de fer que a més de decepcionant és esgotadora per uns i altres i que obliga a perdre molt de temps a unes entitats que, de feina, ja en tenen molta.[foto: El Punt Avui]


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s