La MAT no s’acaba

El tombant de mil•leni va començar amb un creixement de la lluita ecologista a les Comarques Gironines. De fet, aquests dies, per exemple, estem celebrant els 15 anys del naixement de Salvem Empordà. També fa anys de les grans manifestacions contra la MAT que van unir el Sud i el Nord de l’Albera. Durant aquest temps, les raons dels manifestants de llavors, ja sigui amb Salvem o contraris a la MAT, només han fet que prendre més sentit. La bombolla immobiliària i de la construcció va explotar i va ensenyar la hipocresia i la bogeria que representava, elements que l’ecologisme ja havia posat sobre la taula amb anterioritat. D’altra banda, el consens que el capitalisme ens ha dut a l’autodestrucció del propi planeta amb un creixement insostenible no ha parat de sumar adeptes.

 

És en aquest marc que cal situar el model energètic de les línies d’alta tensió com la MAT que esdevenen simples autopistes elèctriques per satisfer les necessitats de les grans centrals energètiques al sud i al nord del nostre país. Lluny de la lògica de la gestió propera, de la sobirania, de la voluntat de conviure d’acord amb l’entorn i el medi ambient, la sortida energètica proposada i aplicada són línies de Molta Alta Tensió que ni solucionen els problemes de fons del model energètic ni tampoc representen cap futur de canvi vers un model caduc que ens porta al suïcidi col•lectiu com a planeta. Per això, aquests dies celebrem l’aparició de la Plataforma Salvem la Llera que s’ha constituït a Celrà, Bordils, Juià i Cervià de Ter per lluitar contra una nova línia prevista i anunciem que presentarem una moció en suport a les seves demandes al ple del mes de juny de l’Ajuntament de Girona.

La lluita en defensa del territori i per la sobirania energètica és clau en el moment actual que vivim. Cal recordar que, malgrat els índexs de pobresa, desigualtat i d’atur es mantenen en la franja més alta, les veus que diuen que ja no hi ha crisi i volen tornar a la proposta d’expansió urbanística i de la construcció en paral•lel a un model centralitzat de generació d’energia no paren de tenir sortida als mitjans. Hem de presentar alternatives sòlides a la proposta de les elits i les multinacionals i, a més a més, cal que traiem la nostra cara més solidària davant la situació que tenim aquesta primavera de 2017.

I és que a casa nostra tenim diverses persones encausades per haver defensat el territori i un nou model energètic davant la maquinària de la Red Eléctrica Española ara fa tres anys a Fellines (Pla de l’Estany). Els demanem desenes de mesos de presó per un acte de resistència pacífica davant l’alçament de torres de la MAT (avui tothom ja han vist què signifiquen) i, per això, aquest diumenge hem organitzat una jornada solidària amb ells i contrària a la MAT, la que ja tenim i les que ens volen imposar. Els beneficis dels actes, que començaran a les 11:30h al Pavelló Torrentó de Bordils, seran per la campanya de solidaritat “T66” i a part del dinar popular hi haurà un acte polític on parlaran els diputats de la CUP-CC Benet Salellas i Mireia Boya així com el periodista David Fernàndez i representants de moviments socials ecologistes i contraris a la MAT de les Comarques Gironines.

“La MAT: ni aquí ni enlloc”, dèiem ara fa més de 10 anys. Mantenim aquell convenciment. També les ganes de continuar apostant per un nou model energètic, per una proposta política en equilibri amb el medi ambient i que no ho basi tot en la destrucció pel benefici a curt termini dels que avui som aquí. I sobretot, mantenim la flama de la solidaritat amb totes aquelles persones que pateixen la repressió política per haver dit NO a la MAT.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s